Bli med Toril Eggebø Espegren på uforglemmelig rundreise i Peru i samarbeid med Stavanger Aftenblad

Vi besøker Lima, spanjolenes viktigste by i Sør-Amerika, Inkarikets hovedstad Cusco, «den glemte Inka-byen» Machu Picchu, flytende sivøyer på Titicacasjøen, flott natur og fargerik indianerkultur i Andesfjellene og et norsk skoleprosjekt i landets nest største by Arequipa!

Peru er uten tvil Sør-Amerikas mest interessante reisemål. I hjertet av Andesfjellene sprang det mektige Inkariket ut. Vi besøker Inkarikets hovedstad Cusco, og byen Machu Picchu som var en av Inkafolkets siste skanser og som lå gjemt i jungelen i flere hundre år. På Titicacasjøen bor Uros-indianerne på flytende sivøyer og indianersamfunnet på øya Taquile har fortsatt en kollektiv økonomi som strekker seg tilbake til inkatiden. I Andesfjellene lever indianerne sitt tradisjonelle og fargerike liv slik de har gjort i århundrer. Sør i landet ligger storbyen Arequipa på en høgslette omgitt mektige fjellformasjoner. Her er vår reiseleder levende engasjert et skoleprosjekt for fattige barn fra urbefolkningen. Hun tar oss med til skolen hvor vi får møte barna og lærerne. Langs kysten av Peru levde høytstående kulturer lenge før Inkariket så dagens lys. De har etterlatt seg ufattelige skatter i gull, sølv og keramikk som vi ser på Larco-museet i kolonibyen Lima. Kort sagt: Store opplevelser står i kø!

Avreisedato
05. okt. 2022

Hjemkomstdato
18. okt. 2022

Antall dager
14

Pris fra
NOK 37 950,-

Program Priser og betingelser Turen er fulltegnet
Les mer

Program

Dag 1 - onsdag 5. oktober 2022

Avreise fra Sola og overnatting i Lima

Avreise fra Sola tidlig morgen med ankomst til den peruanske hovedstaden Lima om kvelden lokal tid (minus 6 timer). Vi skal videre til Arequipa neste morgen og overnatter derfor like ved flyplassen på Hotel Holiday Inn Lima Airport.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Velkommen til Peru! Denne gutten traff vi på langt inne i Andesfjellene.

Les mer

Peru er farger, fest og folkeliv!

Dag 2 - torsdag 6. oktober 2022

Innenriksfly til nest største byen i Peru: Arequipa

Etter frokost på hotellet går turen tilbake til terminalen hvor vi skal fly innenriks ca 1 ½ time mot sør. Arequipa er landets nest største by. Gamlebyen fra kolonitiden står på UNESCO sin verdensarvliste og er blant de vakreste i hele Latin-Amerika. Flyet vårt lander i Arequipa like over kl. 12:00, og da passer det fint at vi starter med lunsj på en av byens gode restauranter. Så blir det sightseeing hvor vår lokale guide viser oss byen både med buss og til fots i sentrum. I Arequipa ligger et av kontinentets mest særegne klostre, en slags by i byen. Det er verdt å få med seg, og Santa Catalina-klosteret står derfor også på vårt program. Vis a vis klosteret ligger Hotel Posada del Monasterio hvor vi sjekker inn for to netter. Om kvelden legger reiseleder til rette for middag på en av byens bedre restauranter.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Arequipa ligger ved foten av mektige fjell. Her ser vi Misti, 5800 moh, med byens katedral i forgrunnen.

Les mer

En smilende skolejente i Peru.

Dag 3 - fredag 7. oktober 2022

Besøk på skoleprosjektet «El Mirador» like utenfor Arequipa

Toril Eggebø Espegren har bodd flere år i Arequipa og er for tiden levende engasjert i skoleprosjektet «El Mirador» som ligger i en av de fattige bydelene. Hensikten med prosjektet er primært at barna fra fattige familier skal kunne konkurrere med barn fra middelklassen om begrensede plasser på de statlige universitetene. Toril har selv jobbet i prosjektet og tar oss i dag med bak turistfasaden og helt på innsiden av dagliglivet i Peru. Etter skolebesøket legges det til rette for lunsj og ettermiddagen er satt av til fritid på egen hånd. Hotellet vårt ligger sentralt i gamlebyen i gangavstand til flere butikker, severdigheter og gode restauranter.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Utdannelse er nøkkelen for barn i fattige familier for å lykkes med jobb og økonomi i framtiden.

Dag 4 - lørdag 8. oktober 2022

Fra Arequipa til Puno ved Titicacasjøen

I dag skal vi dypere inn i de fascinerende Andesfjellene. Vi reiser gjennom den vakre nasjonalparken «Salinas y Aguada Blanca» hvor det lever mye vicuña, det minste og mest eksklusive dyret i kamelfamilien. Vanligvis ser vi dem flokkevis fra bussvinduet. Vicuñaen er totalfredet og ulla er svært dyr og eksklusiv! Turen går gjennom imponerende fjellterreng hvor snødekte vulkaner ruver i horisonten. Vi spiser medbrakt lunsj underveis før vi ankommer Puno og Titicacasjøen tidlig ettermiddag. Siden vi nå er i høylandet, er det viktig å ta det med ro og drikke mye væske første døgnet. En forsiktig start på høydeoppholdet er både fornuftig og nødvendig. Om kvelden legger reiseleder til rette for en lett middag på hotellet. Det er fornuftig å spise lett mat og avstå fra alkohol de første par dagene i høylandet. V i skal bo to netter på Hotel José Antonio ved bredden av Titicacasjøen.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Titicacasjøen ligger 3 800 meter over havet og er hjemsted for Uros-folket som bor her ute.

Les mer

Flytende sivøyer på Titicacasjøen.

Dag 5 - søndag 9. oktober 2022

Akklimatisering og besøk til flytende sivøyer på Titicacasjøen

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 meter og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia, og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge aymaraindianere til å bygge RA II. På grunn av høyden, tar vi det ned ro om formiddagen. Vi anbefaler en lett frokost og lunsj før vi om ettermiddagen tar en utflukt til de flytende siv-øyene hvor urosindianerne lever sitt tradisjonelle liv. De bygger øyene sine opp av totora-siv og holder seg med både husdyr og poteter fra egen produksjon. Turen tar et par-tre timer og om kvelden blir det mulighet for middag i hotellets restaurant.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Nasjonale festdrakter på Taquile i Titicacasjøen.

Les mer

Vakker utsikt over Titicacsjøen fra Taquile.

Dag 6 - mandag 10. oktober 2022

Dagstur til øysamfunnet Taquile på Titicacasjøen

I dag regner vi med å være høydeakklimatisert og vi setter kursen mot Taquile, en øy lenger ute i Titicacasjøen. Vi går ombord i båten og etter et par timer stiger den store øya fram i synsranden. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene raserte inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. Vi kommer til en øy i dobbelt forstand, en øy i Titicacasjøen og en øy i folkehavet – upåvirket av støy og stress og børsnoteringer! De lever kollektivt og alle har hva de trenger! Og deres gjestfrihet er imponerende. De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre, og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Lunsjen blir på en lokal familierestaurant på Taquile. Sen ettermiddag er vi tilbake i Puno.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Lama og Alpakke er de vanligste husdyrene i Andesfjellene.

Les mer

Turen fra Puno til Cusco går langs imponerende fjellmassiver.

Dag 7 - tirsdag 11. oktober 2022

Fra Puno til inka-dalen Urubamba

Vi setter oss i bussen for å starte på kjøreturen til Cusco fylke, lenger nord i Andesfjellene. Kjøreturen går gjennom et vakkert fjellandskap som tilhører fargerike indianere og deres lama- og alpakkaflokker. Landskapet er preget av vakre daler, enorme vidder og eventyrlige fjelltopper. Og som indianerne selv sier: Himmelen, – den er aldri så blå og fjellene aldri så vakre som i Andes… Vi kjører gjennom handelsbyen Juliaca og spiser lunsj like utenfor byen Sicuani. Så er tiden inne for det første av de store severdighetene i selve Inkariket. Viracocha-templet, viet til skaperguden «Kon Tiki Viracocha» i Raqchi, var sentrum i Inkarikets hovedlager av logistikksenter. Herfra ble mat og forråd distribuert og fordelt til hele det store riket hvor man sørget for at områder med god avling delte med dem som var rammet av frost eller tørke. Dagen etappe ender i den fruktbare Urubamba-dalen hvor vi sjekker inn på Hotel Casona Yucay med anledning til å kjøpe middag på hotellets restaurant.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Vakkert fløytespill skaper stemning og gjenklang mellom dalsidene i Pisaq.

Les mer

Nasjonaldraktene finnes i mange fargerike utgaver og sier noe om hvilke bygdelag kvinnene kommer i fra.

Dag 8 - onsdag 12. oktober 2022

Vi utforsker Urubamba-dalen

I dag skal vi utforske Urubambadalen hvor elven Vilcanota renner på sin ferd mot Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst. Med god tilgang til vann og bakende sol mellom bratte dalsider, var matproduksjonen i Urubambadalen av vital betydning for hele Inkariket. Urubamba-maisen regnes for verdens beste og eksporteres både til USA og Japan. Første stopp er Pisaq, en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. I fjellsiden over Pisaq besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på ekte inkastier. På torvet i Pisaq handler vi lokalt kunsthåndverk og nyter den indianske atmosfæren i landsbyen. Etter lunsj (inkludert) besøker vi Ollantaytambo, et enormt militærkompleks fra inkatiden. Det er bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn og er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot Inkariket. Et besøk hos en lokal familie gir oss et inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år. Sen ettermiddag tar vi toget til Machu Picchu Pueblo. Jernbanen følger elven og går ned nesten tusen høydemeter før vi ankommer stasjonsbyen som ligger sammenklemt mellom bratte dalsider med frodig vegetasjon dypt nedenfor selve Machu Picchu. Vi sjekker inn på Hotel Mapi midt i landsbyens hovedgate, og samles rundt middagsbordene.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Machu Picchu er et eventyr dypt inne i Andesfjellene.

Les mer

Ingen kan gi noen fullgod forklaring på hvordan inkaene bygget sin ikoniske by Machu Picchu!

Dag 9 - torsdag 13. oktober 2022

Besøk på berømte Machu Picchu

Fra dalbunnen klatrer veien 400 høydemeter opp til legendariske Machu Picchu. Den glemte inkabyen troner som et eventyrslott mellom dype daler og mektige fjell, der regnskogen møter fjellkjeden. De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu på sine herjinger i Inkariket. Derfor ligger byen som et urørt monument og vitner om inkafolkets høytstående kultur. Vi får en magisk opplevelse på Machu Picchu, en slags «wow – er det mulig?» Machu Picchu er både en natur- og kulturopplevelse. Det er et virkelighetens Soria Moria hvor inkafolket levde i og med naturen. Solen var deres holdepunkt og referanse. Hvert år ved sommersolverv (vårt vintersolverv) hadde de sin store solfest hvor de feiret at solen kom hjem fra sin lange årlige reise mot nord. Vår lokale guide tar oss rundt i det imponerende komplekset, før vi returnerer til stasjonsbyen. Her blir det velfortjent lunsj før toget turen går med tog og buss til Inkarikets hovedstad Cusco hvor vi skal bo i tre netter på Hotel José Antonio Cusco.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Utsikt over Cusco by, sett fra Sachayshuamán på høyden over byen.

Les mer

Vevkunsten er en viktig del av inkakulturen og praktiseres med enkle hjelpemidler.

Dag 10 - fredag 14. oktober 2022

Cusco - hovedstaden i Inkariket

Vi våkner der selve hjerteslaget i Inkariket befant seg: Cusco betyr «verdens navle» på inkaspråket quechua. Her får vi et overveldende innblikk i inkafolkets imponerende byggekunst og håndverkstradisjoner. Steinarbeidene er helt utrolige. Ennå er det ingen som kan gi fullgodt svar på hvordan enorme steinblokker ble tilpasset hverandre med milliletermål i innfløkte vinkler. Spanjolene kom til Cusco i 1533 og møtte et mektig syn av flotte bygg og vakre parkanlegg, alt rikelig utstyrt med veggplater og statuer i rent sølv og gull! Det meste ble plyndret og ødelagt av conquistadorene, men heldigvis finnes det fortsatt mektige minnesmerker fra inkatiden, deriblant seremonisenteret Sachsayhuamán hvor steinblokkene er så store at spanjolene ikke greide å ødelegge dem. Soltemplet Koricancha, som spanjolene gjorde om til et dominikansk kloster, var så solid bygget at de spanske ingeniørene ga opp å bryte ned for å bygge opp, og de gamle inkastrukturene ble følgelig bevart for ettertiden. I byens katedral finner vi, paradoksalt nok, mye av gullet som spanjolene stjal fra inkaene. Etter en formiddag med store severdigheter, blir det lunsj på en lokal restaurant og deretter fritid. Middag blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Peru er potetens hjemland. Over 350 potetsorter er i daglig bruk i Peru.

Les mer

Å reise i Andesfjellene gir autentiske møter med en kultur som har overlevd europeernes forsøk på å undertvinge språk, klesdrakt og levesett.

Dag 11 - lørdag 15. oktober 2022

Fridag i Cusco

I dag legger vi opp til en fridag i Cusco. Reiseleder gir råd og informasjon om aktuelle gjøremål. Det er flere museer og severdigheter, man kan rusle rundt i historiske omgivelser, og Cusco er et eldorado for den som har handlelyst, – det bugner av vakkert kunsthåndverk av god kvalitet! Flere restauranter tilbyr også middag akkompagnert av andinsk folklore med musikk og tradisjonell folkedans.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Lima ble grunnlagt av spanjolene i 1535, mens flagget symboliserer uavhengigheten fra Spania i 1821.

Les mer

Hovedstaden Lima ligger helt ut mot Stillehavet.

Dag 12 - søndag 16. oktober 2022

Fra Cusco til Lima med avskjedsmiddag

Etter frokost drar vi til flyplassen for å ta fly til hovedstaden Lima. På flyplassen venter vår buss for å ta oss til bydelen Miraflores hvor vi sjekker inn på Hotel José Antonio Lima. Miraflores ligger helt ute ved Stillehavet og er en av de nyere bydelene i Lima, ca 15 km fra gamlebyen der spanjolene grunnla Lima i 1535. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på den vakre restauranten Rosa Nautica, som er bygd på en pir ut fra stranden og hvor Stillehavets bølger ruller under oss på vei mot land. Det er en eksotisk opplevelse!

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Etter mange fine dager i Peru letter vi med kurs for Europa. Er vi heldige, får vi kanskje se en av de mektige kondorene under vår reise i Andesfjellene?

Dag 13 - mandag 17. oktober 2022

Sightseeing i Lima og hjemreise til Norge

Vi er kommet til siste dagen på vår Peru-reise, og må få med oss en sightseeing i byen som conquistadoren Francisco Pizarro grunnla som sete for det spanske visekongedømmet Peru. Fra Miraflores kjører vi til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger. Vi danner oss et inntrykk av denne byen hvor den spanske visekongen regjerte fram til frigjøringen i 1821 og som i dag er en verdensby med cirka 9 millioner innbyggere. På Museo Larco får vi en innføring i de mange sivilisasjonene som eksisterte før Inkariket. Inkaene underla seg alle andre sivilisasjoner i regionen, og svært mye av kunsten innen keramikk, tekstiler og billedvev som Peru er kjent for, kommer fra eldgamle kystkulturer med røtter helt tilbake til 1500 år f.Kr. Etter lunsj går turen til flyplassen hvor vi må være på plass i god tid før planlagt avreise med KLM kl 19:55.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Mat på flyet

Les mer

På vei til Sola, blir det mellomlanding i Amsterdam.

Dag 14 - tirsdag 18. oktober 2022

Ankomst Amsterdam og videre til Sola

Etter mellomlanding i Amsterdam blir det ankomst til Sola sen ettermiddag. Og vi kan takke hverandre og vår reiseleder for en fin tur og gode opplevelser sammen i Peru!

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Peru er ikke lenger et «sted på kartet», men et album av gode minner både i sinn og på minnebrikker!

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 37 950 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 5 980 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Turen er fulltegnet

Prisen inkluderer

  • Flyreise Sola-Peru t/r med KLM og innenriksfly i Peru ifølge programmet
  • 12 hotellovernattinger med frokost på turistklassehoteller
  • Måltider som oppgitt i programmet.
  • Rundreise og inngangsbilletter ifølge oppsatt dagsprogram
  • Lokale engelsktalende guider
  • Norsk reiseleder

Prisen inkluderer ikke

  • Drikke til inkluderte måltider
  • Tips til lokale hjelpere underveis (ca 75 USD pr. deltager)

Prisen er basert på