Reiseleder
Mette Østerhus

Over Rørosvidda med hest og slede med Stavanger Aftenblad

En levende reise i Verdensarven, svært få forunt å oppleve i dag!

Med vinteren foran deg og historien bak deg!

Gjennom flere århundrer har handel til og fra Røros foregått med hest. Dette var mer enn transport, for med de reisende ble verden bortenfor fjellene kjent. Svenskene, også kjent som forbønder, var svært velkomne gjester på ferdasgårdene. Disse turene blir gjort den dag i dag til Rørosmartnan.

De på Vauldalen Fjellhotell brenner for å gi oss den samme opplevelsen – sitte i hestesleden og kjenne den kriblende spenningen ved å være en del av midtvinterens største eventyr. På gårdene venter de i spenning på vår ankomst, for dette er en sjelden anledning til å få høre gode historier, siste nytt om folk fra byen og smake på varer som det ellers er vanskelig å få tak på.

Ruta over Rørosvidda går langs den gamle vinterveien, akkurat den samme som ble brukt før i tiden. Den slående vakre naturen står uberørt av tidens gang, og det gjør noe med deg. Når vi tar inn på ferdasgården er omsorgen like stor for både mennesker som hest. Og en ting er sikkert; når forbøndene kommer inn på tunet er det fest. For nå som da, er dette en reise i sosialt fellesskap mellom bygd og by.

Avreisedato
02. mar. 2023

Hjemkomstdato
06. mar. 2023

Antall dager
5

Pris fra
NOK 26 390,-

Les mer

Ankomst mot Røros

Det må jeg gjøre før jeg dør!

Tore Strømøy reiser til iskalde Rørosvidda for å oppfylle rogalendingen Solveig Espedals drøm. 70-årige Solveig vokste opp på en avsidesliggende gård i Bjerkreim der hesten var både lekekamerat og traktor. Nå drømmer hun om å oppleve et snev av den gode gamle tiden, ved å reise som forkjører med hest og slede til Rørosmartnan. Du kan se historien her: https://tv.nrk.no/serie/det-maa-jeg-gjoere-foer-jeg-doer/sesong/1/episode/3/avspiller

Program

Dag 1: Torsdag 02. mars

Stavanger - Vauldalen

Avreise fra Stavanger Lufthavn, Sola kl. 07:40 med ankomst Oslo Lufthavn Gardermoen kl. 08:40. Vi henter vår bagasje og reiser videre med tog fra Oslo Lufthavn kl. 10:59. Vi får en avslappende togreise gjennom vinterlandskap til Hamar hvor vi får et togbytte. Turen går videre mot Elverum, gjennom Østerdalen mot Alvdal og Tynset før vi ankommer Røros kl. 15:35. Ved ankomst Røros stasjon blir vi hentet og transport til Vauldalen Fjellhotell for innsjekk. Etter at vi er installert, skal vi med hest og slede til Volldalskoja.

Volldalskoja er et rom for alt slags folk, bryllup eller fest, god mat og hemmbrygga øl, stemningen blir satt med egen spellmann. Koja er bygget av tømmer fra de indre skogene i Femunden og brokar fra den gamle riksgrensebrua. Inne er det levende ild, fjellfisk og røkt reinsdyrlår. Ute veksler været fra klareste stjernehimmel til snøvær, som på sitt mest voldsomme kalles for «huggu buver». Det beste med den fine stenklokka som henger på veggen, er at den ikke går.…, for her står tida i ro. Her får vi servert en 3 retters middag med lokale råvarer, historiefortelling, musikk og hvor vi skal være med på forberedelse på en reise tilbake i tid, og en annen bruk av tid. Makaløst!

Måltider inkludert: Middag

Les mer

På vei over vidda

Les mer

Skottgården Foto: Kathrine Sørgård

Les mer

På tur Foto: Kathrine Sørgård

Dag 2: Fredag 03. mars

Vauldalen - Skottgården

Vi nyter en god frokost før vi skal ut på en opplevelse for livet. Vi pakker sleden og sier fravel til Vauldalen. Under sledeturen skal vi ha bål og kaffekos med tjukksnipp før vi ankommer Skottgården i Brekken for lunsj, hvor vi flytter inn for natten.

Ettermiddagstur med hest i Brekken hvor vi besøker Bua, en nedlagt butikk med mange varer intakt fra 50-60 tallet og vi stopper ved Forbondestatuen, som står der og minner oss om alle bønder som kjørte over grensen og fikk husrom i Brekken. Vi avslutter dagen med middag og musikkundeholdning.

Skottgården er eldre enn de eldste gruvene på Røros, består av flere bygninger og et usedvanlig vakkert og lunt tun inne i bjørkeheia, midt mellom Bergstaden og Fjellhotellet. Vertskapet er igjen som sist, alle som jobber her. Den yngste dattera har nå overtatt ansvaret for Skottgården hvor det er åtte bygninger, 500 mål med dyrka mark for høyproduksjon, og 3000 mål med bjørkeskog og ved, utallige fiskevann med aure, sik og gjedde, og flotte jaktterreng for elg, rev og fugl. Velkommen til gards, velkommen til bords, velkommen til en gard med så lange tradisjoner at vi knapt klarer å henge med i svingene. Igjen – Makaløst!

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Vauldalen Foto: Monica H Langen

Les mer

Spekemat med noe attåt

Dag 3: Lørdag 04. mars

Skottgården - Hitterdalen

Frokost fra ferdaspann før vi pakker sleder og har avreise fra Skottgården. I dag skal vi oppleve lunsj på bondevis ute i det fri. Ved ankomst Billehaugen i Hitterdalen blir det hestestell. I dag serveres det tradisjonelt forbondemåltid (rømmegrøt og fisk) sammen med underholdning og musikk.
En siste gang - Makaløst!

Hitterdalen – langs de gamle vinterveiene
Langt tilbake i tid, ble det fartet med hest på vinterveier over elver og vann, og en tur til Røros fra Brekken kunne ta 8-10 timer. Både hestene og folket trengte en pause, og da var Hitterdalen et naturlig stoppested, midt mellom Brekken og Røros. Vinterveien gikk over Aursunden fra Hagavika til Valset og Kojan. Deretter kjørte de etter sjøen Langen til Langsgårdene. Etter en nødvendig rast fortsatte de tur nedover Stor-Hittersjøen og ned til Kommandantvollen, via Grunnsjøen. Videre gikk vinterveien over Djupsjøen, Stikkkjilen, Massingtjønna og Hittersjøen til Røros. Gårdene i Hitterdalen ble ryddet av folket som jobbet på gruvene, og kalles dermed bersrom. Det ble startet gruvedrift i Rauhåmmåren allerede i 1644, men drifta her ble kortvarig da funnet på Storwartz og Olavsgruva viste seg og være mye større. Kilde: Bygdefolket.no

For de som lurer på hva Ferdasspann er: det er en liten, ofte oval, tre kiste med lås og håndtak som var med på lasset før med både verdisaker og mat oppi. Frokost fra ferdasspannet betyr en litt enklere frokost.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

På sleden Foto: Monica H Langen

Les mer

Lunsj ute i det fri

Les mer

Kveldsstemning ved Billingen

Dag 4: Søndag 05. mars Røros - Stavanger

Hitterdalen - Røros

Frokost fra ferdaspann. I dag blir det siste dagen med slede til Røros. Vi pakker slede og sier takk for oss i Hitterdalen. Vi skal kose oss med bål og kaffekos med Brekk lemse. Etter ankomst Røros og lunsj på Kaffistugu, sjekker vi inn på Røros Vertshus. Ettermiddagen på egenhånd før vi til avtalt tid samles til avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant.

Bergstaden Røros
De fargerike Rørosgatene er kjent for sitt levende kunst- og kunsthåndverksmiljø, verkstedsutsalg, gallerier og særegne små butikker så vel som sjarmerende små kaféer, restauranter og bakgårder som byr på regionens fantastiske lokalmat. «Bergstadens Ziir» – best kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid «til Guds ære og bergstadens pryd». Kirken, som sto ferdig i 1784, bærer navnet med rette der den troner majestetisk over trehusene. Riksantikvaren regner kirken som en av de ti mest profilerte kirkene i Norge. Den er en av landets største med sine 1 600 sitteplasser.

Bøkene om An-Magritt skrevet av Johan Falkberget beskriver livet ved smeltehyttene, menneskene som virket der, og bygdas menn og kvinner i et norsk gruvesamfunn på 1600-tallet. Unge An-Magritt kjører malm med en okse fra gruvene til smelte-hytta. Hun er symbolet på folkets overvintrende vilje og trass.
I skumringen når vinden snor rundt hushjørnene og snøen fyker, er det nesten så vi kan fornemme Falkbergets Ann-Magritt, som sliten vandrer krumbøyd mot vinden på vei hjem.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Kjerkgata Foto: Destinasjon Røros

Les mer

Kanefart Foto Destinasjon Røros

Les mer

Røros Foto: Destinasjon Røros

Dag 5: Mandag 06. mars

Røros - Stavanger

I dag må vi si takk for oss på Røros. Etter en god frokost spaserer vi det lille stykke til Røros stasjon. Toget vårt har avgang kl. 12:18 via Hamar til Oslo Lufthavn, Gardermoen. Avreise med SAS kl. 18:45 med ankomst Stavanger Lufthavn, Sola kl. 19:40.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Sleggveien Foto: Destinasjon Røros

Les mer

Fargerike Røros

Les mer

Bare å kose seg

Les mer

Røros stasjon, vel hjem Foto Tina Pedersen

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 26 390 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 1 190 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

 • Fly Stavanger - Oslo tur-retur
 • Togbilletter Oslo Lufthavn stasjon - Røros stasjon tur-retur
 • 1 overnatting Vauldalen Fjellhotell
 • 1 overnatting Skottgården
 • 1 overnatting Billehaugen
 • 1 overnatting Røros
 • 4 frokoster
 • 4 middager
 • 3 lunsjer
 • Bål og kaffekos med tjukksnipp
 • Hest og slede
 • Underholdning (trubadur, musikk og historie) 3 kvelder
 • All drikke til måltider og pauser fra middag dag 1 til lunsj dag 4
 • Leie av mudd, (en skinnpels)
 • Reiseleder fra The Vibe

Prisen inkluderer ikke

 • Reiseforsikring
 • Drikke til middag dag 4

Prisen er basert på