Galapagos! – muligens det mest eksotiske sted på kloden? I alle fall det mest særegne fugle- og dyreliv du finner på jorden! 1000 km vest for kontinentet og i åpent hav, steg disse øyene en gang opp av dypet. Hvordan planter og dyr kom seg hit, vet ingen. Men i dag finner vi dyre-, fugle- og plantearter som ikke finnes noe annet sted. De 19 øyene i Galapagos nasjonalpark er et naturreservat som vernes og forvaltes av den ecuadorianske stat på vegne av menneskeheten. Turismen er strengt regulert og tilpasset natur og miljø. Med monopol på unike opplevelser tar de seg mer enn godt betalt! Derfor er dette ingen billig tur, men opplevelsen er utvilsomt magisk!
Vertslandet Ecuador er en symbiose av europeisk innvandring og eldgammel indianerkultur. Hovedstaden Quito var Inkarikets siste skanse og falt i spanjolenes hender lenge etter at Cuzco i Peru måtte gi tapt for overmakten! Natur og folkeliv i Ecuador gjør besøket til en festreise. Med rette blir Ecuador kalt et skattkammer av vakker natur, behagelig klima, bevisst økologi, hjertevarme mennesker, ekte kultur og tilrettelagt turisme!
Avreisedato 27. okt. 2023
Hjemkomstdato 07. nov. 2023
Antall dager 12
Pris fra NOK 46 890,-
De største skilpaddene på Galapagos kan veie opp mot 250 kg. De er fredelige og ufarlige og vandrer rundt i terrenget og spiser gress og grønne blader.
Vi bruker flyselskapet KLM på denne turen. Avreise fra Sola* til Amsterdam tidlig om morgenen. Videre til Ecuador hvor vi forventer å lande utenfor hovedstaden Quito kl. 14:45. Herfra skal vi reise ca 80 km nordover til Otavalo som er senter for urbefolkningen «Quichua» i Ecuador. Vi skal bo på Hacienda Pinsaqui, en gammel herskapsgård fra den spanske kolonitiden. Her blir det tid til hvile seg etter flyturen, og anledning til å få seg en matbit på hotellets restaurant.
* Om du/dere ønsker tilbud på tilslutning fra andre byer i Norge, så oppgi dette under «Kommentarer» i påmeldingsskjemaet.
Måltider inkludert: Mat på flyet
Personalet på Hacienda Pinsaqui ønsker oss velkommen til Otavalo! De er kledd i sine håndbroderte nasjonaldrakter.
Små og store trives på markedsplassen i Otavalo!
I dag står indianermarkedet i Otavalo for tur. På lørdager er hele byen en yrende markedsplass og regnet for å være Sør-Amerikas største og mest fargerike! Dagens lunsj blir hos en lokal familie i landsbyen Peguche hvor indianerne er særlig kjent for ypperlig kvalitet på tepper og tekstiler som veves i de vakreste farger og mønstre. Hele dagen er viet til indiansk kultur og kunsthåndverk. Om ettermiddagen skal vi besøke et tekstilverksted i Peguche og også innom Cotacachi (lærprodukter) og San Antonio de Ibarra (treskjæring). Ecuador er blant landene i den tredje verden som har best kvalitet på sine husflidsprodukter! Retur til Hacienda Pinsaqui sen ettermiddag. Om kvelden blir det middag med folklore-show.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Quichua-indianerne i Ecuador er kjent for sine fargerike tekstiler. Her fra markedsplassen i Otavalo.
Hyggelig handel på markedet i otavalo.
Ecuador har fått sitt navn fra ekvatorlinjen som krysser landet noen km nord for Quito. Etter å ha bodd to netter nord for ekvator, skal vi resten av turen oppholde oss «på sydlige breddegrader»! Første post på dagens program er ekvatormonumentet «La Mitad del Mundo» (Betyr: Halve Verden). Her blir det lunsj og besøk på Museo de Sitio Intiñan som er en kombinasjon av museum og festlige «ekvator-opplevelser». Deretter blir det fritid i Halve Verden-landsbyen som er bygget som en modell av gamlebyen i Quito, med et tårn hvor en kan skue ut over den nordlige og sørlige halvkule som møtes akkurat her! Tårnet er samtidig et vakkert museum (ikke inkludert) i flere etasjer over Ecuadors mange etniske grupper. Vel framme i Quito sjekker vi inn på Hotel Mercure Alameda. Om kvelden har vi middag inkludert.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Ekvator-monumentet med ekvator-linjen rett fram. Nordlige halvkule til venstre og sørlige til høyre. Her kan man stå med ett ben på hver sin halvkule!
Utsnitt fra torvet i Quito med presidentpalasset.
Jomfru av Quito er et landemerke i Ecuadors hovedstad. Hun står på en høyde midt i byen og fra plattformen rundt henne er det 360 graders panorama-utsikt over Quito.
Hovedstaden Quito ligger ved foten av den mektige vulkanen Pichincha som kroner ca 1200 m over byen og har gitt navn til provinsen vi nå oppholder oss i. Byen er politisk hovedstad, men bare den nest største byen i landet. Havnebyen Guayaquil er nesten dobbelt så stor. Quito ble i sin tid erobret av Inkaene som kom sørfra i Peru, og ble et brohode for Inkariket i nord. Dessverre ble alt ødelagt av de spanske erobrerne og byen har nå ingen bygninger fra inkatiden. I stedet bygde spanjolene det vi i dag kaller Gamlebyen med palasser, torv og kirker fra kolonitiden, og som har fått sin plass på verdensarv-listen til Unesco. I formiddag skal vi gjøre oss kjent i Quito, og starter med et besøk på det såkalte «Panecillo» (Betyr: Rundstykket), et høydedrag midt inne i byen hvor Jomfruen av Quito skuer majestetisk nordover mot gamlebyen. Bak henne, mot sør, er det store drabantbyer hvor de fleste av Quitos innbyggere bor. Herfra drar vi til Gamlebyen og avslutter runden med felles lunsj. Ettermiddagen og kvelden er avsatt til fritid på egen hånd. Reiseleder er behjelpelig med informasjon om aktuelle aktiviteter og spisesteder for kveldens middag. Overnatting på Hotel Mercure Alameda.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Vulkanen Cotopaxi mangler 13 meter på å nå 6000 meter over havet. Den er et vakkert syn!
Chimborazo ligger litt sør for Cotopaxi og er med sine 6310 meter Ecuadors høyeste fjell.
Ecuador består av regnskog i øst, hvorfra Andesfjellene reiser seg i majestetiske topper og tinder og danner flere vakre vulkaner i konisk symmetri. Den flotteste av dem alle er Cotopaxi med sine 5 987 meter og evig snø på toppen! Den kan ses fra Quito, men ligger ca 8 mil sør for byen. Vi kjører inn i nasjonalparken og får en vakker naturopplevelse ved foten av vulkanen. Dagens lunsj blir på Tambopaxi Lodge inne i nasjonalparken. Dersom vær og veistandard tillater det, tar vi en tur opp mot vulkanen, og forsøker å legge til rette for en vandring opp til Cotopaxi Base Camp som ligger på 4810 moh. Bussen kan normalt kjøre opp til ca 4600 meter, og derfra går vi til fots (selvsagt frivillig). Om ettermiddagen kjører vi ikke tilbake til Quito sentrum, men til landsbyen Puembo som ligger like ved flyplassen. Her sjekker vi inn på vakre San José de Puembo med anledning til å spise middag i hotellets restaurant.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Landskilpadde heter «galapagos» på spansk og har gitt navn til øyriket vest i havet. Her en representant for rasen som kan veie opp til 250 kg.
Galapagos er vulkanske øyer som har «kommet opp av havet» gjennom vulkanutbrudd. Områdene vi besøker er ikke lenger aktive vulkaner.
I dag er det lov å ha sommerfugler i magen! Vi skal til Galápagos, - øyene langt der ute i havet som er omspunnet med mystikk, eventyr og «utenomjordisk» dyreliv. Flyturen er over 120 mil, først over mektige fjellformasjoner i Andeskjeden og deretter over åpent hav, før vi lander i en helt annerledes verden på øya Baltra, på en flyplass som amerikanerne bygde under 2. verdenskrig. Her ute lever dyr og fugler som kun finnes på Galapagos! Fra flyplassen går turen med buss (15 min) og båt (10 min) over til øya Santa Cruz hvor vi skal bo helt sør i den vesle byen Puerto Ayora . Vi skal bo på Grand Hotel Leon Marino. På vei til Puerto Ayora stopper vi et sted hvor det finnes en mengde ville kjempeskilpadder. Det er en uvirkelig opplevelse å gå mellom disse kjempene. De kan veie opptil 250 kilo og bli 150 år gamle! De stod i fare for å bli utryddet på grunn av stor beskatning fra hvalfangere (!) og andre sjøfarende, men er nå reddet takket være årelang og iherdig innsats fra myndighetene. Å se dem i sitt naturlige miljø, gjør inntrykk! Turisttrafikken på Galapagos-øyene er strengt regulert, og myndighetene overvåker stedene som blir besøkt for å påse at dyrelivet ikke skades eller påføres for stor belastning! Vi spiser lunsj på et besøkssenter og besøker også de såkalte tvillingkraterne. Det er to svære kratre, et på hver side av veien, hvor kjempemessige gassbobler har kokt i lavaen og etterlatt seg enorme og dype sirkelrunde kratre i landskapet. Et forbløffende naturfenomen! Så ankommer vi Pto. Ayora og sjekker inn på hotellet. Om kvelden tar reiseleder oss med til et sted hvor vi kan spise middag (ikke inkludert) i byen som er mer som et tettsted å regne, og både eksotisk og innbydende!
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Galapagos-finken er en av fugleartene som bare finnes på Galapagos, såkalte endemiske arter.
Land-iguanen er både eksotisk og fredelig. Den lever av å spise kaktusblader som faller på bakken.
I dag skal vi om bord i yacht og seile til den lille øygruppen Islas Plazas. Båten ankrer opp i et vakkert sund og vi går i land på Plaza Sur. Her blir vi ønsket velkommen av sjøløver som våre guider av og til må jage bort fra bryggen for å gi plass til oss. De viker motvillig unna, men er verken aggressive eller utfordrende. De liker bare å slappe av akkurat der vi legger til. På Plaza Sur får vi stifte bekjentskap med gule land-iguaner som lever av bladene på store kaktustrær som vokser på øya. De rekker ikke opp, og må tålmodig vente til bladene faller ned. På øya er det også et yrende fugleliv. De hilser oss velkommen og bryr seg ikke om at vi går rett ved siden av dem. Det er dette som er så karakteristisk for Galapagos, - dyr og fugler er ikke redde fordi de ikke har hatt naturlige fiender å frykte. De oppfatter mennesket som fredelige besøkende og viser ingen tegn til å ville rømme unna! Fra Plazas-øyene drar vi videre nordover, forbi Gordon Rocks og stopper et sted hvor det blir anledning til å snorkle. Utstyret får du låne om bord. Mannskapet sørger godt for oss underveis, og varter opp med dagens lunsj. Om ettermiddagen blir det retur til Pto. Ayora og kvelden er satt av til fritid.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Harmonien i naturen er noe av det som særpreger Galapagos, - i tillegg til forbløffende dyrearter som ikke er redde verken for hverandre eller mennesker.
Her et nærbilde av de merkelige føttene til blåfotsulen. For hannen er fargen på føttene viktig, - jo mer turkis, desto mer attraktiv for hunnen og lettere å skaffe seg en make!
Havskilpaddene er lettest å se når man snorkler, men følger man godt med ser man dem når de stikker hodet opp for å puste.
I dag skal vi på en ny ekspedisjon. Vi går igjen om bord i en yacht og seiler til den vesle øya Isla Seymor, like nord for Baltra hvor vi ankom med fly for et par dager siden! Den er en av de få øyene i gruppen som er løftet opp og som består av tidligere havbunn. På strendene hviler sjøløvene og på klippene sitter fargerike marine iguaner. Vi er i eventyrland! På vår vandring fra stranda og inn mot sentrum av den lille øya passerer vi hekkestedene til blåfotsule og fregattfugler. De blå svømmeføttene til blåfotsulen ser ut som de skulle være kunstige. Fargen kommer fra fisken de spiser fra havet. Fargen er mest blå hvis hannen er ung og spiser mye fisk. Beina har strukturer med kollagen og den blå fargen skyldes karotenoidproteiner. Hannen hos fregattfuglene har en rød strupesekk som de kan blåse opp i hekketiden for å trekke til seg make. Fregattfuglene stjeler ofte både mat og reirmateriale fra annen sjøfugl, og av denne grunn blir fregattfuglene gjerne kalt pirater. De unnser seg heller ikke fra å ta fugleunger fra andre arter. De er sesongvis monogame og hekker i kolonier. Det er bare ett egg i hvert kull, og foreldrenes omsorgsperiode er den lengste for alle fugler. Også i dag blir det lunsj om bord og fritid i Pto. Ayora om kvelden.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Hav-iguanen kan se skummel ut, men de er helt ufarlige og gjør ikke «en katt» fortred!
Hav-iguanene er dyktige svømmere og kan være under vann opp mot en time uten å puste.
I gangavstand fra Puerto Ayora ligger en vakker lagune som heter Turtle Bay. Vi starter dagen med en guidet spasertur til det vakre området. Det er en liten time å gå fra hotellet gjennom en eksotisk kaktusskog. I andre enden av stien kommer vi frem til langstrakt sandstrand hvor fugler og sjødyr holder til. Sjøiguaner gresser fredelig på tang og sjøgress eller varmer seg i sola og fargerike fisker svømmer rastløst omkring i tareskogen. Fredelige havskilpadder dukker stadig opp og trekker pusten. De svarte svabergene langs bukta gir oss en nærmest utenomjordisk opplevelse! Lagunen som vi kommer fram til er både vakker og idyllisk med god anledning til bading og soling, selvsagt dersom sola er på vår side. De som har lyst til å snorkle, får leie utstyr for en billig penge i Pto. Ayora. Husk å pakke badetøy! Håndkle får dere låne på hotellet. Det blir ikke felles lunsj i dag, men om kvelden samles vi til middag på en av byens bedre restauranter. (NB: Om vær, klima eller reguleringer fra myndighetene krever det, kan det forekomme endringer av innhold og bytte av dagsopplegg i programmet på Galapagos.)
Måltider inkludert: Frokost / Middag
Sjøløvene er en del av dagliglivet på Galapagos. Her en liten kar som vi traff på Turtle Bay.
Sjøløvene ligner oss når det gjelder å kose seg i solen!
Så er vi kommet til siste dag på vår Galapagos-ekspedisjon. Etter frokost går turen til flyplassen hvor det kl. 13:35 bærer tilbake til fastlandet. Vi forventer å lande i Guayaquil kl 16:25. Det er en times tidsforskjell mellom fastlandet og Galapagos. Fra flyplassen går turen til Gran Hotel Guayaquil hvor vi skal bo. Hotellet ligger sentralt i byen og er et godt utgangspunkt for å se seg om eller ta en shopping-runde. Om kvelden blir det en bedre avskjedsmiddag på hotellet siden dette er siste dagen før hjemreise.
Måltider inkludert: Frokost / Middag
Et av «slumstrøkene» i Guayaquil som er pusset opp til en innbydende og pittoresk bydel med UNESCO-midler.
Fra bydelen Cerro Santa Ana i Guayaquil.
I dag starter vi med en sightseeing i byen som de lokalt liker å kalle «Stillehavets perle» og som er den største havnebyen på vestsiden av Latin-Amerika. Fra hotellet går vi til Iguan-parken der slektninger til iguanene på Galapagos holder til. Videre spaserer vi til «Malecon 2000» (Waterfront) som er en vakker og moderne promenade langs Guyanas-elven. På toppen av klippen Las Peñas er det gamle fyrtårnet et landemerke. I bakkene under fyret var det tidligere falleferdig slum som nå med hjelp fra Unesco er omskapt til fargerike og tiltalende smågater og trappepromenader. De som orker å bestige 444 trappetrinn, får en flott utsikt over Guayaquil by og elvebassenget der elvene Guyanas og Daule møtes. Sightseeingen er til fots og vi avslutter et sted hvor det ligger til rette for å få seg litt lunsj (ikke inkludert). Så blir det fritid fram til avtalt tidspunkt for avreise fra hotellet til flyplassen hvor vi må være i god tid før avreise med KLM kl. 20:05.
Måltider inkludert: Frokost / Mat på flyet
Det blir mellomlanding i Amsterdam på vei hjem.
Vi ankommer Amsterdam kl. 13:20 og Sola kl. 16:35*. Her blir det avskjed og mange, mange gode minner å ta med seg hjem! Og kanskje hilser vi hverandre på gjensyn på neste tur...?
* Flytidene kan endres fram til avreise. Alle påmeldte vil få oppdaterte flytider i god tid før avreise
Måltider inkludert: Mat på flyet
per person i dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.
Litteratur:
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Ecuador og Galapagos før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle (dersom du får tak i dem på biblioteket):
• Stein Hoff: Drømmen om Galapagos. En ukjent norsk utvandrerhistorie. Grøndahl & Søn, 1985
• Margaret Wittmer: Det siste paradis. Aschehoug, 1960
• Alf Wollebæk: De forheksede øer. Cappelen, 1934
• Rolf Blomberg: Slike dyr finnes! Tiden, 1959
• Nielsen, Aage Kraru: Blant hodejegere i Ecuador. Gyldendal, 1948
• Petersen, Peter: En nybyggerby i jungelen. Om en kolonisering i Ecuador. Gyldendal, 1977
Hoteller:
Vi benytter hoteller fra god til meget god standard.
• Otavalo: Hostería Hacienda Pinsaqui
• Quito: Hotel Gran Mercure Alameda
• Puemba: San José Puembo Hotel
• Galapagos: Grand Hotel León Marino
• Guayaquil: Gran Hotel Guayaquil
Forbehold om eventuelt bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.
Utflukter:
Utfluktene på turen er lagt til rette for personer med normal bevegelighet og kondisjon. Vi legger også til rette for deltagere som måtte ha fysiske begrensninger, ta gjerne kontakt med oss dersom dette er aktuelt!
Visum:
Det er ikke nødvendig for norske turister å søke visum til Ecuador. NB: Husk pass som bør være gyldig i 6 mnd. etter hjemkomst! Vi anbefaler også å ta med en fotokopi av passet og oppbevare disse atskilt fra hverandre.
Vaksiner:
Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler beskyttelse mot hepatitt samt å være oppdatert på difteri/stivkrampe og polio. Ta kontakt med din lokale vaksineklinikk i god tid før avreise.
Reiseapotek:
Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Det anbefales tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og immodium (mot diaré), solkrem med høy faktor (!) og leppepomade.
Valuta:
Ecuador hadde tidligere store problemer med inflasjon og sviktende tillit til egen valuta. Dette toppet seg i en alvorlig økonomisk krise i 1999. Løsningen på dette ble overgang til dollarøkonomi i år 2000. Det betyr at landet ikke har egen valuta, og at all handel foregår med US-dollar. Du bør derfor ta med en del US-dollar i kontanter, og gjerne i mindre sedler (5/10/20). Vanlige kreditt- og bankkort er gangbare, og det går greit å få ut kontanter i minibanker i byene.
Shopping:
Ecuador har et svært rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt klær og tekstiler (tepper), gull- og sølvarbeider, flotte trefigurer, keramikk, lær og ellers typiske suvenirartikler – til meget hyggelige priser!
Høyden:
Hovedstaden Quito ligger på 2 900 meter over havet. Vanligvis melder ikke høydeproblemer seg før man passerer 3 500 meter og oppholder oss der over lengre tid (dvs. overnatter). På utflukten til Cotopaxi nasjonalpark er vi oppe i over 4000 meter, men bare forbigående. Quito er det høyeste stedet vi overnatter på.
Klima og tidssone:
Ecuador ligger 7 t. etter norsk normaltid, og Galapagos 8 t. etter. Klimaet i Ecuador veksler med høyden og avstanden til havet. I Quito og høylandet er temperaturen stabil rundt 20 ºC året rundt. Vår tur går i slutten av tørketiden, med mulighet for forbigående regnbyger. Ved kysten (Guayaquil) er det tørketid fra mai til januar, og 28-29 ºC om dagen. På Galapagos styres vær og temperatur av havstrømmene. Oktober er preget av kjøligere vann fra sør, og dagtemperaturene ligger på ca 25 ºC. Badevannet kan variere med lokale strømninger, og kan på denne tiden komme ned mot 20 ºC. Været er stabilt med svært lite regn (ca 25 mm pr mnd).
Klær:
Ta med tøy som til norsk sommer. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko). Gode og stabile sandaler kan også brukes på utfluktene. En lett regnjakke eller paraply kan være fornuftig å ha på lur, selv om vi forventer stort sett pent vær. Husk badetøy! Badehåndkle deles ut. De som vil snorkle, får leie utstyr lokalt.
Mat:
Matstandard og hygiene i Ecuador er jevnt over bra. På hoteller og restauranter som er med i programmet kan du trygt spise det du får servert. Likevel kan det være fornuftig å være varsom med råkostsalater og majones/remulade! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som på andre reiser:
~ drikk ikke vann fra springen
~ all frukt må vaskes og skrelles
~ prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt
Strøm:
Ecuador bruker 110 V. De fleste nyere digitale apparater (kamera/video/mobil) kan lades direkte fra 110 V uten transformator. Sjekk dette i bruksanvisningen! Norske apparater med originale stikkontakter kan som regel brukes, men noen steder er det bare flate plugger, og da kreves det adapter fra runde til flate plugger (10 mm/US std.).
Tipsing:
Både på fastlandet (Ecuador) og på Galapagos er det vanlig med tips til lokale guider, sjåfører og mannskap på yachtene. På Galapagos er forventningene relativt høye. Totalt utgjør «obligatorisk» tips USD 90,- på denne turen. Vi pleier å samle inn dette en av de første dagene, og reiselederen fordeler tips underveis.
Bagasje:
Fri bagasje på flyet er 1kolli á inntil 23 kg. Om bord kan du ta med deg et cabin-kolli og en mindre veske/sekk med totalvekt på inntil 12 kg.
Velkommen inn i eventyret...!
Det gis en rabatt på kr 1 000,- til abonnenter av Stavanger Aftenblad. Oppgi ditt/deres A-fordels nummer (abb. nr.) under «Kommentarer» i påmeldingsskjema, så trekker vi fra rabatten på endelig faktura.