Reiseleder
Eyvind Skeie

Reiseleder
Jon Espeland

Pyramider, kirkebygg og klostre → Egypt i nåtid og fortid med Eyvind Skeie

Fra Alexandria og Kairo til Luxor og Aswan

Reisen tar oss fra det faraoniske Egypt til møter med representanter for Egypts kristne befolkning i dag. De siste femten årene har Eyvind Skeie besøkt Egypt atskillige ganger. «Det har vært livsforvandlende for meg å møte den koptiske trostradisjonen,» sier Eyvind Skeie. «Jeg ser også frem til å bli nærmere kjent med Egypts faraoniske fortid, og ikke minst romertiden, med Jesu fødsel og flukten til Egypt. Fortellingene om Josef og Moses hører til jødedommens og kristendommens kjernestoff og tar oss også til landet ved Nilens bredd. Nå gleder jeg meg til å dele dette med flere.»

KOPTISKE KRISTNE
Eyvind Skeie har vært i Egypt i regi av Stefanusalliansen. Der har han særlig knyttet kontakt med biskop Thomas og Mama Maggie, Maggie Gobran. Han har skrevet biografien om Mama Maggie, og utgitt en bok med refleksjoner i nært samarbeid med biskop Thomas. Skeie har også fulgt med disse to på besøk hos norske menigheter. «Omkring ti prosent av Egypts befolkning tilhører den koptiske minoriteten,» sier Eyvind Skeie. «Det er en minoritet på omkring 10 millioner mennesker, hvorav mange lever i fattigdom, med begrensede muligheter i samfunnet. Mama Maggie og biskop Thomas har gått inn i dette på utfordrende og inspirerende måter. Vi skal bli kjent med arbeidet deres underveis.»

RESPEKT OG SOLIDARITET
Det kan stilles spørsmål ved å invitere til en gruppereise hvor vi kommer nær medmennesker som lever i fattigdom og nød. Samtidig er det viktig, også for biskop Thomas og Mama Maggie, at vi som lever under andre forhold blir kjent med situasjonen for denne delen av Egypts befolkning. Vi vil foreta vår reise i respekt og solidaritet, i nær forståelse med dem vi skal besøke. Dette vil gjøre vår reise til noe annet og mer enn en turistreise. En lokal guide vil følge oss på hele turen, i tillegg til bidragene fra Eyvind Skeie underveis.

Avreisedato
14. mar. 2023

Hjemkomstdato
25. mar. 2023

Antall dager
12

Pris fra
NOK 36 850,-

Les mer
VELKOMMEN TIL EGYPT!


Eyvind Skeie er prest, forfatter og salmedikter. Han vil ta oss gjennom de store linjer i egyptisk historie, fra den faraoniske tiden til i dag. «Egypts gave til kristenheten er særlig knyttet til martyriet, til klosterbevegelsen og teologien i Alexandria i kirkens første århundrer,» sier Eyvind Skeie. «Etter islamiseringen på 600-tallet ble mye endret. Det er også en viktig og spennende historie! Fornyelsen av koptisk tro og tradisjon de siste hundreårene er det mye å si om. På vår reise får dette sitt brennpunkt i hvordan Mama Maggie og biskop Thomas utfører sitt lederskap i dag.»
Skeies innslag fremgår ikke i helhet av programmet, men finner sted der det passer underveis.

Jon Espeland
er turprodusent hos The Vibe og blir med på turen som teknisk reiseleder og tilrettelegger. Eyvind og Jon har hatt flere turer sammen og trives med å legge til rette for gode og meningsfylte opplevelser for sine medreisende.

Program

Dag 1: Tirsdag 14. mars 2023

Fra Oslo til Alexandria

Vi flyr fra Gardermoen med Turkish Airlines kl. 17:25*, via Istanbul og videre til Alexandria hvor vi lander kl. 02:35 om natten. Det er kjedelig å ødelegge natten på denne måten, men det er dessverre vanlig med nattflyvninger til destinasjoner i Midtøsten. Vi kompenserer dette med tidlig innsjekk og noen timers søvn før vi starter på programmet neste dag. Pr. september 2022 har Turkish Airlines fortsatt inkludert matservering på sine flyvninger i motsetning til de fleste andre flyselskaper som har droppet dette. Vår erfaring med Turkish Airlines er god. Både sikkerhet og service er bra!

* Flytidene kan variere fram til avreise. Oppdaterte tider sendes ut i god tid før avreise. Ved behov for tilslutning fra andre byer i Norge, kan dere oppgi ønske om dette i kommentarfeltet i påmeldingen.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Citadellet i Alexandria Egypt. Her stod det gamle fyrtårnet som var et av antikkens sju underverker.

Les mer

Biblioteket i Alexandria som er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta.

Dag 2: Onsdag 15. mars 2023

Hvile og deretter sightseeing I Alexandria

Ved ankomst til Alexandria blir vi møtt av vår guide som blir med på hele rundreisen i Egypt. Guiden tar oss til bussen som kjører til hotellet hvor vi sjekker inn for å sove noen timer. Det blir sen frokost, før vi omkring midt på dagen starter vår utflukt til den historiske byen Alexandria, kjent som «Middelhavets brud». Vi skal til «Bibliotheca Alexandrina», tegnet av Snøhetta og åpnet høsten 2002. Biblioteket er inspirert av det kongelige biblioteket i Alexandria som hadde sin storhetstid på 200- og 100-tallet f.Kr. Fra biblioteket kjører vi til «Kom El Shoqafa» for å besøke katakombene. Det blir tilrettelagt for lunsj (ikke inkludert) på en restaurant ved sjøen. Deretter går turen til det romerske teateret med godt bevarte gallerier, deler av mosaikkgulv og marmorseter for opptil 800 tilskuere. Om ettermiddagen er vi tilbake på hotellet og om kvelden samles vi rundt middagsbordene.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Det romersk teateret i Alexandria..

Les mer

Biskop Thomas inne i kirken på Anafora.

Les mer

... og slik ser kirken ut fra utsiden.

Dag 3: Torsdag 16. mars 2023

Fra Alexandria til Anafora

Etter frokost sjekker vi ut og kjører omkring 15 mil på ørkenveien mellom Alexandria og Kairo til Anafora, et koptisk-ortodokst retreat- og konferansesenter. Her vil vi Eyvind Skeie ta oss inn i den koptiske spiritualiteten. Vi vet ikke nå om biskop Thomas er til stede, men håper at vi treffer ham under oppholdet. Vi har måltider inkludert på Anafora, og spiser sammen med andre gjester på dette spesielle stedet. På Anafora bor vi i enkle «bikubehus», med dusj og toalett på rommene.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Biskop Thomas er en dyktig, inspirerende og karismatisk leder i den koptiske kirken.

Les mer

Interiør fra kirken på Anafora. Fargerikt og annerledes!

Les mer

Anafora fremstår som en oase i ørkenen mellom Alexandria og Kairo. Her ser vi en meditasjons-stue på området.

Dag 4: Fredag 17. mars 2023

Hele dagen på Anafora

Denne dagen skal vi tilbringe på Anafora, bli kjent med området, se på bygninger og natur og ha inspirasjonssamlinger knyttet til koptisk tro og praksis. Anafora består av tre deler, et velkomstsenter, et undervisningssenter og selve retreatsenteret. Vi skal bli kjent med alle delene. Vi skal også høre om hvordan biskop Thomas og hans medarbeidere tenker om diakonalt arbeid og samfunnsansvar i Egypt, ikke minst knyttet til kvinner og ungdom. Dette blir en inspirerende dag, med både kontemplasjon og engasjement. Måltidene vil fremdeles finne sted på Anafora.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Fortellingen om skomakeren Simon og fjellet som hevet seg opp over jorden har vært med på å forme koptisk identitet.

Les mer

Pyramidene og Sfinxen i Giza 25 km utenfor Kairo. Komplekset består av i alt 9 pyramider.

Les mer

Velkommen til det antikke Egypt!

Dag 5: Lørdag 18. mars 2023

Pyramidene i Giza og museum i Kairo

Etter frokost tar vi farvel med Anafora for å kjøre omkring 5 mil til Giza. Her får vi se de berømte pyramidene Cheops, Chefren & Mikarinus fra utsiden. Vi tar oss god tid. Hvis noen har lyst til å gå inn i en av pyramidene, legger vi til rette for det (koster ekstra). Fra pyramideområdet kjører vi til et utsiktspunkt hvor man får gode bilder med pyramidene i bakgrunnen. Herfra går turen til Sfinxen som er hogd ut av én stor steinblokk. Så blir det tid til lunsj (ikke inkludert), før vi drar til Kairo for å besøke National Museum of Egyptian Civilization. (NMEC). Der skal vi oppleve Royal Mummies Chamber og ulike samlinger fra forskjellige historiske epoker. Hvis Grand Egyptian Museum blir åpnet for besøkende, vil vi besøke det i stedet for NMEC. Om ettermiddagen sjekker vi inn på vårt hotell og om kvelden har vi middagen inkludert.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Det moderne Kairo med Nilen som renner ut i Middelhavet.

Les mer

Tut Ankh Amun gravmaske er blant de mest kjente kunstskatter fra de antikke Egypt.

Les mer

Mama Maggie omgitt av fattige barn som hun har viet sitt liv til å hjelpe både åndelig og materielt.

Dag 6: Søndag 19. mars 2023

Søndag i Kairo

Denne dagen skal vi vie til det koptiske Kairo, og til det arbeidet som Mama Maggie/Maggie Gobran og hennes hjelpere utfører til beste for barn i fattige familier, ikke bare i Kairo, men over hele Egypt. Eyvind Skeie, som har skrevet biografien om Mama Maggie, vil være en viktig kilde til denne fortellingen. Om mulig vil vi kjøre opp til toppen av Mughattam, som også kalles Søppelfjellet i Egypt, og besøke de imponerende kirkeanleggene der, bygget av og for de fattige. Vi legger til rette for lunsj (ikke inkludert). Deretter er det tid for å besøke det gamle koptiske Kairo. Her finner vi et av stedene som Den hellige familie besøkte under flukten til Egypt. St. Sergius-kirken er den eldste og mest unike av kirkene i Gamle Kairo, grunnlagt på 500-tallet. Hovedattraksjonen er krypten som hevdes å være stedet der Maria, Josef og Jesusbarnet bodde under flukten til Egypt. Middag og overnatting på hotellet i Kairo.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Eyvind Skeie har skrevet biografien om Mama Maggie og truffet henne flere ganger i Egypt.

Les mer

Fra slumområdet Manshiyat Nasser like ved Søppelfjellet som ses i bakgrunnen.

Les mer

Veggmaleri som fremstiller Den hellige familie under flukten til Egypt.

Les mer

St. George kirken i den koptiske delen av Kairo.

Dag 7: Mandag 20. mars 2023

Fra Kairo til Luxor, innsjekking på cruisebåten og besøk til Karnak-templet

Under reisens første halvdel har vi konsentrert oss om den koptiske tradisjonen. Nå vender vi oss mot den faraoniske, førkristne perioden. Vi skal besøke templer, graver og minnesmerker, men også få en innføring i livsfølelsen som denne tidsalderen representerer. Det er mye å se – og undre seg over!

Vi starter vår reise til det faraoniske Egypt med buss til Kairo flyplass for å fly til Luxor, med sine overveldende templer og gamle graver. Etter ankomst drar vi direkte til det mektige Karnak-tempelet. Her vandrer vi blant søylene i tempelet som er dedikert til guden Amun Ra og går på sfinksenes aveny. Karnak-templet tar pusten fra oss med enorme dimensjoner og utsmykning som imponerer. Etter besøket sjekker vi inn på cruisebåten hvor de serverer oss lunsj. Så blir det noen timer til å slappe av, ta en lur, nyte soldekket eller ta en rask dukkert i det lille bassenget om bord! Om kvelden besøker vi det opplyste Luxor-tempelet. Hvis noen har lyst, blir det tilbud om en hestevogn-tur i Luxor (koster ekstra) og om kvelden står middagsbordene dekket.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Karnak-templet i Luxor er enormt i sine dimensjoner og bygget ca 2000 år f.Kr.

Les mer

Luxor-templet ligger på Nilens østbredd og er antagelig 6-700 år yngre enn Karnak-komplekset. Om kvelden er det opplyst som vist her.

Dag 8: Tirsdag 21. mars 2023

Kongenes dal, kolossene i Memnon, Dronningdalen og seiling til Edfu

De som har lyst, kan før frokost bli med på en tur i varmlufts-ballong over det vestlige Luxor og få en fantastisk utsikt over templene, fjellene og landsbyene fra luften (koster ekstra). Etter frokost kjører vi til vestsiden av Luxor for å utforske den store kongedalen (tre graver inkludert), hvor generasjoner av faraoer ble gravlagt i krypter skåret inn i klippene. Et besøk til Tut Ankh Amons grav krever en ekstra billett. Neste stopp blir ved Memnon-kolossene, før vi fortsetter for å besøke tempelet til dronning Hatshepsut. Så blir det transport tilbake til cruisebåten for lunsj, og vi starter på seilasen til Esna, krysser slusen og fortsetter mot Edfu. På soldekket serveres det te og kaffe mens vi mens vi seiler oppover Nilen. Om kvelden står middagsbordene igjen dekket.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Graven til Ramses IV i Kongenes dal utenfor Luxor.

Les mer

Horus templet i Edfu ligger på Nilens vestbredd og var tilegnet falkeguden Horus.

Les mer

Dobbelt-templet i Kom Ombo på Nilens østbredd.

Dag 9: Onsdag 22. mars 2023

Edfu-templet og Kom Ombo-templet

Etter frokost besøker vi Edfu-templet med hestevogner. Det enorme og vakre tempelet er dedikert til falkeguden Horus. Etter tempelbesøket tar vi de samme hestevognene tilbake til båten, og passerer gjennom gatene i Edfu by. Vi nyter lunsjen om bord mens vi seiler til Kom Ombo. Fra kaien i Kom Ombo er tempelet i gangavstand. Vi besøker det spesielle dobbelttemplet dedikert til krokodilleguden Sobek og guden Haroeris. Etter besøket spaserer vi tilbake til båten og nyter kveldsseiling til Aswan og ser landskapet passere forbi mens vi spiser middagen ombord.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Oversiktsbilde fra Aswan med Nilen i forgrunnen..

Les mer

Philae templet i Nasser Lake i Aswan som strekker seg helt inn i nabolandet Sudan.

Dag 10: Torsdag 23. mars 2023

Aswan med den uferdige obelisken, Philae-templet og Aswan-dammen

I dag starter vi med et besøk til den uferdige Obelisken (granittbruddet). Vi tar deretter båt til Philae-øya for å besøke det unike Philae-tempelet dedikert til gudinnen ISIS. Videre skal vi besøke High Dam, den gigantiske strukturen som reddet Egypt fra århundrer med flom og som i dag genererer mesteparten av landets elektrisitet. Det blir lunsj om bord og ettermiddagen er til egen disposisjon. For de som har lyst, blir det tilbud om et besøk i Nubian Museum (koster ekstra). Så blir det middag ombord og en siste overnatting på båten.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Egypter med typisk hodeplagg.

Les mer

Fra Anafora: Veggmaleriet viser kvinnen som ble grepet i hor. Uvanlig motiv, som viser biskop Thomas sitt engasjement for kvinners rettigheter!

Dag 11: Fredag 24. mars 2023

Utsjekking fra båten og fly til Kairo

Etter frokost sjekker vi ut av cruisebåten. Hvis det blir tid og anledning, tar vi en tur innom Old Cataract Aswan Hotel som er kjent fra Agathe Christies roman «Death on the Nile». Så blir det innenlands fly til Kairo og innsjekking på et hotell nær flyplassen hvor vi samles til en avskjedsmiddag og noen timers hvile før vi må reise til flyplassen for en tidlig morgenavgang natt til lørdag.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Mama Maggie blant «sine egne» på Mughattam, som også kalles Søppelfjellet i Kairo.

Les mer

Biskop Thomas ønsker velkommen og viser vei...

Dag 12: Lørdag 25. mars 2023

Fly fra Kairo til Oslo

I dag går flyet grytidlig, kl. 03:35. Det vil si en ny nattflyvning med mellomlanding i Istanbul og ankomst Gardermoen kl. 10:40 om formiddagen.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Vi takker for turen til Egypt med et motiv fra Anafora.

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 36 850 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 15 900 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

 • Flyreise Gardermoen-Alexandria, Kairo-Luxor, Aswan-Kairo og Kairo-Gardermoen
 • Del i dobbeltrom på gode 5 stjerners hoteller i Alexandria og Kairo
 • Del i dobbeltlugar på 5 stjerners elvecruise båt fra Luxor til Aswan
 • Del i dobbeltrom på gjesterom på Anafora retreat senter
 • Rundreise med utflukter og inngangsbilletter som oppgitt i dagsprogrammet
 • Måltider som oppgitt i dagsprogrammet
 • Lokal engelsktalende guide på hele rundreisen i Egypt
 • Norske reiseledere på hele reisen

Prisen inkluderer ikke

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Turistvisum til Egypt, USD 25,- pr. pers.
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til lokale guider og sjåfører (beregnet til ca USD 100,- pr. pers)

Prisen er basert på

 • Gjeldende vilkår for The Vibe AS
 • Prisen er basert på minimum 30 betalende deltagere.
 • Turen er lagt opp «på øverste hylle» (5*) for å sikre god og sikker kvalitet i Egypt. Dette gjenspeiles i prisen.
 • Enkeltromsprisen er uforholdsmessig dyr fordi både hotellrom og lugar på elvecruiset må betales fullt ut selv om man bor alene.