Mat & Vin

Dette drikker du i påsken!

Det er påske og høytid – og i den anledning har jeg satt sammen en meny bestående av gode alternativer på drikkefronten, om du gjør som oss og dropper pappvinen.

For å starte påskefestlighetene, så begynner du forsiktig med Andre Delorme Cremant de bourgogne blanc de noir. Du skal du lete godt og lenge etter en bedre start på festen. Får du igjen på skatten og vil tjuvstarte dine femten minutter som storkar, eller har du tatt med deg pappa på vinmonopolet, så går du for Charles Heidsieck Brut Reserve. Den koster litt ekstra, men gir deg absolutt valuta for pengene.


Andre Delorme Cremant de bourgogne blanc de noir. Pris: 169,90, –
Bildet er lånt av vinmonopolet.


Charles Heidsieck Brut Reserve. Pris: 439,90,-
Bildet er lånt av vinmonopolet.

Når du har tømt flaskene over eller solen begynner å gå ned, da kjenner du kanskje på lysten på noe rødt og godt i glasset. Da åpner du en flaske completo fra Carussin familien. Det er en frisk, lett og deilig vin som forsvarer de kronene den koster, og spesielt tatt i betraktning at den kommer i literflaske.

Carussin Completo. Pris: 168,-
Bildet er lånt av vinmonopolet.

Skal du reparere litt før middag med familien, så drikker du en håndverkspils fra 7Fjell. Det er selvsagt lov å unne seg mer enn bare en, da noen familiemedlemmer kan kreve en ekstra forberedelse eller to.

Hovedeventet selv er som alltid påskeaften, og det betyr to ting; familietid og påskelam. Hvordan man tilbereder lammet varierer fra hjem til hjem, men kjøttet trenger fortsatt modne tanniner i vinen. De klassiske middelhavs krydderne som ofte blir brukt når man tilbereder lam, er rosmarin, timian, salvie og selvsagt hvitløk. Dette er krydder som alle trenger en fruktig vin. Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2016 er derfor med sin fine fylde, forfriskene syre, integrerte modne tanniner og herlige fruktighet – perfekt til påskelammet.


Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2016. Pris: 169,90,-
Bildet er lånt av vinmonopolet.

Et fint alternativ for den som ønsker en litt større vin er Finca Villacreces sin Pruno 2015. Dette er også en fyldig vin med bløte tanniner, stor og deilig leskende frukt med litt av den typiske fruktsødmen man forventer i spanske viner. Finca Villacreces er naboen til den legendariske vinprodusenten Vega Sicilia, så nær at det faktisk er vanskelig å skille de to eiendommene. Så hva er forskjellene? I hovedsak pris. Vega Sicilia’s viner har en startpris på rundt tusen kroner flasken, mens Pruno selges for under to hundre kroner. Jeg vil si at valget derfor er ganske enkelt.


Finca Villacreces Pruno 2015. Pris: 169,90,-
Bildet er lånt av vinmonopolet.

Føler du for å drikke hvitt foran rødt, så gjør du deg selv en bjørnetjeneste om du slår på stortrommen og går for Georg Breuer sin Terra Montosa Riesling 2017. Det svir kanskje litt i lommeboken, men du får uten tvil mye vin igjen for pengene. Dette er en konsentrert og deilig riesling fra fire av Breuer’s topp vinmarker. Den er rik og fyldig i munnen med en forfriskende syre i avslutningen. Den lukter og smaker av modne epler, blomster og honning.

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2017. Pris: 281,90,-

Foretrekker du øl til maten så leser du gjerne ikke denne avhandlingen som i all hovedsak angår vin, men om du gjør det så har jeg et par tips til deg også!

7 Fjell Cravings Addictive Brut IPA (56,90,-). er ein knusktørr og fruktig IPA, med preg av grapefrukt, sitrus og blomst. 7Fjell sier selv at de har hentet inspirasjon fra champagne da de lagde dette ølet – noe som absolutt gjør det verdt en smak! Ønsker du litt mer fylde og sødme så går du for Ægir Jotunblod Red IPA til (50,90,-). Ølet er brygget i samarbeid med metallbandet Enslaved. En kan trygt si at langt ifra alle samarbeid ender så godt som dette. Dette er en leskende og fruktig øl, med en deilig karamellkarakter som passer perfekt til sødmen i lammekjøttet, samtidig som fruktigheten frisker opp. Begge ølene står seg også fint alene, så du kan egentlig drikke de fra skjærtorsdag til 2. påskedag!

God påske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *