A-fordel inviterer til et storslått tokt med fullriggeren Christian Radich langs kysten fra Stavanger til Bergen. Det er en helt spesiell opplevelse å seile med Christian Radich. Her er vi medseilere og ikke vanlige turister. Vi blir invitert med i skutas rutiner og tar del i vaktplaner og aktiviteter om bord. Det trengs ingen erfaring eller forkunnskaper, og ingen må gjøre ting de ikke er komfortable med. Oppgavene kan være praktisk arbeid på dekk, vakthold, utkikk eller å assistere rormann og matroser. Kort sagt, - vi er medseilere og deler på jobben om bord. Her er det plass til familier, enslige, vennegjenger og par. Nedre aldersgrense er 8 år, øvre aldersgrense er det helse og førlighet som avgjør. Besteforeldre med barnebarn er sikker suksess. Tilbakemeldingene fra toktene i 2021 har vært udelt positive. Her er det bare å kaste seg rundt. Det er begrenset antall plasser og førstemann til mølla. Underveis planlegger vi besøk på øya Utsira ytterst i havgapet og til Rosendal i Hardangerfjorden.
Avreisedato 25. jun. 2022
Hjemkomstdato 28. jun. 2022
Antall dager 4
Pris fra NOK 8 950,-
Fullriggeren Christian Radich ligger klar på nærmere angitt sted. Dette blir det informert om i god tid før avreise. Frammøte klokken 16:00 med påfølgende innsjekking og innkvartering. Vi gjør oss kjent om bord og får informasjon om skutas rutiner og praktiske forhold. Vi seiler ut fra Stavanger og får servert en deilig middag med kortreist mat servert med stil og stolthet fra dyktig mannskap i byssa. Vaktplaner blir gjennomgått, arbeidslag og oppgaver fordelt, og vi rigger oss til for natta. Det er ikke egne lugarer. Om bord på skuta sover vi på banjer som er en sovesal hvor man enten sover i faste køye eller i hengekøye.
Måltider inkludert: Middag
Vakkert når Christian Radich seiler inn i solnedgangen
Fra dekket på Christian Radich (Foto: Ernst Furuhatt)
Når vi våkner til en ny dag regner vi med å være ytterst i Boknafjorden mellom Kvitsøy og Karmøy. Kjøkkenet svinger opp med en deilig frokost og vi tar del i våre tildelte aktiviteter fram til lunsj. Etter hvert dukker Utsira opp i horisonten og vi planlegger et besøk på denne øya som er Norges minste kommune med sine 192 innbyggere (pr. 1. januar 2021). Vær og vind vil avgjøre om vi kommer i land på Utsira. Kapteinen opplyser at det er for grunt for skuta å legge til kai både i Nordvikvågen og Sørevågen. Vi må derfor ankre opp og bruke lettbåtene for å komme i land. Det går greit så lenge det ikke blåser for friskt. Men her ute, 25 km utenfor Karmøy, sier det seg selv at det kan blåse friskt. Men planen er altså å gå i land like etter lunsj og gå «Vikingløypa», se på den kjente gatekunsten og besøke Utsira fyr som er det høyest beliggende fyrlys i Norge på hele 78,2 meter over havet. Utsira Idrettslag har opprettet en tursti i Vestre marka på Utsira, på folkemunne kalt Vikingløypa. En vandring i Vikingløypa er en vandring i lys. Det åpne og lett framkommelige landskapet ligger vestvendt ut mot havet, hvor de tre elementene; himmel, hav og det gulgrønne graset finnskjegg møtes. Vel tilbake om bord blir det middag mens vi seiler nordover på vei mot Hardangerfjorden og innseilingen sør for Bømlo og Stord. Og som sagt er vi medseilere på Christian Radich og inndelt i vaktlag som hjelper mannskapet med praktiske ting om bord. Når kvelden senker seg og solen daler i horisonten, går vi til ro i banjene og gleder oss til nye opplevelser i morgen.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Utsira fyr
Utsnitt fra Utsira
Tidlig mandag morgen legger skuta til land i Rosendal, en vakker bygd på østsiden av Hardangerfjorden. Etter frokost blir det god tid til å gjøre seg kjent i Rosendal som først og fremst er kjent for to attraksjoner: Folgefonnsenteret og Baroniet Rosendal. Det blir tid til å besøke begge stedene, og begge ligger i gangavstand fra kaien der vi legger til. Vi arrangerer ikke noen felles utflukt i Rosendal siden det er bedre å fordele oss både i tid og antall og forholde seg til inngang og guiding lokalt på severdighetene. Folgefonnsenteret omhandler Folgefonna som er Norges 3. største isbre og ligger på fjellet like øst for Rosendal. Baroniet ble opprettet kong Christian V av Danmark-Norge og slottet og parken som i dag drives som et levende museum med omvisninger, konserter, foredrag, teater og kunstutstillinger, sto ferdig i 1665. Det er også mulig å gå en fottur i vakkert terreng på oppmerket tursti. Det blir god informasjon om bord om muligheter og tider for dagens program. Man kan få med seg lunsjboks i land eller spise lunsjen om bord. I utgangspunktet tenker vi at skuta vil legge fra kai ca kl 15:00 for å seile videre innaskjærs mellom vakre øyer og sund fra Hardangerfjorden til Bjørnafjorden. Så blir det middag før vi gjør oss klar for siste natten om bord på fullriggeren Christian Radich som med sine tre master og 73 meter inkl. baugspydet, bringer oss mot Vestlandets hovedstad Bergen.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Folgefonna nasjonalpark
Baroniet i Rosendal
Når vi står opp i dag og spiser frokost, seiler vi inn Hjeltefjorden, fortsetter på Byfjorden og legger til kai i Bergen omgitt av «de syv fjell». Bergen ble etter tradisjonen grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Vårt seiltokt er over. Vi takker det faste mannskapet for turen og tar farvel med fullriggeren som skal ut på nye eventyr. En buss venter oss og vi starter kjøreturen sørover til Stavanger ca kl 10:30. Forventet ankomst til Stavanger bussterminal ca kl 15:30.
Måltider inkludert: Frokost
Bergen med bryggen i gamlebyen
Christian Radich for fulle seil
per person i dobbeltrom
ET seilas med Christian Radich er en kombinasjon av sjø, litt seiling, utflukter i land og lokal kortreist mat. Livet om bord styrer du mye selv, av og til kan det være deilig å bare slappe av med en god bok - mens havet omringer deg og skuta fra alle kanter. Om bord sover du i fast seng eller hengekøye, og hver morgen våkner du opp til et nytt skue langs vår vakre, unike kyst.
Om bord er du ikke passasjer, du er medseiler, en del av mannskapet. Du velger selv hvor mye du vil ta del i arbeidet og aktivitetene om bord. NB: Ingen blir nødt til å gjøre noe som oppleves utenfor komfortsonen. Vi anbefaler deg å gjøre det, det gir turen en ekstra dimensjon. Det kreves ingen forkunnskaper om seiling for å bli med oss på tur, og all nødvendig opplæring vil bli gitt. Vi prøver å få seilt på hver eneste tur, hvor mye avhenger av vær og vind, vi har en motor til å hjelpe oss fremover. Utfluktene og opplevelsene underveis er jo også viktige.
Medseiler:
Når du mønstrer på om bord, blir du tildelt et av tre vaktlag:
(1) Klokken 12-16/24-04 eller (2) klokken 04-08/16-20 eller (3) klokken 08-12/20-24
Det vil bli gitt nødvendig opplæring i de forskjellige sjøvaktene, sikkerhet og riggtrening kort tid etter ankomst om bord. Det er naturligvis frivillig å klatre i riggen. Etter avgang fra havn er mannskapet om bord avhengig av hjelp fra medseilere for å sette seil, gjøre seilmanøver og generelt få skuta fremover. Jo flere som entrer riggen for å jobbe med seil, jo mer vil skuta kunne seile. Det er en magisk opplevelse og spektakulært syn når motoren slås av og skuta går for fulle seil.
Det er også behov for folk på dekk til å dra i tau og gjøre annet arbeid for å kunne sette seil. Vi gjør oppmerksom på at man ikke kan entre riggen hvis man bruker medisiner med rød trekant (for eksempel sjøsykemedisiner).
Eksempler på arbeidsoppgaver om bord som medseiler:
• Utkikk
Man står på bakken (helt forut på skuta) og melder om alt som observeres i sjøen: Båter, fiskeredskaper, vrakrester eller alt annet flytende godt. Skipsklokken brukes til å gi signaler akterover til rormann.
• Rormann
Man står til rors og styrer skipet under den faste besetningens veiledning.
• Brann- og sikkerhetsrunder
Sikkerhetsvakten patruljerer skuta hver halvtime etter oppsatt sikkerhetsrunde, og varsler om varme, brann, lekkasjer og påser at dører er forsvarlig lukket.
• Andre oppgaver
Når medseiler ikke er tildelt en av sjøvaktene eller byssevakt, deltar man i seilmanøver, alminnelig vedlikehold, vask og pussing eller deltar i undervisning i seilteori eller lignende.
Barn og ungdommer:
Det er hyggelig om foreldre eller besteforeldre ønsker å ta med seg barn på turen. Barn må være fylt 8 år på avreisetidspunktet og barn fra 8-12 år må alltid benytte redningsvest utendørs på båten. Husk å ta med egen redningsvest som er tilpasset barnets vekt og størrelse. Det gis dessverre ikke rabatt til barn på denne seilingen.
Helse:
Alle med normalt god helse kan seile med Christian Radich. En viktig del av opplevelsen for alle medseilerne er at skuta seiler mest mulig. Derfor ønsker vi at flest mulig bidrar og er aktive om bord. Å klatre i riggen er frivillig. Har du en helsemessig begrensing må dette vurderes nærmere. For mange er sjøen et fremmed element og helsemessige begrensinger du ikke tenker over til daglig kan forsterkes om bord. Det forventes at alle om bord er i stand til å ta vare på seg selv da besetningen ikke har kapasitet til å yte ekstra hjelp til den enkelte. En helsemessig begrensing vil forsterkes ytterligere i dårlig vær. Dersom du benytter rullestol eller krykker, kan du ikke delta på tokt.
Det er viktig at det opplyses om allergier. Vær oppmerksom på at enkelte medisiner kan miste sin effekt ved sjøsyke. Husk å gi beskjed til sersjant og vaktleder om bord dersom du bruker sjøsyketabletter eller sjøsykeplaster (vi anbefaler plaster som fås på resept). Ved bruk av sjøsykemedikamenter kan du ikke delta i riggklatring 48 timer etter inntak av siste tablett eller etter at sjøsykeplaster er tatt av.
Om Christian Radich:
Skuta ble bygget som skoleskip i 1937. Formålet med skuta er å bevare henne seilende og gi nye generasjoner muligheten for å seile. I de senere år har vi seilt med ungdom som faller utenom jobb og skole i et livsmestringsprosjekt vi kaller Windjammer. Du kan lese mer om det her: www.windjammer.no Mange ungdom har staket ut en ny kurs etter å ha gjennomgått dette programmet. Resten av året gir vi alle muligheten til å være med skuta på seilas, en opplevelse for livet!
Skuta er 73 meter lang inkludert baugspydet. Fast mannskap med kapteinen i spissen, er ca 15 – 20. Vi kan ha 60 medseilere om bord. Dette antallet er redusert fra 80 fordi vi i 2020 bygget skott (vegger) mellom køyene. Skuta har i alt 27 seil og et seilareal på 1360 m2. Selv om alle seilene sjelden er oppe på en gang, sier det seg selv at hun er et flott skue når hun går for seil. Farten kan bli opp mot 14 knop med seil og 10 knop hvis vi går for motor.
Pakkeliste:
Det viktigste å huske på når du pakker er vanntett og vindtett. Selv om det er sommer, kan det være kaldt til sjøs, spesielt på nattevakter. Her er en liste over det vi anbefaler:
• Pass. Husk alltid å ta med pass. Dette gjelder også for norske statsborgere når skuta går mellom norske havner.
• Lett / tynn sovepose
• Varmt og vanntett tøy
• Lue
• Vanter
• Toalettsaker
• Solkrem
• Solbriller
• Sko med gode gummisåler eller støvler
• Håndkle
• Personlige medisiner
• Mobillader
• Liten tursekk, til tur på land, i tilfelle vi ankrer opp
• Klær som tåler flekker
• Pakk i en bag som passer inn i ditt skap. Skapet rommer 120 liter
• En liten lås til skapet ditt hvis du ønsker dette (kan også kjøpes om bord)
Denne turen er forbeholdt abonnenter i Stavanger Aftenblad med reisefølge. Husk å sette inn ditt abonnements-nummer under «Kommentarer» etter personopplysninger i bestillingsskjema.