Reiseleder
Jan Arild Holbek

Reiseleder
Jan Magne Linnsund

Pasjonsspillet i Oberammergau med Vårt Land Leserreiser

Med besøk til Ettal Kloster og Neuschwanstein slott

Pasjonsspillet i Oberammergau skulle arrangeres i 2020 for 42. gang. Men da Covid-19 satte en stopper for reiseliv og arrangementer av denne typen, ble spillet utsatt til 2022. Pasjonsspillets historie startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert. Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gav et løfte til Gud: Dersom landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt og de som var syke ble friske igjen. Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger. Over to tusen skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 14. mai 2022 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Avreisedato
12. aug. 2022

Hjemkomstdato
15. aug. 2022

Antall dager
4

Pris fra
NOK 17 890,-

Les mer

Fra pasjonsspillet: Jesu siste måltid med sine disipler Skjærtorsdag

Oberammergau er en forholdsvis liten by by i Garmisch-Partenkirchen-distriktet i Bayern i Tyskland. Byen har ca 5 500 innbyggere er først og fremst berømt for sitt pasjonsspill, men også for sine treskjærere og NATO-skolen som ligger der.

Vårt mål for denne reisen er Oberammergau og pasjonsspillet der, men byen er også et spennende sted å besøke, ikke minst på grunn av kunsthåndverk, treskjæring og tradisjonen med fasademaling på husene med motiver fra eventyr og folklore. Det må også nevnes at nazistene påvirket og brukte pasjonsspillet i Oberammergau i sin kampanje mot jødene. Dette aspektet skapte betydelige problemer for Oberammergau som i etterkrigstiden har markert tydelig og gjentatt motstand mot nasjonalsosialistenes antijødiske misbruk av pasjonsspillet.

Jan Arild Holbek og Jan Magne Linnsund er reiseledere og fordeler roller og ansvar under reisen for at deltagerne skal få en best mulig reiseopplevelse. De gleder seg til å legge til rette for store opplevelser i Tyskland. Klikk på navnene ved de små bildene øverst på siden for å få mer informasjon og kontaktopplysninger om reiselederne.

Program

Dag 1: Fredag 12. august 2022

Fra Oslo til München

Vi flyr fra Gardermoen* med kurs for München. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til hotellet. Vi sjekker inn på Hotel Mercure München Messe og får litt tid før vi samles til felles middag.

* Flytider vil bli opplyst nærmere avreise til alle påmeldte. Når dette programmet produseres, er det for tidlig å bestille fly. Primært legger vi opp til avreise fra Gardermoen ca midt på dagen med ankomst München om ettermiddagen.

Måltider inkludert: Middag

Les mer

Utsnitt fra Marienplatz i München

Les mer

Fra Pasjonsspillet: Jesus rir inn i Jerusalem palmesøndag

Dag 2: Lørdag 13. august 2022

Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til Oberammergau. Etter frokost starter vi på den ca 1,5 timer lange bussturen som bringer oss til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Vi er nå i Bayern som er den sørøstligste av de tyske delstatene med München som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, og inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Vi ankommer Oberammergau om formiddagen, og det blir tid til å se seg om i byen og spise lunsj før pasjonsspillet begynner om ettermiddagen kl 14:30. Vi gleder oss til en stor opplevelse som vanskelig kan beskrives med ord! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benyttes til å sjekke inn på Hotel Alpenhof og spise middag. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 22:30. Hotellet vårt ligger ca 10 min. kjøretur fra teateret i Oberammergau.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Fra pasjonsspillet: Jesus rydder templet i Jerusalem for salgsboder og pengevekslere

Dag 3: Søndag 14. august 2022

Ettal Kloster og Neuschwanstein Slott

Med store opplevelser fra gårsdagen i hjerte og hode, kan det være greit å summe seg litt før vi tar fatt på dagens program. Vi tar oss god tid til frokost, før vi setter oss i bussen for en fem minutters kjøretur til benediktinerklosteret i Ettal. Klosteret ble grunnlagt av Ludvig IV av Det tysk-romerske riket i 1330 ved den viktigste handelsruten mellom Italia og Augsburg. Legenden om grunnleggelsen sier at Ludvigs hest knelte tre ganger på stedet den første kirken ble bygd. Dette skal ha skjedd på stedet hvor det nå står en statue av Jomfru Maria. Statuen var en gave fra Ludvig til hans nye kloster og ble snart et pilegrimsmål. Fra Ettal går turen videre til Neuschwanstein slott en liten time lenger vest. Dette er et av Europas mest berømte slott, og «modellen» for slottene i Disney’s eventyrverden. Det ble bygget av Ludwig II av Bayern i årene 1869-84. På grunn av sin beliggenhet ble slottet ikke ødelagt i de to verdenskrigene, og vi får derfor anledning til å se dette vakre byggverket i de tyske alpene. Før vi reiser videre, blir det anledning til å kjøpe seg litt mat i slottets «Café & Bistro». Vi gir et tidspunkt for avreise og vel om bord i bussen setter vi kurs for München og får et par timer på veien før vi er framme på Hotel Mercure München Messe hvor vi er kjent fra før. Vi sjekker inn på rommene våre og samles rundt middagsbordene om kvelden.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Neuschwanstein slott ligger idyllisk til i Alpelandskapet

Dag 4: Mandag 15. august 2022

Retur til Norge fra München

Når dette programmet skrives, har vi som sagt ikke flytidene. Vi antar at det blir litt fritid om morgenen og at vi litt utpå dagen setter oss i bussen for å reise til flyplassen i München hvor vi går om bord i flyet som skal ta oss hjem til Norge og Gardermoen. Konkrete tidspunkter må vi komme tilbake til, – og alle påmeldte får selvsagt opplysninger om dette i god tid.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Siegestor i München hvor Ludwigstraße slutter og Leopoldstraße begynner

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 17 890 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 2 580 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

  • Flyreise Gardermoen - München - Gardermoen
  • Del i dobbeltrom på gode hoteller i turistklasse
  • Rundreise med utflukter og inngangsbilletter som oppgitt i dagsprogrammet
  • Måltider bestående av daglig frokost + 3 middager
  • Pasjonsspillet i Oberammergau med setekategori 1
  • Norske reiseledere på hele rundturen

Prisen inkluderer ikke

  • Drikke til inkluderte måltider
  • Reise- og avbestillingsforsikring
  • Tips til lokale guider og sjåfører (beregnet til ca kr 250,- pr. pers)

Prisen er basert på