Reiseleder
Trygve Torgersen

Bli med Trygve Torgersen til Cuba i samarbeid med Stavanger Aftenblad

Cuba – revolusjon, sigarer, veteranbiler, folkeliv, musikk og vakre strender…

Før revolusjonen i 1959 var Cuba et fristed for mafia og søkkrike forretningsmenn. Havanna var kjent for sine hoteller og kasinoer og mange flotte amerikanske luksusbiler rullet i byens gater. Siden den gang har byen på mange måter stått stille, i alle fall i sentrale bystrøk. Og de amerikanske bilene ble lenge vedlikeholdt med egen deleproduksjon i Russland! Bybildet i Gamle Havanna er fortsatt som klippet ut av en film fra 50-årene…
Cuba er kjent for sitt velfungerende skole- og helsevesen, og mange har sett på Cuba som et land med rettferdig fordeling av godene, – en idyll midt i det karibiske hav. Men da kommunismen i Russland og Øst-Europa falt sammen i 1989, mistet Cuba sine handelspartnere og gikk inn i en dyp økonomisk krise og mange cubanere lever i dag under fattigdomsgrensen.
Dette preger også opplevelsen av dagens Cuba. På den ene siden opplever vi det vakre, det eksotiske og særegne, på den andre siden en befolkning i daglig strev for å få endene til å møtes, og som er svært interessert i kontakt med turistindustriens euro-økonomi.
Men midt i dette ønsker Cuba oss velkommen til gammel kultur, vakker natur, godt klima, innbydende strender … og håndrullede sigarer med duft av fortidens storhet, den gang Havanna var spanjolenes fremste by i den nye verden!

Avreisedato
13. nov. 2022

Hjemkomstdato
24. nov. 2022

Antall dager
12

Pris fra
NOK 33 790,-

Les mer

Revolusjon og kolonihistorie går hånd i hånd i Havanna. Disse to damene representerer tiden da Havannas overklasse levde komfortabelt i Spanias viktigste by i «Las Americas»

Program

Dag 1: Søndag 13. november 2022

Avreise med KLM fra Sola, ankomst Havanna i kveldingen

Turen starer med KLM fra Sola tidlig morgen og ender opp i Havanna i kveldingen lokal tid (minus 6 t). På flyplassen venter vår buss og guide som tar oss inn til legendariske Hotel Nacional som kneiser på en høyde med storslagen utsikt over Karibia-havet. Hotel Nacional var en gang Cubas mest fasjonable hotell. I dag finnes det flere andre 5-stjerners hoteller, men ingen av dem kan måle seg med stemningen, atmosfæren og det historiske suset på Hotel Nacional! Å bo nettopp her, setter en ekstra spiss på oppholdet i Havanna!

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Che Geuvara-beret og sigar er viktige symboler i Havanna

Les mer

Vi skal bo på legendariske Hotel Nacional i Havanna

Dag 2: Mandag 14. november 2022

Vi utforsker Havanna

Etter frokost er det tid for å utforske Cuba’s hovedstad, Havanna. Vi fordeler oss i gamle ærverdige amerikanere og kjører i tunnelen under «fjorden» til andre siden av Havannastredet, dvs. innseilingen til indre havn. På andre siden ligger Morro-fortet på et høydedrag med flott utsikt over byen. Så går turen til Gamlebyen i Havanna som står på UNESCO’s liste over «World heritage». Her vandrer vi gjennom fascinerende gater og plasser og besøker det berømte Revolusjons-muséet som gir et godt innblikk i Fidel Castro og Che Guevara’s iherdige innsats for å felle det sittende Batista-regimet på slutten av 1950-tallet. Muséet holder hus i regjeringspalasset, selve hjertet til det gamle regimet! La Habana Vieja (Gamle Havanna) med sine flotte bygninger og sjarmerende gater bærer preg av gammel storhet. Med utenlandsk hjelp er byen under oppussing etter merkbart forfall de siste 60. Vi spiser lunsj på forfatteren Ernest Hemingway’s stamkafe Bodeguita del Medio hvor atmosfæren er intim og eksotisk. Etter lunsj tar vi turen til Museo Havana Club. Havana Club er landets mest berømte rom fra sukkerrør. Sukker er Cuba’s største landbruksprodukt, og rom et av de viktigste underproduktene! Så går turen tilbake til hotellet og reiseleder gir råd og legger til rette for aktiviteter og middag om kvelden.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Gamle amerikanere på rekke og rad i Havanna

Les mer

Gamlebyen i Havanna med El Capitolio

Dag 3: Tirsdag 15. november 2022

Nok en dag med gode opplevelser i Havanna

I dag starter dagen med et besøk til en av Cuba’s berømte sigarfabrikker. Her får vi se hvordan tobakken blir bearbeidet og sigarene håndrullet for eksport til verdensmarkedet. Eksklusive sigarer er selve varemerket for Cuba! Videre går turen til Revolusjonsplassen i den nye delen av Havanna. Her er det et berømt monument over frigjøringshelten José Marti som ledet frigjøringen fra Spania på slutten av 1800-tallet. Han er hedret overalt på Cuba og i nesten hver eneste by eller landsby finnes det en statue av ham! På revolusjonsplassen finner vi også det berømte veggmaleriet av Che Guevara og bygningen hvor presidenten har sitt kontor. Dagens lunsj blir på en av byens mange restauranter. Kvelden er satt av til fritid med god anledning til å bli bedre kjent med Cuba’s rike musikk-, kultur- og folkeliv.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Revolusjonsplassen med portrett av Che Guevara

Les mer

Havanna fra sjøsiden med El Capitolio midt i bildet

Dag 4: Onsdag 16. november 2022

Fridag i Havanna og tilbud om tur til Hemingways villa

I dag har vi lagt opp til en fridag i Havanna. Det er fortsatt mye å oppleve i byen, og reiseleder er behjelpelig med gode råd og forslag. Havanna byr på rike muligheter til å ånde inn den eksotiske atmosfæren i bybildet, ta en kopp cubansk kaffe eller en ekte cubano (sigar) på en av de tallrike fortausrestaurantene. På markedsplassene selges det vakkert cubansk kunsthåndverk. Det beste markedet ligger langs havnegaten El Malecón et stykke vest for gamlebyen. Å rusle rundt i Havanna, kjenne på stemningen, se på folkelivet, møte åpne blikk og kjenne seg velkommen, høre musikken fra gatemusikanter, se de ærverdige bygningene, velbrukte og malingsslitt … og undres på hvordan ting kunne vært om ikke utviklingen stoppet opp under Castro-brødrene? Det er noe med Havanna som ingen andre byer i verden gir deg!

For de som har lyst, blir det tilbud om en tur i forfatteren Ernest Hemingway’s fotspor. Huset der han bodde fra 1939 til 1960 er omgjort til museum. Han donerte hus og hage til det cubanske folket, og vi kan få oppleve atmosfæren i hans hjem gjennom mer enn 20 år og se yacht’en El Pilar som står utstilt i hagen. Vi svinger også innom landsbyen Cojímar hvor fiskebåten hans lå fortøyd og hvor han hentet modellen for boken «The old man and the sea» som brakte ham Nobels litteraturpris i 1954. Hemingway var nært knyttet til havet og var en ivrig sportsfisker. Reiseleder leder an på denne utflukten.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Gatemusikant i gamlebyen i Havanna

Les mer

Revolusjonsmuseet er i det gamle presidentpalasset. En passende markering å plasserere det her etter revolusjonen!

Dag 5: Torsdag 17. november 2022

Via Grisebukta til Cienfuegos

I dag setter vi kursen østover mot byen Cienfuegos. Først går turen langs hovedveien Autopista Nacional til vi svinger av til våtmarksområdet Guamá. Her lever en egen krokodilleart som bare finnes på Cuba og som vi får se i et parkanlegg på stedet. Før lunsj tar vi en båttur ut til en liten øy i en lokal innsjø hvor det er anlagt en urbefolkningspark til minne om Taíno-folket som ble utryddet av spanske conquistadorer. Etter lunsj går turen videre til Grisebukta hvor USA under president Kennedy 14. april 1961 mislyktes i sitt berømte invasjonsforsøk. I Playa Girón vant Cuba en knusende seier over amerikanerne! Her besøker vi det lokale museet før vi reiser videre til Cienfuegos som er en pittoresk by i kolonistil med utsikt over Jagua-bukta. Vi skal bo på Hotel Union midt i denne trivelige byen. Om kvelden blir det middag på hotellet.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Autopista Nacional er en 6-felts motorvei - men trafikkeres like gjerne uten motor...

Les mer

Che Guevara er et ikon på Cuba, du møter ham nær sagt overalt

Dag 6: Fredag 18. november 2022

Sightseeing i Cienfuegos og videre til Trinidad

I dag starter vi med sightseeing i Cienfuegos. Byen var tidligere en av de fremste industrisentra på Cuba, men etter innføringen av spesialperioden i 1989, måtte mange av byens fabrikker stenge dørene. Hovedgaten preges av fordums rikdom, men dagens boulevard (gågate) er overraskende godt vedlikeholdt! Byen har en god havn og har vært sentral i produksjon og eksport av sukker gjennom flere generasjoner! Totalt var det 156 sukkerfabrikker på Cuba, som på slutten av 1800-tallet var verdens største sukkerprodusent. Men som et resultat av spesialperioden og USA’s handelsboikott er de aller fleste lagt ned og det er bare noen få som fortsatt er i produksjon. Hjørnesteinsbedriftene står i dag som rustne monumenter over fortiden og mange arbeidsledige er avhengige av knappe kvoter fra statlige rasjoneringsbutikker. Dagens lunsj blir på Palacio del Valle før vi reiser til Trinidad og sjekker inn på Hotel Memories Trinidad del Mar som ligger vakkert til ved stranden litt sør for byen.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Underveis på Cuba er det mange motiver. «Hasta la victoria siempre» er slagordet til Che Guevara: Alltid mot seier!

Les mer

Trinidad er Cubas nest eldste by og står på Unesco sin verdensarvliste

Dag 7: Lørdag 19. november 2022

Verdensarv i Trinidad

I dag skal vi utforske Trinidad, en av Cuba’s eldste og best bevarte byer og oppført på UNESCO’s «World heritage»-liste. Trinidad var tidligere preget av stor velstand på grunn av sukkerproduksjon, direkte eksport og lite kontroll (beskatning) fra sentrale myndigheter. Først skal vi besøke Sukkermølledalen og slavegodset Manaca Iznaga. I Trinidad vandere vi i gatene, besøker et museum og får inntrykk av levesett og arkitektur opp gjennom Trinidads historie. Dagens lunsj blir på en lokal restaurant i sentrum. Om ettermiddagen blir det retur til hotellet og forhåpentligvis tid til et bad i Karibien.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Glade mennesker og glad musikk følger oss på reisen!

Les mer

Che Guevara monumentet i Santa Clara. Under monumentet er revolusjonshelten gravlagt.

Dag 8: Søndag 20. november 2022

Via Che Guevara-monumentet i Santa Clara til Varadero

I dag går turen til byen Santa Clara hvor det er reist et mausoleum over revolusjonshelten Che Guevara. Mausoleet er ledsaget av et interessant museum over revolusjonsheltens liv og virke, helt fra han i unge år som fersk lege utvandret fra Argentina, via revolusjonen på Cuba, til han i 1967 ble skutt av en CIA-agent under forsøk på å organisere en væpnet revolusjon i Bolivia. Vi gjør et stopp ved det såkalte «Tren blindado», et pansret tog med troppetransporter som daværende president Batista i desember 1958 sendte for å bekjempe Fidel Castro og Che Guevara, men som Che Guevara beseiret. Denne hendelsen ble avgjørende for revolusjonens endelige seier! Det blir lunsj underveis og turen går videre til Varadero med innkvartering på Hotel Valentin Patriarca Varadero der vi skal bo de tre siste nettene.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Varadero med kilometerlange strender er et nydelig sted å være...

Les mer

Blått hav, varmt badevann, palmesus. Det er ikke for ingenting at Varadero er Cubas fremste feriedestinasjon.

Dag 9 og 10: Mandag/tirsdag 21./22. november 2022

Fridager i Varadero

Vi har to fridager i Varadero som ligger 140 km fra Havanna og er Cuba’s fremste område for sol- og badeferie. Varadero tilbyr vakre, hvite strender, krystallklar blågrønn sjø og godt utbygd infrastruktur og aktivitetstilbud. På hotellet har vi all mat og drikke inkludert og kan nyte sol og sommer før vi igjen setter kursen mot det norske vintermørket…

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Castro-brødrene Fidel og Raúl sammen med dagens president Miguel Díaz-Canel. Med et sitat av Fidel Castro om revolusjonsheltene: «... de var de modige, de var viljesterke mennesker, de var de vågale, de som tok historiens vakreste grep ...»

Dag 11: Onsdag 23. november 2022

Hjemreise til Norge

I dag er vi kommet til siste dagen på Cuba. Formiddagen står til fri disposisjon. Sen ettermiddag går bussen tilbake til flyplassen utenfor Havanna hvor flyet letter med kurs for Europa kl. 2055. (Halv pensjon)

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Ikke alltid like lett å få start på en gammel Pontiac ... nytt og gammelt side om side på Cuba

Dag 12: Torsdag 24. november 2022

Ankomst Sola

Vi ankommer Ankomst Europa med flybytte for videre tilslutning til Norge med forventet ankomst til Sola om kvelden kl. 2240.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Takk for turen! Vel blåst og velkommen tilbake!

Les mer

Hva med en sigar eller ti eller tjue med hjem i bagasjen?

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 33 790 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 4 580 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

  • Flyreise Stavanger - Havanna tur/retur
  • Overnatting med frokost i dobbeltrom på gode hoteller
  • Program og transport iflg. programmet.
  • Norsk reiseleder på hele turen + lokal guide (engelsktalende)
  • Måltider som oppgitt i programmet
  • En stk. drikke (vann/mineralvann) til lunsj og middag

Prisen inkluderer ikke

  • Øvrig drikke til inkluderte måltider
  • Tips til lokale guider, sjåfører og båt-mannskap underveis (totalt 50,- euro pr. person)
  • Visum til Cuba, kr 550,- (The Vibe ordner visum til alle deltagere)

Prisen er basert på