Reiseleder
Kristi Alfredsen

Drømmereise til Jordan

Vandring i spektakulær natur med utgangspunkt i et av verdens syv underverk «Petra» i Jordan

Dette er den ultimate vandreturen du kan tenke deg i Jordan. Ingen over, ingen ved siden! Den koster mer, men du får også MYE mer enn en hvilken som helst annen vandretur til Jordan. Vi starter i fjellene ved Petra og vandrer fra camp til camp som beduinene rigger kun for oss. Etter hvert ankommer vi ørkenen ved Dødehavet. Turen er lagt opp sammen med lokale beduiner, og en av deres egne er med oss som guide og veiviser på hele turen. I tillegg stiller de med kameldrivere som også er med oss i reisefølget.

Jordan skiller seg helt klart ut som reisemål, med en unik natur og et vakkert folk, flott arkitektur og en utrolig spennende historie. Vår reiseleder, Kristi Alfredsen sier: «Jeg ventet år på å besøke Petra, og jeg ble ikke skuffet! Stedet er stort, så hvis du virkelig vil oppleve Petra utenfor turistveien, bli med meg til "min beduinfamilie". Jeg har kjent dem i mer enn 15 år». De er de virkelige beduinene, Bidoulene, som bodde i hulene i Petra helt frem til 1985 da UNESCO erklærte Petra å tilhøre verdensarven. UNESCO har beskrevet deres kultur som «en av de mest dyrebare kulturelle eiendeler i menneskehetens kulturarv». I 2007 ble Petra kåret til et av verdens sju nye underverk.

Avreisedato
07. okt. 2021

Hjemkomstdato
17. okt. 2021

Antall dager
11

Pris fra
NOK 30 980,-

Les mer

Bli med oss inn i eventyret i Jordan sammen med lokale beduiner!

Program

Dag 1: Torsdag 7. oktober 2021

Avreise fra Norge, ankomst Amman

Vi flyr med Turkish Airlines fra Gardermoen om formiddagen og ankommer Jordans hovedstad Amman ved 21-tiden om kvelden. Byen ligger på ca. 1000 m.o.h. Her blir vi møtt på flyplassen av vår guide som vil være sammen med oss på hele reisen. Vi kjører til Madaba like sør for hovedstaden, der vi raskt får en følelse av å ha ankommet den spennende, arabiske verden med sine vakre minareter. I Madaba finnes også kirker. Jordan er hjertet i Midt-Østen. Her lever kristne og muslimer vegg i vegg i fred og fordragelighet. Vi sjekker inn på et familiehotell for noen timers arabersøvn.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Amman, hovedstad i Jordan.

Les mer

Oversiktsbilde over Madaba i Jordan.

Dag 2: Fredag 8. oktober 2021

Fra Madaba til Mount Nebo og videre til Petra

Madaba ligger 750 moh. Byens historie går helt tilbake til bronsealderen. Under styret av de romerske og bysantinske imperiene fra 2. til 7. århundre, utgjorde byen en del av den arabiske provinsen, som ble opprettet av den romerske keiseren Trajan (53 – 117) for å erstatte det Nabateaanske kongeriket i Petra. Keiser Trajan var en av Romerrikets største keisere og styrte fra år 98 frem til sin død. Madaba er kjent for sine Bysantinske (riket fra ca. 350 – 1453) og Umayyadiske (dynastiet fra 661 – 750) mosaikker, særlig et stort, bysantinsk mosaikkart over Det Lovede land. Vi besøker Mt. Nebo. Herfra fikk Moses se Det Lovede Land før han døde ifølge Det Gamle Testamentet. Det sies at han ble hele 120 år gammel og ble gravlagt i dette området. Herfra får vi en fantastisk utsikt over Jordandalen og til Israel. På en klar dag kan vi se både Jeriko og Jerusalem.

Herfra kjører vi sydover til korsfarerborgen Shobak, som ble bygd av Kong Baldwin I i år 1115, på høyden kaldt Det Kongelige Fjell. Borgen ble angrepet flere ganger fra Saladins hærer før forsvarerne måtte gi tapt i 1189. Den ble senere okkupert på 1300-tallet av mamelukkene (1100 – 1800). Vi er 900 år tilbake i tid…

Så - ankommer vi de praktfulle Petra fjellene. For 40 millioner år siden trakk vannet seg tilbake og blottet et mektig landskap med hvite, gylne, rosa, lilla, gule, blå, rød og gråbrune sandstensklipper. For 2.500 år siden slo de nomadiske Nabateerne seg ned her og ble rike på handel med krydderier fra India, silke fra Kina og røkelse og myrra fra Afrika og de arabiske statene. Etter hvert kontrollerte de de fremste handelsrutene som gikk gjennom Petra til Gaza ved kysten av Middelhavet i vest, til Bosra og Damaskus i nord, til Aqaba i Jordan og Leuce Come i Saudi Arabia, røkelsesruten, begge ved kysen av Rødehavet i sør og gjennom ørkenen til Persiabukten i øst. De etterlot seg hundrevis av imponerende monumenter hugget ut i klippene. Monumentenes fine detaljer avslører inspirasjon de fikk fra egypterne, grekerne og romerne, som de møtte i både handel og krig.

Vi starter vår vandring i Lille Petra, som står på UNESCO’s liste. En 450 meter lang siq, Siq Al-Barid. Bakken er dekket av sand og omringet av høye fjellvegger, som Nabateerne gravde ut for ca. 2.500 år siden. Denne delen av Petra var målet for kamelkaravanene. Dette var senteret for forretningssamtaler og handel mellom øst og vest. I Lille Petra får vi en smakebit på hva som venter oss de neste dagene.

Vi legger ut på vandring til campen for natten, 3-4 timer. Det er en så vakker natur å nyte. På veien besøker vi den Neolitiske landsbyen Beidha. Man antar at bebyggelsen her er fra før år 7000 f.Kr., noe som gjør den til en av de første bosatte landsbyene i menneskets historie.

Neste stopp er campen vår – «hytten» til «min beduinfamilie» – et beduintelt, utenfor allfarvei. Der kan du også sove under åpen himmel. Her møter vi våre beduinvenner, medlemmer av «min beduinfamilie», som ønsker oss velkommen med en ekte «Bedouin whisky» - en deilig kopp tea – og vi nyter en velsmakende middag. Vårt beduinliv starter…

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Vi vandrer i vakre ørkenlandskap, og trygt ledsaget av vår dyktige guide.

Les mer

Kamelen er vår trofaste følgesvenn under vandringene.

Dag 3: Lørdag 9. oktober 2021

Petra

Tidlig morgen blir vi hentet med jeeper. Beduinene er gode sjåfører og kjører over stokk og stein frem til hovedveien, gjennom beduinlandsbyen, til hovedinngangen til Petra, Raqmu på Nabateernes tid. Vi går ned den berømte, mektige siqen, Al-Siq, verdens vakreste inngang - 1,2 km lang. Du får det første glimt av denne eldgamle byens mystiske underverk, som byr på imponerende inntrykk rundt hver en sving. Vi går langs vannrenner hugget ut av fjellet, passerer forskjellige offerplasser og andre severdigheter på vår vei. Mest imponerende er de naturlige formasjonene og de levende fargene i fjellveggene. Steinen virker nesten levende slik fargene flyter rundt hjørnene og lokker besøkende gjennom den kilometer lange inngangen til denne oldtidsbyen. På slutten av turen er belønningen, Al-Khazneh, Skattekammeret, the Treasury, 25 meter bredt og 39 meter høyt, som plutselig kommer til syne når du minst forventer det. Hugget ut av fjellet da kong Aretas IV styrte Petra, fra 9 f.Kr. til 40 e.Kr. Spor av brent røkelse kan tyde på at Al Khazneh var et viktig pilegrimssted på den tiden. Dette er bare begynnelsen på våre fargerike dager som venter på oss. Turen i Siqen er den perfekte introduksjonen og vekker minner hos dem som har sett filmen «Indiana Jones og det siste korstog» fra 1989, med Sean Connery og Harrison Ford, som er tatt opp i Petra.

Ifølge Hieronymos fra Kardia (364 – 260 f.Kr.), en gresk general og historiker, ble navnet «Petra» gitt av greske handelsmenn som observerte at byens innbyggere om våren praktiserte ofringer til en guddom på en stor sten, det vil si en «petra» på gresk og det er stenen/fjellet som gjør Petra helt unik. Det er antatt at stedet har vært bosatt så tidlig som i år 9000 f.Kr. og at det muligens var etablert som hovedstad for Nabateerne på 300-tallet f.Kr. Nabateerne var et arabisk nomadefolk, som ble tiltrukket av Petras nærhet til handelsrutene og som derfor etablerte et regionalt sentrum for handelsvirksomhet der. Det skaffet dem betydelige inntekter. Petra ble sentrum for deres rikdom. De var særskilt dyktige til å samle regnvann, drive landbruk i tørre omgivelser og hogge i stein. Petra blomstret på 100-tallet under kong Aretas IV og nådde sitt høydepunkt med ca. 25.000 innbyggere.

I 106 e.Kr. mistet Petra sin uavhengighet. Petra ble erobret av romerne og kongeriket ble en romersk provins under navnet Arabia Petraea. Byens betydning fikk en nedgang da handelsrutene begynte å gå sjøveien, og et jordskjelv i 363 ødela mange av Petras bygninger. Under Østromerriket ble det bygget en rekke kristne kirker, men byen hadde gått inn i en nedgangstid etter angrep fra det persiske Sasanideriket, det nypersiske riket (224 – 651), det siste persiske riket før islam, og i tidlig islamsk tid bodde kun noen få nomader i byen, som stort sett hadde blitt forlatt. Petra forble ukjent for verden inntil området ble gjenoppdaget i 1812 av den sveitsiske reisende og oppdageren Johann Ludwig Burckhardt. Fordi Petra var en ukjent storby i ca. 500 år, kalles Petra også en «Lost City». Mellom år 1 f.Kr. og år 8 e.Kr. opplevde Petra harde jordskjelv og et jordskjelv som skjedde i år 363 e.Kr. ødela mange av strukturene, samt det imponerende vannsystemet Nabateerne hadde bygget. De var noen ekstremt dyktige vanningeniører, handelsmenn, byggherrer og stenhuggere.

Vi fortsetter vår vandring ned til sentrum av byen og kommer til den delen av Petra der de fleste menneskene bodde, opptil 30.000 på det meste. Etter hvert er det tid for lunsj på restauranten i Petra, som drives av beduinene. Vi fortsetter deretter vår vandring opp prosesjonsveien fra det gamle sentrum, de 900 trappetrinnene, til den kjente, monumentale fasaden Ad Deir, Klosteret. Med sin fascinerende beliggenhet er det hugget ut av fjellet rundt midten av det 1. århundre e.Kr., 47 meter bredt og 48 meter høyt. Det arabiske navnet «Ad Deir» (klosteret) ble gitt til stedet av innfødte beduiner på grunn av korsene på den indre bakveggen fra den kristne bruken i bysantinske tid. Vi avslutter dagen med å gå bakveien ut av Petra, en vandring som tilbyr fantastisk utsikt over fjellandskapet helt ned til Wadi Araba ørkenen, som ligger 1000 meter nedenfor, og over til Israel.

Vi ender dagen som gjester i beduinlandsbyen og overnatter privat i et svært gjestfritt beduinhjem, der vi får servert en deilig middag.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Fasandene i Petra er hogd inn i fjellet, og er virkelig imponerende!

Les mer

Reiseleder Kristi Alfredsen viser engasjert vei i Petra.

Dag 4: Søndag 10. oktober 2021

Petra

Etter besøk hos flere i «min beduinfamilie» i landsbyen går vi veier i den imponerende oldtidsbyen, Petra, og får se severdigheter, offersteder m.m. som turister aldri opplever – mer fantastisk enn du noen gang kan forestille deg. Bare 15 % av Petra er utforsket av arkeologer pr. i dag, noe som betyr at det fortsatt er mye å avsløre, noe vi får bekreftet tusenvis av ganger på vår ferd på kryss og tvers gjennom denne minneverdige grottebyen, bestående av ca. 800 grotter i dag. Byggverkene i Petra er fra tre forskjellige perioder; Edomittene fra det 18. til det 3. århundre f.Kr., Nabateerne fra det 3. århundre til 106 e.Kr. og Romerne fra 106 e.Kr. – 395 e.Kr. Det som er igjen av Petra i dag er hovedsakelig fra Nabateernes tid.

Vi spiser lunsj og fortsetter igjen vår vandring ut fra turistveiene. Vi går i beduinenes fotspor til området der de fremdeles bor i huler. Vi besøker noen av mine fastboende venner der og etter hvert ankommer vi vår egen, lille camp for natten. Der har vår kjære beduinkokk og teamet vårt laget vår camp for natten og tilbereder en deilig beduinmiddag, rett under Melkeveien.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

En beduiner spiller fløyte som gir gjenklang mellom fjellene. Det er vakkert!

Les mer

Vi vandrer i vakker natur med imponerende klippeformasjoner

Dag 5: Mandag 11. oktober 2021

Vandring langs den gamle karavaneveien sørover mot Afrika

Etter en spennende natt søvn våkner vi til en dag da vi skal legge ut på en vandring i den vakreste naturen landet har å by på. I fire dager følger vi den gamle karavaneveien sørover til Afrika. Kamelene med sine beduineiere kommer til campen etter frokost og vi legger ut på vår eventyrlige vandring i et praktfullt landskap. To personer disponerer en kamel. Du kan ri en time og gå en time og kamelene bærer dagssekkene våre. Kofferten møter du igjen i neste camp, ute i ødemarken. Vi har en tur på ca. 6 timer foran oss, hvor vi nyter naturopplevelsene som står i kø. Denne dagen og i de neste tre dagene kan vi møte nomader og få invitasjoner. Alt og intet kan skje. Kamelene bærer lunsjen vår, som beduinene tilbereder og som vi alle nyter i det fri. På ettermiddagen ankommer vi campen der beduinkokken og teamet vårt igjen har laget camp og nok en deilig beduinmiddag. Det er bare å glede seg til nok en natt under den praktfulle stjernehimmelen.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Vi vandrer i rolig tempo, og kamelene bærer bagasjen vår.

Les mer

Når vi blir trøtte, er det godt å sette seg opp på kamelryggen.

Dag 6: Tirsdag 12. oktober 2021

Ny dagsvandring i vakre landskaper

Etter frokost legger vi ut på en ny dagsmarsj med kamelene og beduinene. I dag har vi 6 – 7 timer (inkludert lunsj og pauser) foran oss med ørken og fjell i en fantastisk energi, uberørt, vilt og vakkert. Du får en deilig følelse av å være i pakt med naturen – langt fra turister. Vi ankommer campen til en god, hjemmelaget beduinmiddag før Melkeveien melder sin ankomst, med sine minst 300 milliarder stjerner.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Vi blir små mot den mektige naturen.

Les mer

Kamelene er trofaste og tålmodige.

Dag 7: Onsdag 13. oktober 2021

Vi fortsetter vår vandring

Vår tredje dag på vandring kan ta opptil 8 timer, før vi når campen for kvelden. Vi nyter den vakre naturen og tar den tiden vi trenger. Etter lunsj sier vi farvel til kamelene våre og deres beduiner for å fortsette den siste delen av dagen til fots, med dagssekken på ryggen, inn i et spektakulært landskap. Du vil bli overrasket. Vi ankommer campen etter en dag i helt magisk natur og med en oppladet sjel. Livet i campene er en opplevelse i seg selv, solnedgangene, soloppgangene, stillheten i naturen rundt deg etter en fantastisk dag og med nattehimmelen rett over hodet. Velkommen på en reise til unike Jordan – helt utenom det vanlige!

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Litt akrobatikk på kamelryggen!

Les mer

Ørkenen skifter stadig ansikt - her med sanddyner.

Dag 8: Torsdag 14. oktober 2021

Siste dagsetappe på vår «ørkenvandring»

Vi våkner ut av en deilig søvn, åpner øynene, ser rett inn i det enorme universet og fylles av en stille lykke. Vi er på en måte kommet ørkenen nærmere. Etter frokost legger vi ut på den fjerde og siste dagen av vår vandring, utenfor allfarvei, og når de store sanddynene. I dag har vi bare 3 - 4 timer å gå før vi er fremme ved campen og en god lunsj. Å vandre i denne ørkenen, som også har fjell, er som å gå på skare… Vel fremme i campen kan vi nyte de vakre omgivelsene ørkenen har å by på, der jeg aldri har møtt en turist. Vi har tid for avslapning og til riktig å ta inn alle inntrykkene de siste dagene har gitt oss. Vi gleder oss over nok en flott solnedgang, får servert en kjempegod middag og sover igjen - under en himmel full av stjerner …

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Sandstein-klippene har et utrolig fargespill!

Les mer

Vinden flytter på sanddynene og landskapet endrer seg, men fjellene står fast!

Dag 9: Fredag 15. oktober 2021

Til Dødehavet

Etter siste ørkenfrokost sier vi farvel til vårt beduinliv for denne gang. Vi kjører i jeeper ut av ørkenen og fortsetter med buss til Dødehavet, gjennom områdene Sodoma og Gomorra, der Lots hustru så seg tilbake og ble til saltstøtte da de flyktet opp i fjellene. Vi ankommer vårt herlige hotell, nyter luksus, leirebad og solen – og du har muligheter for deilige spa behandlinger. Vi er på Jordens laveste punkt, 415 m.u.h. og ved verdens mest saltholdige innsjø, skrekkelig salt, hele 30 %. Dødehavet strekker seg over 50 km, er 15 km bredt, fra 4 – 400 meter dypt og er en del av grensen mellom Israel og Jordan. Brystsvømming i Dødehavet er en utfordring om ikke en umulighet. Her flyter vi som korker og kan lese avisen mens vi nyter den minneverdige opplevelsen – bortsett fra hvis du får vann i øynene… Det salte vannet kombinert med høy luftfuktighet, lufttemperatur og solstrålingens spesielle påvirkning 400 meter under havoverflaten gir gode forutsetninger for behandling av blant annet psoriasis og andre hudlidelser.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Dødehavet med Israel på andre siden.

Les mer

Man flyter lekende lett i det salte Dødehavet.

Dag 10: Lørdag 16. oktober 2021

Fra Dødehavet til Madaba og videre til flyplassen

Vi sjekker ut fra hotellet og reiser til de fantastiske romerruinene i Jerash, 600 moh og ca. 48 km nord for Amman. Det tidligste beviset på bosetting i Jerash er fra 7500 f.Kr., den Neolittiske perioden, Den Nye Steinalderen. Jerash blomstret i løpet av den greske og romerske perioden til midten av det 8. århundre e.Kr., da jordskjelvet i Galilea, i 749, samt ytterligere jordskjelv ødela store deler av området. I dag er Jerash en av de best bevarte romerske byene, utenfor Italia, og har fått kallenavnet «Østens Pompeii».

Etter lunsj går turen inn til Amman og Citadellet, med praktfull utsikt over byen. Vi besøker museet der vi bl.a. ser noen av Dødehavsrullene, de eneste kjente håndskriftene av bibeltekster fra før år 100. Hele samlingen er nesten 900 religiøse tekster fra jødisk tro og kultur, nedskrevet mellom år 200 f.Kr. til år 70 e.Kr. De ble funnet i tiden fra 1947 til 1956 i elleve huer i ørkenen nord for Dødehavet. Dagen avslutter vi i et yrende markedsliv og på en riktig arabisk kaffebar, før vi reiser til Madaba og sjekker inn på hotell for noen timer og spiser middag før ferden går til flyplassen. Vi er på vei hjemover.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Imponerende romerske ruiner i Jerash i Jordan.

Les mer

Legg merke til detaljene i steinarbeidet i de romerske ruinene i Jerash.

Dag 11: Søndag 17. oktober 2021

Fly fra Jordan, via Istanbul og ankomst Gardermoen

Flyet går fra Amman over midnatt, så hele reisen vår blir den 17. oktober. Turkish Airlines tar oss trygt til Istanbul og deretter videre til Gardermoen hvor vi forventer å lande ca kl 10:30 om formiddagen.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Turkish Airlines er et av Europas beste flyselskap og scorer høyt både på sikkerhet og service!

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 30 980 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 2 490 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

 • Fly Gardermoen, via Istanbul, til Amman – tur/retur
 • All transport i Jordan (jeepturer, kamelturer og bussturer)
 • All overnatting (i våre egne camper, beduinhjem, familiehotell og førsteklasses hotell)
 • Alle måltider, bortsett fra lunsj ved Dødehavet (drikke er ikke inkludert)
 • Besøk ved Dødehavet med leire, sol og bad
 • Engelsktalende, meget god, lokal guide
 • En strålende beduinkokk
 • Mange «hjelpere» for å få arrangert turen
 • Tomannstelt om du ønsker å sove «inne»
 • Madrass for overnattingene ute
 • Pute og to tykke, store fleece-pledd for overnattingene
 • Kameler i 2,5 dag - der du deler en kamel med en annen person i gruppen
 • Kameldrivere
 • Inngangsbillett til Shobak, Lille Petra, Petra, Dødehavet, Jerash og Amman Citadel med museet
 • Visum til Jordan
 • Norsk reiseleder på hele turen

Prisen inkluderer ikke

 • All drikke
 • Tips til lokale hjelpere underveis
 • Lunsj og eventuelle spabehandlinger ved Dødehavet

Prisen er basert på