Er det midnattssol og nordlys? Er det saftig språk og vill natur? Er det mystiske myter, samisk kultur, fiskeri og store avstander? Er det kanskje stort, uoverkommelig og utenfor allfarvei? Ja, det er alt det der, og så uendelig mye mer...
Sonjas Finnmark:
I mitt Finnmark, har min «egen øy» en stor og kraftig magnet i seg. Den drar meg hjem! Min øy har ingen trær, men er frodig med en sjelden flora og et rikt dyreliv. Man kan se så langt øyet rekker. Utenfor horisonten er der ikke mer... Min øy er full av historier om adelige som avtjente straff for ugjerninger ved å måtte bo der resten av sitt liv, om krigens herjinger og brenning, om den kalde krigen som foregikk rett utenfor stuedøra, om folks evne til å overleve og skape seg et hjem og livsgrunnlag i karrige kår. Her er samhold og blod tykkere enn vann. Her er det lidenskap og sterk gudstro. Min øy er stedet hvor Norges største salmedikter, Landstad, kom fra. Bli med meg hjem, så skal jeg vise deg! I tillegg tar vi dere med til andre spennende steder i mitt Finnmark.
Avreisedato 23. aug. 2023
Hjemkomstdato 30. aug. 2023
Antall dager 8
Pris fra NOK 27 100,-
Simle med kalv fra Måsneset i midnattsol på Måsøy Foto: Sverre Nygaard
Reisen starter fra Sola med SAS kl. 10.30 og vi lander i Oslo før vi fortsetter videre til Alta, der det er forventet å ankomme 13.30. Etter at vi har hentet bagasjen, går bussen til Havøysund. Dette vil være endepunktet, og vi får oppleve et livskraftig samfunn på Finnmarkskysten, både på Havøysund og øyene rundt.
Etter å ha passert Storberget, kjører bussen videre langs den Nasjonale turistvegen som fører oss mot Havøysund. Denne ruten er både fascinerende og variert, samtidig tar den oss med gjennom øde klippelandskap, med Nordishavet på den ene siden og forrevne steinformasjoner på den andre. Landskapet er rått og dramatisk, og det vil være muligheter til å oppleve både havørn og rein på veien.
Ved ankomst til Havøysund, som ligger på 71 grader nord, blir det middag på Havets Smak restaurant. Deretter fortsetter turen med hurtigbåt til Måsøya kl. 19.10, og ved ankomst, vil vi bli innlosjert på ulike steder, både i Finnvika og Sjåvika. De som bor i Sjåvika vil få en liten fottur før de får tildelt seng. Etterpå kan man se seg rundt og slappe av.
Fiskeværet Måsøya ligger rett vest for Nordkapp og er omkranset av Hjelmsøy, Havøya, Magerøy og fastlandet. Øya har rundt 35 fastboende og er en del av Måsøy kommune, som inkluderer Havøysund som også er kommunesenter, Ingøy, Rolvsøy, Måsøy, Hjelmsøy, Snefjord og Bakfjord, med litt over 1100 innbyggere fordelt på ca. 600 husholdninger. Nord på Måsøya ligger Sjåvika, et lite småbruk med fuglefjell og utsikt mot storhavet og Magerøy, hvor Nordkapp ligger. Fra fjellet i Sjåvika kan man også se Nordkapplatået med det blotte øye. På øya finnes det gamle hustufter. Sonja (lokalguide), ble født i Sjåvika en heftig vinterdag i 1966 og hun flyttet fra bygda i 1969 som følge av statens plan om å avfolke slike steder ved å gi fraflyttingsbidrag. Til tross for dette bodde de i Sjåvika hver sommer for å ta slåtten. Det høyeste fjellet på øya er Hollenderen, som er 290 meter høyt, og øyas totale areal er på 13,48 kvadratkilometer.
Måltider inkludert: Middag
Vester og Østervågen på Måsøy 71nord Foto: Sverre Nygaard
Sjåvika på Måsøy Foto: Sverre Nygaard
Måsøya Foto: Synne Nygård
Steinformasjon på veien til Havøysund Foto: Synne Nygård
Denne dagen våkner vi på Måsøy, dette lille fiskeværet med under 40 innbyggere. Sonja er stolt over øya si og det samme er broren, Eirik. Han er lokalkjent, og det finnes ikke en flekk av Måsøy som han ikke kjenner til. Til daglig driver Eirik med villsau, og jobber på øyas butikk, men i dag skal han være vår lokalguide.
Måsøy skal utforskes til fots denne dagen. Turen starter ved den lokale butikken, og vi får se øyas eldste hus, samt en tur innom Måsøy kirke. Bårehuset på kirkegården ble ikke brent under krigen, siden det huset et barnelik.
Deretter går turen til Hollenderen, øyas høyeste fjell, med sine 290 meter over havet. Her er det fantastisk utsikt over havet og de omkringliggende øyene, hvor man også kan se Nordkapplatået i det fjerne.
Dermed blir det en avslappende pause i vakre omgivelser ved Rorvannet, hvor det fyres opp bål og vil bli servert kaffe. Dette gir oss muligheten til å nyte naturen og lade opp til resten av turen. Det vokser ville bær som multer, blåbær og krøkebær i området, og kanskje er man heldig og finner noen som er modne og klare til å spises. Etter pausen er det mulig med en tur ned til Roren, som en gang var bebodd, hvor man kan se de gamle murveggene som fortsatt står etter brannen i 1945. Dette er en spennende historie som gir oss innsikt i livet og historien til de som en gang bodde i området.
Etter turen er det mulig å ta en «vikingdusj» i Sjåvika mens Sonja dekker opp til en middag. Sonja er kokk, og det er hun står for maten som smaker av hennes Måsøy.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Måsøya i kveldsstemning Foto: Synne Nygård
Utover mot Sjåvika med Magerøya og fuglefjellet Gjesværstappan i bakgrunnen Foto: Sverre Nygård
Vår lokalguide på Måsøy, Eirik
Sonja, som elske si øy og Finnmark, ho skal ta oss med på mange magiske opplevelser
Etter frokost møtes gruppen i bygda. Vi blir hentet med båt fra Måsøy kai, og turen mot øst er i gang. Først er det Birdsafari (væravhengig) med «guttan» fra Gjesvær, som er de råeste swingdanserne i hele Finnmark.
Båtturen avsluttes ved fiskeværet Gjesvær, som ble en naturlig fiskehavn da holmer og skjær beskyttet mot vinterstormene. De første menneskene kom hit for over 6000 år siden. Gjesvær er først nevnt i Snorre Sturlassons, Heimskringla i 1225, og var den første havnen for de som kom fra nord. I 1026, etter en røvertokt i Russland, drepte Tore Hund vikingen, Karle, i Gjesvær. I 1030 var Tore Hund en av de som påførte Olav den Hellige dødelige skader ved Stiklestad. Begge drapene, var en hevn for drapet på Asbjørn Selsbane, Tore Hunds brorsønn, i 1024.
Navnet Gjesvær stammer fra en utryddet fugl ved navn Geirfugl. Den siste Geirfuglen tror man ble observert i Vardø på 1800-tallet. Slutten på andre verdenskrig, var som for resten av landet nordøst for Lyngen, svært ødeleggende for Gjesvær. Alle bygninger ble brent ned da de tyske troppene trakk seg ut av området høsten 1944. Allerede sommeren 1945 kom en del av befolkningen tilbake til Gjesvær og begynte gjenoppbyggingen av stedet. Frem til 1976 reiste folket til og fra Gjesvær med lokalbåten. Da den nye veien mellom Honningsvåg og Gjesvær stod ferdig, ble bilen det viktigste transportmidlet for folk i Gjesvær. Det bor i dag ca. 130 personer i Gjesvær.
Deretter fortsetter turen til Nordkapp, som også beskrives som Europas ende. Selve platået stiger 307 meter nesten rett opp fra Nordishavet, men er flatt på toppen. Nede i bergskrenten ligger klippeformasjonen Nordkapphornet, som er et gammelt samisk offersted. Fra platået man over til Knivskjellodden, som er enda en kilometer lenger nord. Nordkapp er med andre ord egentlig nest nordligst, men vi omtaler Nordkapp som Europas nordligste utpost.
Videre går turen til Honningsvåg, hvor vi går ombord i Havila Kystruten, som tar oss over til Kjøllefjord, en tur på litt over to timer. Ved ankomst blir det transport til Hotel Nordkyn. Middag inntas på hotellet.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Nordkapp i midnattssol
Vi vil garantert få se reinsdyr
Vi skal følge en av Havila båtene fra Honningsvåg til Kjøllefjord Foto: Tonje Alvestad Ytrebø
Etter frokost, smører vi nistepakke til dagens fottur. Lokalguiden vil fortelle oss historien rundt Nordkyn, hvor naturen rår.
Det var Barentshavets overflod av fisk som fikk folk til å bosette seg på Nordkyn så tidlig som på slutten av siste istid, og rikdommen fra havet er fremdeles det som gjør at små samfunn blomster langs den forblåste kysten. Nordkyn er kjent for unike lysforhold og temperamentsfullt vær. Stillheten, det åpne landskapet og den høye himmelen kan ikke unngå å gjøre inntrykk. Det er funnet spor etter bosetninger i området helt fra siste istid, og samene har holdt til her lenge.
Om kvelden får vi oppleve den samiske kulturen, og spiser en autentisk samisk middag i lavvo. En reindriftsfamilie bor der reinen er, på sommerstid og høsttid, i den lyse årstiden der dag og natt er det samme, bor de på Nordkyn halvøya. Når vinteren kommer, og dag blir til natt, flytter de reinen til vinterbeitet i Tana. Uansett hvor de er, så er man velkommen som gjest i deres hverdag, for å høre om deres tradisjoner og historie.
Dagens vandring: 12 km
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Fottur på Nordkyn
Fottur på Nordkyn
I kveld skal vi oppleve samisk kultur
Idyll i lavoen
Etter flotte opplevelser i Kjøllefjord går turen til Finnkirka. Ved lunsjtider tennes det opp bål, vi spiser medbrakt niste og får servert rykende varm kaffe.
Etter fotturen, venter bussen og vi blir kjørt til startstedet for neste fottur som går til Slettnes fyr. Slettens fyr er verdens nordligste fyr på fastlandet, det er 39 meter høyt, det eneste støpejernsfyret i Finnmark og ligger kun 8 meter over havet. Fyret led samme skjebne som alt annet i Finnmark under krigen og ble også brent ned. Fyret som står i dag ble bygget opp igjen og stod ferdig i 1948. Vandringen til fyret går langs kulturløypa.
Deretter reiser vi med Hurtigruten fra Mehamn, og det blir kveldsseiling til fiskeværet Båtsfjord. Ankomst vil være rundt midnatt. Båtsfjord ligger på nordsiden av Varangerhalvøya ut mot Barentshavet, inne i den 13 kilometer lange Båtsfjorden og er en lun og trygg havn. Rundt 2200 innbyggerne bor i kommunesenteret Båtsfjord, derfor er det god tumleplass til friluftsaktiviteter ettersom kommunen er på 1416 kvadratkilometer. Det blir middag under overfarten.
Ved ankomst Båtsfjord blir det en spasertur til overnattingstedet, Båtsfjord Brygge, hvor vi skal tilbringe de neste to nettene. Vi blir fordelt på hotellrom og i rorbuer.
Dagens vandring: 12 km og 8 km
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Fottur på Nordkyn
Finn kirka Foto: www nordnorge com
Slettnes fyr er verdens nordligste fyr på fastlandet
Velkommen til Båtsfjord Brygge
Dagen starter med god frokost etter den sene ankomsten dagen før. Deretter blir det utflukt til det fraflyttete gamle fiskeværet ved Syltefjorden, på veien kjører vi gjennom den praktfulle Syltefjordalen. Bygda som ble fraflyttet i 1946 ligger i Båtsfjord kommune.
Det blir et stopp i Syltefjorden Kapell, som er en langkirke i tre fra 1934. Kapellet ble bygget i 1934 i Makkaur, men ble revet og flyttet til Syltefjord i 1955. De som er interessert i fugler reiser ofte hit, hvor de finner et av Norges største og viktigste fuglefjell. Her kan man blant annet se krykkjer og lomvier, og man kan også finne verdens nordligste Havsul koloni. Syltefjordelva er en populær elv for laksefiske og er i dag naturreservat.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Idyll Foto: Bjarne Riesto www nordnorge com
Camp Syltefjord
Vi koser oss med en god lunsj
I dag sier vi takk for oss i Båtsfjord og kjører over fjellet til Tana Bru, her blir det et kort stopp før turen går videre til Varangerbotn. Dagens lunsj inntas på Varangertunet, hvor det også blir overnatting. Lokalguiden kommer fra Vadsø, men han og konen bor deler av året i leilighet på Jørpeland.
Opplevelsene står i kø denne dagen. Turen på den Nasjonale turistvegen starter i Varanger og ender opp i Hamningberg. Reisen ut hit går gjennom en geologisk lærebok, hvor vi får se steinformasjoner langs veien som ser ut som månelandskap. Fiskeværet, Hamningberg, overlevde krigen, hvor krigsødeleggelsene var nærmest totale, og i dag er dette et glimt tilbake til det gamle Finnmark, til det som ikke finnes lenger. Tyskerne i området hørte rykter om at russerne var like i nærheten, og flyktet før de rakk å ødelegge fiskeværet. Dermed er dette et av få steder i Finnmark hvor du kan se gamle hus og tradisjonell kystkultur.
Hamningberg var der alt skjedde for 100 år siden, rundt 1900 var stedet et av de største fiskeværene i Finnmark, med 250 innbyggere. Fisken de fisket fikk først og fremst avsetning til pomorene, de russiske handelsmennene som hver sommer kom fra Kvitsjøen for å kjøpe fisk og selge korn og tømmer. Mange av de laftede tømmerhusene ble prefabrikkert i Russland og satt sammen på nytt i Hamningberg, noe man kan se av lafteteknikken. I dag står omtrent 65 hus, både sjøbuer, naust, væreiergården, butikken og kirken, som danner et tradisjonelt finnmarksmiljø. Fiskebruket fra femtitallet er et stykke intakt industrihistorie fra gjenoppbyggingen.
Det blir et stopp i Vardø, som er kjent for sitt heksemonument. Heksemonumentet i Vardø, tar oss tilbake til en grufull periode i europeisk historie, og inn i menneskesinnets mørkeste avgrunn. Steilneset minnested, ofte kalt Heksemonumentet, er til minne om 91 mennesker som ble brent som hekser i perioden 1600 til 1692. Minnestedet består av en minnehall tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor, samt et flammehus med en skulptur av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois.
Vadsø beskrives med høy himmel og vid horisont ved det mektige ishavet. Her lever den eksotiske kongekrabben sammen med nesten 100 fuglearter i den vakre, fargerike og levende naturen. Dette var også kjerneområdet for den finsk/svenske innvandringen på 1800-tallet og mellomlandingsarena for to Nordpolferder.
Ishavet og den arktiske naturen er alltid i nærheten og taler sitt egne særegne språk.
Etter en dag spekket med mange opplevelser går turen tilbake til Varangertunet og vi inntar vår siste middag sammen.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Hamningberg
Vi kjører gjennom et månelandskap ut til Hamningberg Foto: Sven Erik Knoff Visit Norway
Varanger Foto: Sven Erik Knoff Visit Norway
VardøFoto: Christian Roth Christensen Visit Norway com
Vi nyter en god frokost, før det blir transfer til Kirkenes. Avreise med SAS kl. 11:30 via Oslo med ankomst Sola kl. 15:05.
Måltider inkludert: Frokost
Vardø Foto: Sven Erik Knoff Visit Norway
Varanger Lodge Finnmark Foto: Sven Erik Knoff Visit Norway
per person i dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.
Abonnenter på Stavanger Aftenblad får kr 1 000,- i rabatt på turprisen. Vennligst oppgi abonnementsnummer under «Opplysninger» nederst på påmeldingsskjema.
På Måsøya er det enkel innkvartering hvor vi blir fordelt i forskjellige hus og enkeltrom er ikke tilgjengelig her. I Nordkyn bor vi på Hotel Nordkyn, i Båtsfjord på Båtsfjord Brygge hvor vi blir fordelt i robuer og hotelrom, Varangertunet i leiligheter og hotelrom.