Pasjonsspillet i Oberammergau 2022 med Kunnskapsreise

I kombinasjon med Opera i Verona og gode dager ved Gardasjøen

Pasjonsspillet i Oberammergau skulle arrangeres i 2020 for 42. gang. Men da Covid-19 satte en stopper for reiseliv og arrangementer av denne typen, ble spillet utsatt til 2022. Pasjonsspillets historie startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert. Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Dersom landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt og de som var syke ble friske igjen. Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger. Over to tusen skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 14. mai 2022 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Avreisedato
03. sep. 2022

Hjemkomstdato
12. sep. 2022

Antall dager
10

Pris fra
NOK 25 000,-

Les mer

Fra pasjonsspillet: Jesu inntog i Jerusalem Palmesøndag

Oberammergau er en forholdsvis liten by by i Garmisch-Partenkirchen-distriktet i Bayern i Tyskland. Byen har ca 5 500 innbyggere er først og fremst berømt for sitt pasjonsspill, men også for sine treskjærere og NATO-skolen som ligger der.

Vårt mål for denne reisen er Oberammergau og pasjonsspillet der. I tillegg inviterer vi til en storslagen forestilling av operaen Aida på Arena di Verona i Italia. I Desenzano ved Gardasjøen har vi lagt inn opphold på et godt hotell med hygge og mulighet for dagsutflukter. Programmet i Oberammergau er først og fremst knyttet til spillet, men byen er også et spennende sted å besøke, ikke minst på grunn av kunsthåndverk, treskjæring og tradisjonen med fasademaling på husene med motiver fra eventyr og folklore. Det bør også nevnes at nazistene påvirket og brukte pasjonsspillet i Oberammergau i sin kampanje mot jødene. Dette aspektet skapte betydelige problemer for Oberammergau som i etterkrigstiden har markert tydelig og gjentatt motstand mot nasjonalsosialistenes antijødiske misbruk av pasjonsspillet.

Lidvar Nygjerde er lektor med fagkretsen historie, filosofi og litteratur. Da han og kona, Gerd Helga Nygjerde, ble pensjonister, startet de sitt eget reiseselskap, Kunnskapsreise. Dette er ikke bare et firmanavn, det skal også fortelle om profilen på turene de arrangerer. De driver Kunnskapsreise under mottoet «Å reise er å leve!» og fokuserer på at reiseopplevelsen er viktig for livskvaliteten.

Program

Dag 1: Lørdag 3. september 2022

Fra Oslo til Verona

Vi flyr med Norwegian fra Gardermoen kl 08:00* med kurs for Verona. Flyet vårt lander kl 10:40 og på flyplassen venter bussen som tar oss inn til sentrum. Før vi sjekker inn på Hotel Verona tar vi en tur til fots for å bli kjent i byen og få litt oversikt over gater og torg og informasjon om hvor det er gode restauranter for lunsj og middag.

* Vi beklager at det er så pass tidlig flyavgang fra Gardermoen. Vi er klar over at det betyr for mange at man må reise inn kvelden før og overnatte på Gardermoen. Dersom du/dere ønsker tilbud om gjennomgående flybilletter t/r Gardermoen fra annen by i Norge og overnatting på Gardermoen på utreisen, så skriv ønske om dette under «Kommentarer» nederst på påmeldingsskjema.

Les mer

Verona med den berømte romerske broen over elven

Les mer

Verona er en vakker, sjarmerende og tiltalende by

Dag 2: Søndag 4. september 2022

Operaforestilling Aida på Arena di Verona

I dag har vi god tid i en særdeles vakker by! Verona byr på pulserende liv i eldgamle kulisser. Byen har historie langt tilbake med et tydelig preg fra Romerriket. Om Colosseum i Roma er imponerende, så er Arena di Verona enda mer imponerende. Der Colosseum mer fremstår som en ruin, er Arena di Verona praktisk talt intakt og derfor en mektig og imponerende scene for Operafestspillene som arrangeres hver sommer. I kveld er det innspurt på årets sesong, og den gedigne oppsetningen Aida spilles som punktum finale! Aida er en opera i fire akter av den italienske komponisten Giuseppe Verdi, og muligens en av de mest storslagne operaer som er laget. Handlingen foregår i Egypt, og en unik kombinasjon av utrolige kulisser, sangere i 1. divisjon og musikere i verdensklasse gjør forestillingen i Verona til en opplevelse på øverste hylle. Det blir lunsj på egen hånd i dag, og reiselederne tilbyr felles middag til dem som ønsker å gå samlet til en bedre restaurant før forestillingen begynner kl 21:00 om kvelden.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Arena di Verona ligger midt i byen og er et mektig monument fra romertiden

Les mer

Et dronefoto av Arena di Verona viser hvor vi skal se Aida

Dag 3: Mandag 5. september 2022

Fra Verona til Desenzano ved Gardasjøen

Etter frokost blir det fortsatt litt fritid i Verona, før vi setter oss i bussen med kurs for Desenzano. Verona ligger i provinsen Veneto, mens Desenzano ligger i Lombardia som er naboprovins i vest. Det er en liten times kjøretur mellom de to byene. Desenzano ligger ved den sørlige enden av Gardasjøen som er Italias største innsjø. Her sør er terrenget forholdsvis flatt, mens det lenger nord er bratte fjellsider som kaster seg ned i sjøen fra de italienske alpene. Desenzano har tre badestrender og er en populær by både for italienere og utlendinger. Av byene langs Gardasjøen, er Desenzano et av de de beste stedene, og et glimrende utgangspunkt for dagsturer både til lands og til vanns. Vi skal bo på vakre Palace Hotel Desenzano. Det ligger like ved sjøen litt øst for byen og et stykke på vei mot den helt spesielle byen Sirmione som ligger på en landtunge som stikker ut i Gardasjøen. Om man har litt tid, kan man greit spasere både til Desenzano og Sirmione, men det mest rasjonelle er å hoppe på en buss eller ta en taxi hvis man vil inn til sentrum. Det er ca 5 km fra hotellet til sentrum i de to byene, enten ene eller andre veien. Vi har frokost inkludert på hotellet, og mulighet for å spise de andre måltidene der, eller på et utvalg av restauranter både i Desenzano og Sirmione.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Desenzano er en pittoresk italiensk småby

Les mer

Desenzano ligger ved bredden av Gardasjøen

Dag 4 - 6: Tirsdag 6. - Torsdag 8. september 2022

Palace Hotel Desenzano

Med Palace Hotel Desenzano som utgangspunkt nyter vi gode fridager ved Gardasjøen. Her kommer høsten betraktelig senere enn hjemme, og vi satser på fint vær og gode sommerdager. Det er «et hav» av muligheter for dagsturer ut fra Desenzano. Reiselederne vil legge til rette for dem som ønsker å være med på felles utflukter. Kanalbyen Venezia ligger en liten togtur unna. Storbyen Milano likeså. Og på Gardasjøen går det flere båter som tilbyr turer nordover i det mektige landskapet. Her er det mulighet for turer til pittoreske småbyer eller fjelltur med kabelbane til mektige Montebaldo. Underveis på turen vil det bli god informasjon om muligheter og aktuelle turmål. Og selvsagt kan man bare nyte livet på hotellet, ved bassengkanten eller på en av strendene i Desenzano.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Hva med et bad i Gardasjøen?

Les mer

Kanskje en dagstur til Venezia?

Les mer

Eller en båttur nordover på Gardasjøen?

Dag 7: Fredag 9. september 2022

Fra Gardasjøen til Tyskland

Etter nok en frokost ved bredden av Gardasjøen, setter vi oss i dag i bussen for å kjøre nordover til Tyskland. Målet for dagens etappe er den lille byen Kempten i delstaten Bayern i det sørlige Tyskland. Vi har i overkant av 40 mil foran oss, og det vil på veiene gjennom Italia, Østerrike og Tyskland si ca fem og en halv times effektiv kjøring. Vi legger det opp som en dagstur og tar oss god tid til noen stopp underveis. Vi skal kjøre over det mektige Brenner-passet på «toppen av Alpene» og satser på å stoppe for lunsj der, i grenseområdet mellom Italia og Østerrike. Turen går via Innsbruck og videre mot Füssen hvor vi krysser grensen til Tyskland. I Kempten sjekker vi inn på Hotel Hirsch hvor vi skal bo to netter. Om kvelden står middagsbordet dekket og vi koser oss i hotellets restaurant.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

I dag går turen over Brenner-passet i Alpene

Les mer

Neuschwanstein slott ligger idyllisk til i Alpelandskapet

Dag 8: Lørdag 10. september 2022

Besøk til Neuschwanstein slott

I formiddag skal vi besøke Neushcwanstein slott som ligger like ved grensen til Østerrike. Dette er et av Europas mest berømte slott, og «modellen» for slottene i Disney’s eventyrverden. Det ble bygget av Ludwig II av Bayern i årene 1869-84. På grunn av sin beliggenhet ble slottet ikke ødelagt i de to verdenskrigene, og vi får derfor anledning til å se dette vakre byggverket i de tyske alpene. Reisetiden til slottet er ca 45 min hver vei. Ettermiddagen er satt av til fritid, og det er flere muligheter til aktiviteter i denne typisk sør-tyske småbyen. Middag er også inkludert i kveld.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Fra pasjonsspillet: Jesus forhøres av Pilatus Langfredag

Les mer

Fra pasjonsspillet: Judas kysser Jesus i Getsemane-hagen

Dag 9: Søndag 11. september 2022

Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til Oberammergau. Etter frokost starter vi på den drøyt times lange bussturen som bringer oss til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Vi er fortsatt i Bayern som er den sørøstligste av de tyske delstatene med München som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, og inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Vi ankommer Oberammergau om formiddagen, og det blir tid til å se seg om i byen og spise lunsj før pasjonsspillet begynner om ettermiddagen kl 13:30. Vi gleder oss til en stor opplevelse som vanskelig kan beskrives med ord! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benyttes til å sjekke inn på Hotel Wolf* og spise middag. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 21:30.

* Avhengig av størrelsen på gruppen, er det mulig at Hotel Wolf ikke har plass til alle og at de derfor må «låne noen rom» på et par nabohoteller.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Fra pasjonsspillet: Jesus rydder templet i Jerusalem

Les mer

Fra pasjonsspillet: Jesus innstifter nattverden Skjærtorsdag

Dag 10: Mandag 12. september 2022

Hjemreise til Norge

Så er vi kommet til siste dag på turen. Vi spiser frokost og går om bord i bussen som tar oss til flyplassen i München, ca halvannen times kjøring nordover. Flyet vårt (SAS) letter fra München kl 12:55 og vi er tilbake i Norge og på Gardermoen kl 15:05. Dersom du/dere trenger tilslutning til en annen by i Norge, kan dere be om et tilbud på dette under «Kommentarer» nederst på påmeldingsskjema. Hvis dere ordner videre flyreise selv, så husk at de fleste reiseforsikringer krever en buffer på minimum 2 timer for å dekke inn evt. forsinkelse.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Hjemreisen går fra München. Her med Frauenkirche midt i bildet.

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 25 000 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 8 425 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

  • Flyreise Gardermoen - Verona og München - Gardermoen
  • Del i dobbeltrom på gode hoteller i turistklasse
  • Rundreise med utflukter og inngangsbilletter som oppgitt i dagsprogrammet
  • Måltider bestående av daglig frokost + 3 middager
  • Billett til Aida på Operafestspillene i Verona, på nummererte plasser kategori Poltrona
  • Pasjonsspillet i Oberammergau med setekategori 1
  • Norske reiseledere på hele rundturen

Prisen inkluderer ikke

  • Drikke til inkluderte måltider
  • Reise- og avbestillingsforsikring
  • Tips til hjelpere og sjåfører underveis (beregnet til ca kr 300,- pr. pers)

Prisen er basert på