Fottur til Svaneti, Georgia med Stavanger Aftenblad

/ Det ukjente ferielandet

Vill, vakker og innhyllet i en god porsjon mystikk ligger Svaneti i en fjellrik og blomstrende del av Georgia og Kaukasus. Her er det landsbyer som hentet rett ut fra eventyrenes magiske verden, og fjellene ruver godt i landskapet – hele fire av de ti høyeste fjellene i Kaukasus ligger her. Vi har base i vakre Betsjvidalen hvor vårt hotell ligger vakkert til med Osjba fjellet.
Menneskene i landsbyene er ytterst gjestfrie, og de er stolte av tradisjonene sine og den lokale maten. Det har de all grunn til!

Og la oss ikke glemme kulturen, historien – det er så mye historie! Kirker, fort, borger, helgener og den dype kristne troen som bor her, det er en svimlende tusenårig historie fylt med krig og okkupasjon, utvikling og frigjørelse.

Noen høydepunkter:
• Bo på Grand Hotel Ushba, som selv hevder de har den beste beliggenheten i verden.
• Besøke bygda Osjgol med de fascinerende tårnhusene – middelalderen svar på skyskapere!
• Vandre i et fantastisk landskap med endeløse blomsterenger, isbreer, store skoger og glitrende elver.
• Besøke søstrene i Ipræl.
• Smak på den hjemmelagde osten, yoghurten og brennevinet til Maria og Valer, fjellbygda med Georgias høyeste drueproduksjon.
• Se historiske kulturskatter, som over 1000 år gamle ikoner og fresker.

Avreisedato
13. jun. 2023

Hjemkomstdato
23. jun. 2023

Antall dager
11

Pris fra
NOK 30 990,-

Les mer

På vei mot breen som ligger nedenfor Georgias høyeste fjell Sjkhara, 5193 meter. Foto: Richard Bærug

Program

Dag 1: Tirsdag 13. juni

Stavanger - Batumi

Avreise fra Stavanger Lufthavn via København til Istanbul hvor vi har vårt siste flybytte, før ankomst Batumi. Ved ankomst Batumi møter vi vår lokalguide/reiseleder Richard Bærug. Vi kjører til vårt hotel for innsjekk før vi samles til velkomstmiddag.

Måltider inkludert: Middag / Mat på flyet

Les mer

Batumi

Dag 2: Onsdag 14. juni

Batumi - Svaneti

I dag begynner opplevelsene på vår tur til Svaneti. Kjøreturen starter langs kysten, før vi begynner å kjøre inn i landet og hvor oppstigningen begynner for alvor. Vi stopper for lunsj underveis. Etter ankomst til vårt hotell i Svaneti er det godt å strekke litt på beina, så vi tar en liten ettemiddagsvandring.
Vi spaserer den korte turen til blomsterenga i Tvebisj som er en av de mest intense og fargesprakende i Svaneti. Fra slutten av mai til begynnelsen av juli er blomsterenga et fyrverkeri av farger. I Svaneti finner du 13 planter som er endemiske for Svaneti og disse plantene finnes ikke andre steder i verden. Om kvelden venter det oss et velkomstmåltid på hotellet.

Grand Hotel Ushba er et lite høyfjellshotell med en nydelig beliggenhet på 1600 meter, som ligger ved et av Europas høyeste fjell, Osjba-fjellet som er 4710-meter høyt. De hevder selv de muligens har den beste hotell beliggenheten i verden – det er store ord.

Hotellet ble åpnet i 2010 og eies av den svanske familien Argvlian. Moren lager en nydelig yoghurt og ost som vi skal få smake, sønnene er fjellførere og altmuligmenn. Hotellet har en enkel, men elegant standard. 5 av de 13 rommene har eget bad, de øvrige rom deler bad men alle rom har vakker fjellutsikt. Hotellet er radio- og TV-fritt, men det har trådløst internett i restauranten som er kjent for sitt gode svanske kjøkken og sine ypperlige georgiske viner. Utsiktsbalkongen innbyr til å slappe av, nyte landskapet og slappe av dagens fjelltur.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Grand Hotel Ushba Foto: Richard Bærug

Les mer

Betsjvidalen med Osjba fjellet Foto: Mette Østerhus

Les mer

Blomsterenga i Tvebisj Foto: Mette Østerhus

Les mer

Bordet er dekket Foto: Richard Bærug

Dag: 3 Torsdag 15. juni

Fottur til Godalen

Vi starter dagens først fottur fra hotellet og går forbi bygda Mazer og opp mot restene av det som en gang var fjellbygda Gol, med sin lille fjellkirke. En relativt lett tur inn i den overveldende, gresskledte Goldalen og den avfolkede grenda Gol med en kirke der kvinner ikke har adgang. Turen ender på ei seter med solbrune tømmerhytter under de majestetiske toppene til søndre og nordre Osjba. Golsetra på litt over 2350 meter er dagens mål hvor spiser vår medbrakte nistepakke. For de som har lyst kan en vandre litt videre oppover mot Golpasset på 2956 meter. Vi returnerer samme vei som vi kom opp. Felles middag på hotellet.

14 km / 5-6 timer +/- 745 meter

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Fjellbygda Gol Foto: Mette Østerhus

Les mer

Golsetra Foto: Richard Bærug

Les mer

Fjellbygda Gol med kirken Foto: Mette Østerhus

Les mer

Fjellbygda Gol, vi ser ned mot bygda Mazer Foto: Richard Bærug

Dag 4: Fredag 16. juni

Fottur til Himmelbjerget

Fotturen i dag starter også fra hotellet. Turen går bratt oppover på en god skogssti, før vi ender over skoggrensen på 2065 meter, der tømmerhyttene i århundre har blitt brukt til seterdrift fra juni til september. Vi tar pauser underveis og nyter den imponerende utsikten mot Baktoppen i vest, Den svanske fjellkjeden i sør og Den store kaukasiske fjellkjeden i nord og øst. Vi fortsetter videre til Mezørberget, Bakpasset, som ligger på 2416 m.o.h. Vi nyter vår medbrakt nistepakke underveis. Under deler av turen er vi omkranset av vakre og gule gullasaleaer ( latin: Rhododendron luteum) som blomstrer i juni.

Vi fortsetter videre til Detsildberget eller «Himmelbjerget» på norsk. Navnet på toppen er avledet av det svanske ordet «dets», som betyr himmel og har en høyde på 2578 meter. Utsikten er formidabel.

Det er på tide å ta fatt på nedturen som går ned til Solberget (svansk: Mezør) på 2288 meter. I førkristen tid var her et viktig gudehov men nå ligger det en liten kristen steinkirke. Resten av nedturen går gjennom urskog på behagelige stier til hotellet.

(Ønsker noen en lang topptur på egen hånd, er det mulig fra Bakpasset å vandre sikksakk opp til bakketoppen på 3286 meter)

Om ettermiddagen skal vi få oppleve, svansk hattemakerkurs! Den svanske befolkningen er kjent for sine karakteristiske filtluer, de er gode å ha på seg både i kaldt og varmt vær. Vi får en innføring i hvordan hattene lages. Middag på hotellet.

15 km 6-8 timer +/- 975 meter

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Himmelbjerget Foto: Mette Østerhus

Les mer

På vei fra Baksetra til Himmelbjerget Foto: Mette Østerhus

Les mer

På toppen Foto: Mette Østerhus

Les mer

Foto: Richard Bærug

Dag 5: Lørdag 17. juni

Todagers tur til Hædisj, Ipræl og tårnbyen Osjgol (Ushguli) på UNESCOs verdensarvliste, Mestia

Vi starter dagen med å kjører til den middelalderske grenda Hædisj, 2100 m.o.h., er ei mystisk og bortgjemt grend høyt til fjells som konkurrerte med Osjgol om å komme på UNESCOs verdensarvliste. Hædisj tapte, men der Osjgol av og til ser ut til å slite ned å takle berømmelsen og beholde sjarmen, har Hædisj bevart stillheten og den autentiske middelalderatmosfæren. Vi får servert litt kaffe og kaker før vi starter dagens vandring. Etter et par timers vandring i den flate Hædisjdalen får vi hjelp av hest til å ta oss over Hædisjelva.
Vi beveger oss oppover mot et pass på rundt 2700 meter samtidig som vi nyter utsikten mot den feiende flotte Hædisjbreen. Oppe på passet eller litt før nyter vi vår medbrakte pikniklunsj før vi rusler nedover mot Kaldesetra, grenda Kalde og dagens mål, Ipræl, den øverste grenda i Kaalbygda.
Hotellet vi skal overnatte på i natt drives av seks lattermilde søstre og ei av døtrene deres.Like ved ligger den første kirken malt av den berømte
hoffkunstneren Teodor for over 900 år siden. Vi nyter en deilig middag i den gamle og ærverdige matsalen.

14 km 6-7 timer +/- 800 meter

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Bygda Ipræl Foto: Richard Bærug

Les mer

På vandring Foto: Richard Bærug

Les mer

Maten i Svaneti er nydelig Foto: Mette Østerhus

Les mer

Middag inntas i den hyggelige matsalen Foto: Mette Østerhus

Dag 6: Søndag 18. juni

Todagers tur til Hædisj, Ipræl og tårnbyen Osjgol (Ushguli) på UNESCOs verdensarvliste, Mestia

I dag skal vi besøke Osjgol, en av Europas høyest beliggende fjellbygd. Fire mindre bygder utgjør Osjgol og ligger på rundt 2100 – 2200 meter over havet. Osjgol er så unik at den har blitt inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Å komme til Osjgol er nærmest som å reise tilbake i tid. Når du vandrer rundt i fjellbygda, kan du virkelig føle deg hensatt til middelalderen. Bygda er også blant de bygdene i Svaneti som har bevart flest av de kjennetegnende tårnhusene fra middelalderen. En antar at det fins rundt 205 tårnhus bevart i Europa, 5 ligger i Toscana og rundt 200 i Svaneti.

Ved ankomst vil vi også kunne se toppen av Georgias høyeste fjell Sjkhara på 5193 meter, om været er med oss. I dag er det en fin tur innover i dalen mot breen som ligger nedenfor dette høye fjellet. Vel tilbake inntar vi en god lunsj i Osjgol.

Tårnhusene kan ses på som middelalderens svar på skyskrapere. Fortsatt leter vitenskapsfolk etter nøkkelen til hvordan man klarte å bygge slike høyhus på den tiden og hva slags bindemiddel man brukte for at tårnhusene skulle klare århundrer med snø- og jordras. Tårnhusene ble bygd ved siden av familiens eller slektas toetasjes bolighus og fungerte som et forsvarstårn både mot fiender og naturkrefter, samtidig var det et statussymbol. Fra åsen der dronning Tamars vintertårn skal ha ligget på 1200-tallet, er det en vidunderlig utsikt over hele Osjgolbygda. Dronning Tamar, som ofte omtales som Kong Tamar, selv om hun var kvinne, var den største herskeren og øverstkommanderende for de væpnede styrkene på det tidspunktet da Georgia historisk sett var på sitt største territorielt.

Etter en god lunsj kjører vi tilbake samme vei og til hovedstaden Mestia hvor vi tar en stopp ved museet. Museet er ikke stort, men det har kulturskatter som kan få et hvilket som helst museum i verden til å ønske seg disse uvurdelige gjenstandene. I tider da det hersket uro i Georgia, var det vanlig å frakte de største kulturskattene opp til Svaneti, som omkranset av Europas høyeste fjell, gikk for å være det tryggeste stedet i landet, en slags fredens oase. Mange av disse kunstskattene ble værende i små kirker og andre steder i de svanske fjellbygdene, og det er dette faktum sammen med den kulturelle høyalder som Svaneti opplevde i middelaldrene, som forklarer den unike samlingen av gamle evangeliebøker fra det 9. – 13. århundre samt de enestående ikonene og korsene. De eldste ikonene er mer enn 1100 år gamle. Vel tilbake på Grand Hotel Ushba får vi servert middag.

18 km 4-5 timer +/- 300 meter

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Osjgol (Usguli) Foto: Mette Østerhus

Les mer

På vandring mot breen ved Sjkhara Foto: Mette Østerhus

Les mer

Nydelig blomsterflora Foto: Mette Østerhus

Les mer

Hestene har det godt her Foto: Mette Østerhus

Les mer

Bygda Osjgol Foto: Mette Østerhus

Dag 7: Mandag 19. juni

Fottur til Bææl

Etter frokost vandrer vi først et par hundre høydemetre nedover i Betsjvidalen til grenda Osjkvanær på litt over 1400 meter. Vi passerer gården til Andro der et stolt svansk tårn er pusset opp. Herfra begynner den gradvise og relative slake oppstigningen videre sørover mot Bæælpasset på 1700 meter. Utsikten fra passet sørover mot Den svanske fjellkjeden med den høyeste toppen Laila på over 4000 meter er formidabel.

Fra passet dreier vi nordøstover og følger seterveien som går opp til den nå forlatte Haretsetra på litt over 2200 meter. Sledeveien og stien fortsetter videre oppover på ryggen av Bæælfjellet. På 2530 meter når vi den søndre toppen på Bæælfjellet med en feiende flott panoramautsikt mot den kaukasiske fjellheimen. Er været godt, vil vi kunne se de to snødekte toppene til Europas høyeste fjell, det 5642 høye Elbrus, to og en halv mil unna på russisk side.

Vi nyter utsikten og den medbrakte matpakka før vi snur og vandrer tilbake til gården til Andro. Her kan de som vil, klatre opp i det svanske tårnhuset fra middelalderen. Svaneti er kjent for sine 200 middelaldertårnhus. Fra gården busser vi tilbake til hotellet. I kveld skal blir det konsert med det lokale koret i bygda.

18 km 7-8 t +/- 1120 m

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Utsikt fra Bææl mot den øvre delen av Betsjvidalen og Osjba Foto: Richard Bærug

Dag 8: Tirsdag 20. juni

Bondegården "der ingen skulle tru at nokon kunne bu"

Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd hvor det kun er to innbyggere igjen og de nekter å dra, Maria og Valer. Begge er i midten av 60-årene og kan knapt forestille seg et liv utenfor denne vakre plassen på jorda. Valer ble født på Kitsjkhøldæsj der forfedrene hans antas å ha kommet for mer enn femten hundre år siden, da de bygde den bittelille kirken på jorda. Gården ligger litt over 1600 meter, og så høyt er det få som produserer vin fra egne druer. Marie og Valer er selvforsynte. De lager neste alt selv. De eneste de kjøper er mel, kaffe, sukker og salt. De produsere flere tusen liter svansk brennevin, «harækh» og av melka lager de den nydelige svanske jogurten «martsven», en mozzarella liknende ost samt en salt ost med lang holdbarhetstid, «solgon» som de selger på torget i hovedstaden Zugdidi. Vinterstid er det få som besøker de og da har det masse av tid til å strikke ullvester, gensere, bukser, hatter, votter og strømper. Dagens tur er lettgått på vei til Kitsjkhøldæsj hvor vi blir tatt godt imot og får en omvisning på gården og kirken. Vi blir servert Maria sin hjemmelaget måltid. Transport tilbake til hotellet og felles middag.

7 km 4-5 timer +/- 260 meter

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Hyggelig besøk hos Valer og Maria Foto: Richard Bærug

Les mer

Maria og Valer sammen med Mette Foto: Richard Bærug

Les mer

Valer lager blant annet treski Foto: Richard Bærug

Dag 9: 21. juni

Fottur til Mesjkhål

Mesjkhål betyr oversatt fra svansk det «svarte stedet», og er det nærmeste en vanlig turgåer kommer «kongen av kaukasiske fjell», Osjba (Ushba). Vi starter fra hotellet om morgenen ved hotellet på 1600-meters høyde. Vi går gjennom en vakker skog opp til 2200 meter for så å fortsette på høyderyggen som leder opp mot det mest særegne og sagnomsuste fjellet i hele Kaukasus. Selv om Elbrus er høyest, er det Osjba som har stjernestatusen og karismaen!

Inntil 1903 ble det 4710 meter høye Osjba ansett for å være et nærmest umulig fjell å bestige. Selv etter at et klatrelag fra Østerrike, Sveits og Tyskland klarte å bestige toppen samme år, ble det av mange fortsatt ansett for å være det vanskeligste fjellet å bestige i hele verden. Vi skal ikke klatre i fjellet, men spasere på grønne enger opp til rundt 3000 meter, der de svarte fjellmassene overtar. Herfra er det en fantastisk flott utsikt til hele den svanske fjellheimen og ned til hotellet vårt. Her inntar vi pikniklunsj en før vi returnere samme vei. Vel tilbake fra tur, slapper vi vår siste natt i Svaneti.

22 km 5-6 timer +/- 900 meter

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

På vei opp mot Mesjkhål Foto: Mette Østerhus

Les mer

Asaleablomstring ved hotellet Foto: Richard Bærug

Les mer

Konsert på hotellet Foto: Richard Bærug

Dag 10: Torsdag 22. juni

Svaneti - Batumi

Vi må si takk for oss fra dette vakre stedet og vi tar fatt på transporten tilbake til Batumi hvor vi skal overnatte siste natten. Vi får litt snacks underveis og er framme ved Svartehavet tidlig på ettermiddagen. Om en ønsker er det tid for et bad i Svartehavet. Felles avskjedsmiddag i Batumi.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Europa torget i Batumi

Dag 11: Fredag 23. juni

Batumi - Stavanger

Frokost på hotellet før vi har avreise til flyplassen. Vi sier farvel til Richard. Avreise med Turkish Airlines om formiddagen via Istanbul og Oslo med ankomst Stavanger på kvelden.

Måltider inkludert: Frokost / Mat på flyet

Les mer

Takk for nå Svaneti

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 30 990 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 1 350 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

 • Fly Stavanger - Batumi tur/retur inkludert dagens flyskatter
 • 2 overnattinger Batumi
 • 7 overnattinger Grand Hotel Ushba
 • 1 overnatting Ipræl
 • 10 frokoster, 10 middager inkludert drikke til maten
 • Lunsj og pikniker som beskrevet i programmet
 • All transport
 • Lokalguide/reiseleder Richard Bærug
 • Besøk av hattemaker på hotellet
 • Konsert på hotellet med lokal musikk
 • Entre på museum

Prisen inkluderer ikke

 • Reiseforsikring
 • Enkeltrom, begrenset antall

Prisen er basert på