Peru er uten tvil Sør-Amerikas mest interessante reisemål. I hjertet av Andesfjellene sprang det mektige Inkariket ut. Vi besøker Inkarikets hovedstad Cusco og byen Machu Picchu som var en av Inkafolkets siste skanser og som lå gjemt i jungelen i flere hundre år. På Titicacasjøen bor Uros-indianerne på flytende sivøyer og indianersamfunnet på øya Taquile har fortsatt en kollektiv økonomi som strekker seg tilbake til inkatiden. I Andesfjellene lever indianerne sitt tradisjonelle og fargerike liv slik de har gjort i århundrer. Sør i landet ligger storbyen Arequipa på en høyslette omgitt mektige fjellformasjoner. Her er vår reiseleder engasjert et skoleprosjekt for fattige barn fra urbefolkningen. Hun tar oss med til skolen hvor vi får møte barna og lærerne. Langs kysten av Peru levde høytstående kulturer lenge før Inkariket så dagens lys. De har etterlatt seg ufattelige skatter i gull, sølv og keramikk som vi ser på Larco-museet i kolonibyen Lima. Kort sagt: Store opplevelser står i kø!
Avreisedato 05. okt. 2023
Hjemkomstdato 18. okt. 2023
Antall dager 14
Pris fra NOK 44 890,-
På øya Taquile i Titicacsjøen lever indianerne slik der har gjort det i hundrer av år tilbake. Her to kvinner med sine typiske klær og hatter, og med sjal som de bruker som «ryggsekk»
Turen går via Amsterdam med KLM. Vi flyr fra Sola tidlig morgen med ankomst til hovedstaden Lima i Peru om ettermiddagen kl 15:25 lokal tid. Fra flyplassen blir det buss til Hotel José Antonio i bydelen Miraflores. Reiseleder legger til rette for middag for de som ønsker å få seg en matbit før vi går til ro. Men med seks timers tidsforskjell og en lang flyreise bak oss, er det godt å komme tidlig i seng.
Måltider inkludert: Mat på flyet
Velkommen til Peru! Denne gutten traff vi på langt inne i Andesfjellene.
Peru er farger, fest og folkeliv!
Etter frokost på hotellet går turen tilbake til flyplassen hvor vi skal fly innenriks ca 1 ½ time mot sør. Arequipa er landets nest største by og vår reiseleder Toril Eggebø Espegren har bodd flere år i byen og er for tiden aktivt engasjert i skoleprosjektet «El Mirador» som ligger i en av de fattige bydelene. Hensikten med prosjektet er primært at barna fra fattige familier skal løftes opp på et faglig nivå som gjør dem i stand til å bestå opptaksprøven til universitetsutdannelse. Fra flyplassen reiser vi direkte til skolen hvor barna venter oss med en fargerik velkomst. Dagens lunsj blir servert på skolen, og det blir et variert program som barna har planlagt sammen med lærerne sine. Toril har selv jobbet i prosjektet og tar oss i dag med bak turistfasaden og helt på innsiden av dagliglivet i Peru. Etter besøket drar vi til Hotel San Agustin Posada del Monasterio i Arequipa sentrum og sjekker inn for to netter. Om kvelden legger reiseleder til rette for middag på en av byens bedre restauranter.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
En smilende skolejente i Peru.
Utdannelse er nøkkelen for barn i fattige familier for å lykkes med jobb og økonomi i framtiden.
Gamlebyen i Arequipa er fra kolonitiden, står på Unesco sin verdensarvliste og er blant de vakreste i hele Latin-Amerika. Vi starter dagen med sightseeing hvor vår lokale guide viser oss byen både med buss og til fots i sentrum. I Arequipa ligger et av kontinentets mest særegne klostre som en egen landsby midt i byen. Det er verdt å få med seg, og Santa Catalina-klosteret står derfor også på vårt program. Ettermiddagen er satt av til fritid for å utforske byen på egenhånd, eller sammen med reiseleder. Hotellet vårt ligger sentralt og i gangavstand til flere butikker, severdigheter og gode restauranter.
Måltider inkludert: Frokost
Arequipa ligger ved foten av mektige fjell. Her ser vi Misti, 5800 moh, med byens katedral i forgrunnen.
I dag skal vi dypere inn i de fascinerende Andesfjellene. Turen går opp dalen mellom fjellene Misti (5800 m) og Chachani (6010 m) og i retning Juliaca som er den største byen i høylandet i Sør-Peru. Bussen klatrer opp fra Arequipa, naturen endrer seg fra ørkenlandskap til endeløse gressvoller hvor vi får se den minste slektningen til lama og alpakka; nemlig vicuña som har en særlig utsøkt og etterspurt ull. Plagg av baby-alpakka får man til en overkommelig pris i Peru, men man må betale svært dyrt for strikkevarer i vicuña-ull. I inkatiden, var det bare inkaen selv og hans nærmeste familie som fikk kle seg med denne eksklusive ulla. Turen går gjennom nasjonalparken «Salinas y Aguada Blanca» og veksler mellom vidder, mektige fjellformasjoner, knallblå innsjøer og panoramautsikt som knapt lar seg beskrive. Vi har med oss lunsjpakke som vi spiser ute i det fri. Om ettermiddagen ankommer vi Puno og Titicacasjøen. Vi er nå oppe i høylandet og trenger å akklimatisere oss. Det betyr at vi må hvile og drikke mye første døgnet. Vann og brus er gode væskekilder, men alkohol bør man avstå fra de to første døgnene i høylandet. Reiseleder vil orientere om hvordan vi får en best mulig start på høydeoppholdet. Vi skal bo to netter på Hotel José Antonio ved bredden av Titicacasjøen.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Titicacasjøen ligger 3 800 meter over havet og er hjemsted for Uros-folket som bor her ute.
Flytende sivøyer på Titicacasjøen.
Titicacasjøen er den største innsjøen i Latin-Amerika. Den er internasjonal i og med at den ligger både i Peru og Bolivia, og begge land har marinestyrker på hver sin side av sjøen. Befolkningen i regionen er spesialister i bygging av sivbåter av totora-siv som vokser langs breddene. Fra den bolivianske siden hentet Thor Heyerdahl eksperter som i 1970 hjalp ham med å bygge RA II ved den Persiske Gulf i Irak. På grunn av høyden tar vi det ned ro om formiddagen. Vi anbefaler en lett frokost og lunsj før vi om ettermiddagen tar en utflukt til de flytende sivøyene. Her lever den etniske gruppen uros på øyer som de bygger av bunter med totora-siv og forankrer i bunnen så de ikke skal drive av sted med strøm og vind. Etter hvert som sivet råtner må de fylle på med nytt, så de har en stor jobb med vedlikehold. Tradisjonelt lever de av jakt på sjøfugl og fiske fra sjøen. Besøket er en meget eksotisk opplevelse. Turen tar et par-tre timer og om kvelden blir det mulighet for middag i hotellets restaurant.
Måltider inkludert: Frokost
Nasjonale festdrakter på Taquile i Titicacasjøen.
Vakker utsikt over Titicacsjøen fra Taquile.
I dag regner vi med å være høydeakklimatisert og vi setter kursen mot Taquile, en øy lenger ute i Titicacasjøen. Vi går om bord i båten og seiler forbi sivøyene vi besøkte i går. Et par timer senere nærmer vi oss Taquile som er hjemsted for rundt 2200 mennesker. Her snakker de lokalspråket quechua som var hovedspråket i Inkariket. Øya er 5,5 x 1,6 km stor. Tiden har stått stille her ute og folk lever og bor som de har gjort i flere hundre år bakover i tid. De er gjestfrie og imøtekommende, og vil gjerne selge oss sine håndverksprodukter som kvinnene vever og mannfolkene strikker. Husflidsproduktene på Taquile er kjent for å holde høy kvalitet. Politisk er denne øya som en oase i et ellers partipolitisk virvar i dagens Peru. Her lever de i et kommunalt kollektiv hvor de samarbeider om å dyrke jorden, bestemme hvor de skal dyrke hva, hvor mange sauer og kuer de skal ha osv. - og så fordeler de produktene etter hvor mange munner som skal mettes i den enkelte familie. Når solen skinner på Taquile og himmelen speiler seg i sjøen, er utsikten i verdensklasse! Og når vi spiser lunsj hos en lokal familie - som regel kan vi velge mellom ørret eller omelett - og ser utover sjøen og ånder inn den fredelige atmosfæren, tenker man at dette er øyeblikk som knapt kan verdsettes høyt nok. Om ettermiddagen tar båten oss tilbake til Puno og vårt deilige hotell ved bredden av sjøen.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Lama og Alpakke er de vanligste husdyrene i Andesfjellene.
Turen fra Puno til Cusco går langs imponerende fjellmassiver.
Fra Titicacasjøen går ferden i dag nordover mot Cusco som var hovedsenter for inkakulturen. Turen går over Altiplano - høysletten som bretter seg ut mellom to løp i Andesfjellene og danner et enormt platå mellom Cusco i Peru og La Paz i Bolivia. Vi passerer byer, landsbyer og bygdelag, ser flokker av sau, alpakka og lama, elver som snor seg gjennom landskapet og mektige fjelltopper som strekker seg mot himmelen. Vi kjører gjennom handelsbyen Juliaca og spiser lunsj like utenfor byen Sicuani. Så er tiden inne for det første av de store severdighetene i selve Inkariket. Viracocha-templet, som ble bygget til ære for skaperguden «Kon Tiki Viracocha» i Raqchi, var Inkarikets lager- og logistikksenter. Herfra ble mat og forråd distribuert og fordelt til hele det store riket hvor man sørget for at områder med god avling delte med dem som var rammet av frost eller tørke. Dagen etappe ender i den fruktbare Urubamba-dalen hvor vi sjekker inn på Hotel La Casona de Yucay med anledning til å kjøpe middag på hotellets restaurant.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Vakkert fløytespill skaper stemning og gjenklang mellom dalsidene i Pisaq.
Nasjonaldraktene finnes i mange fargerike utgaver og sier noe om hvilke bygdelag kvinnene kommer i fra.
Urubambadalen var Inkarikets kornkammer. Gjennom dalen renner elven Vilcanota og skaffer rikelig med vann til fruktbare åkre på begge sider. Den flate dalbunnen, de bratte fjellsidene og rikelig med solvarme, skaper et svært godt klima. Her høster de avlinger som man ellers bare kan drømme om i resten av Andesfjellene. Maisen fra Urubambadalen er verdensberømt, høyt verdsatt, og eksporteres til restauranter over hele verden. Første stopp er Pisaq, en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. Høyt over dagens Pisaq nede ved elvebredden, ligger den gamle inka-bebyggelsen. Det er bygget bilvei opp i høyden og fra parkeringsplassen vandrer vi på ekte inkastier inn i en natur som kan ta pusten fra de fleste. På stier som inkaene har trafikkert i århundrer besøker vi en gammel gravplass og storslagne inkaruiner. Så spaserer vi helt ned til dagens Pisaq, kjenner på den indianske atmosfæren, tar en titt på handelsbodene på torvet eller kjøper oss noe å drikke på en av mange små restauranter. Etter lunsj (inkludert) besøker vi Ollantaytambo. Her bygget inkaene et tempel på et fjell høyt over byen, og steinarbeidet er blant det ypperste i de gamle Inkariket. Svære steinblokker på mange tonn er tilpasset hverandre med millimeters presisjon. Ingen vet i dag hvordan de fikk det til. Historien forteller at inkaene forskanset seg mot spanjolene i Ollantaytambo, og at de vant et militært slag akkurat her. Et besøk hos en lokal familie gir oss et inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år. Om ettermiddagen tar vi toget til Aguas Calientes. Jernbanen følger elven og går ned nesten tusen høydemeter før vi ankommer stasjonsbyen som ligger 400 meter nedenfor selve Machu Picchu. Her fosser Vilcanota-elva gjennom byen som ligger sammenklemt mellom bratte fjellsider med frodig vegetasjon . Vi sjekker inn på Hotel El Mapi midt i landsbyens hovedgate, og gjør oss klar for kveldens middag.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Machu Picchu er et eventyr dypt inne i Andesfjellene.
Ingen kan gi noen fullgod forklaring på hvordan inkaene bygget sin ikoniske by Machu Picchu!
Fra dalbunnen klatrer veien 400 høydemeter opp til legendariske Machu Picchu. Den glemte inkabyen troner som et eventyrslott mellom dype daler og mektige fjell, like øst for Amazonas-skogen. Heldigvis ble ikke Machu Picchu ødelagt av spanjolenes herjinger i Inkariket. Og takket være den amerikanske oppdageren Hiram Bingham, ble Machu Picchu gjenoppdaget i 1911 og «hogd ut av» vegetasjonen. Helt fram til i dag blir nye strukturer gjenvunnet fra den subtropiske vegetasjonen og byen blir litt større for hver år. Machu Picchu dokumenterer Inkarikets enestående kultur og byggekunst. Vi får en magisk opplevelse , et slags «wow – er det mulig?» Det er et virkelighetens Soria Moria hvor inkafolket levde i og med naturen. Solen var deres holdepunkt og referanse. Hvert år ved sommersolverv (vårt vintersolverv) hadde de sin store solfest hvor de feiret at solen kom hjem fra sin lange årlige reise mot nord. Vår lokale guide tar oss rundt i det imponerende komplekset, før vi returnerer til stasjonsbyen. Her blir det velfortjent lunsj før turen går med tog og buss til Inkarikets hovedstad Cusco hvor vi skal bo i tre netter på Hotel José Antonio Cusco.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Utsikt over Cusco by, sett fra Sachayshuamán på høyden over byen.
Vevkunsten er en viktig del av inkakulturen og praktiseres med enkle hjelpemidler.
Vi våkner der selve hjerteslaget i Inkariket befant seg: Cusco betyr «verdens navle» på inkaspråket quechua. Etter legenden steg den første inka-kongen Manco Cápac opp av Titicacasjøen og vandret nordover og grunnla byen Cusco. Herfra bredte Inkariket seg ut til på sitt største å kontrollere dagens Ecuador, Peru og Bolivia, samt deler av dagens Colombia, Chile og Argentina. Da de spanske conquistadorene ankom i 1532 møtte de et mektig og velorganisert imperium med storslagen byggekunst og håndverkstradisjoner. Enorme steinblokker ble bearbeidet og tilpasset hverandre med en teknikk som dagens ingeniører ikke kan forklare. Palasser, hager og parkanlegg var rikelig utsmykket med statuer og veggpryd i rent gull. Dette blendet conquistadorene og trigget deres grådighet. Det meste av gullet ble smeltet ned, fraktet til kysten og skipet til Spania. Men noe ble igjen til utsmykning av katedralen som spanjolene bygde der inkakongens slott ble revet og steinene gjenbrukt. Men heldigvis finnes det fortsatt mektige minnesmerker fra inkatiden, deriblant seremonisenteret Sachsayhuamán hvor steinblokkene er så store at spanjolene ikke greide å ødelegge dem. Soltemplet Koricancha, som spanjolene gjorde om til et dominikansk kloster, var også så solid bygget at de spanske ingeniørene ga opp å bryte ned for å bygge opp, og de gamle inkastrukturene ble følgelig bevart for ettertiden. Etter en formiddag med store severdigheter, blir det lunsj på en lokal restaurant og deretter fritid. Middag blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Peru er potetens hjemland. Over 350 potetsorter er i daglig bruk i Peru.
Å reise i Andesfjellene gir autentiske møter med en kultur som har overlevd europeernes forsøk på å undertvinge språk, klesdrakt og levesett.
I dag legger vi opp til en fridag i Cusco. Reiseleder gir råd og informasjon om aktuelle gjøremål. Det er flere museer og severdigheter som kan besøkes. Og man kan rusle rundt i historiske omgivelser og kjenne på suset fra fortiden i gater og smau med inkamurer hvor man kan føle og ta på steinene og lure på hvordan de fikk det til. Cusco har mange butikker og markedsplasser som selger strikkevarer, lærprodukter, sølvarbeider og annet kunsthåndverk av god kvalitet! Flere restauranter tilbyr også middag akkompagnert av andinsk folklore med musikk og tradisjonell folkedans.
Måltider inkludert: Frokost
Lima ble grunnlagt av spanjolene i 1535, mens flagget symboliserer uavhengigheten fra Spania i 1821.
Hovedstaden Lima ligger helt ut mot Stillehavet.
Etter frokost drar vi til flyplassen for å ta fly til hovedstaden Lima. Her venter vår buss for å ta oss til bydelen Miraflores hvor vi skal bo på Hotel José Antonio. Miraflores ligger helt ute ved Stillehavet og er en av de nyere bydelene i Lima, ca 15 km fra gamlebyen der spanjolene grunnla Lima i 1535. Reiseleder tar oss med på en vandring i Miraflores for å bli kjent i området rundt hotellet. Her er det nærhet til havet, vakre parker og tiltalende gater med fine butikker og gode restauranter. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på den vakre restauranten Rosa Náutica, som er bygd på en pir ut fra stranden og hvor Stillehavets bølger ruller under oss på vei mot land. Det er en eksotisk opplevelse!
Måltider inkludert: Frokost / Middag
Etter mange fine dager i Peru letter vi med kurs for Europa. Er vi heldige, får vi kanskje se en av de mektige kondorene under vår reise i Andesfjellene?
Vi er kommet til siste dagen på vår Peru-reise, og må få med oss en sightseeing i byen ved Stillehavet som i dag er sete for landets myndigheter. Ved elven Rimac grunnla Spania sitt visekongedømme Lima i 1535 og innsatte Francisco Pizarro som visekonge. I dag bor det nærmere 9 millioner innbyggere i Lima og byen strekker seg over 60 km nord-sør og 40 km øst-vest. Vi kjører inn til Plaza de Armas der presidentpalasset og domkirken ligger og tar en spasertur i byens sentrum som står på Unesco sin verdensarvliste. På Museo Larco får vi en innføring i de mange sivilisasjonene som eksisterte før Inkariket. Inkaene underla seg alle andre sivilisasjoner i regionen, og svært mye av kunsten innen keramikk, tekstiler og billedvev som Peru er kjent for, kommer fra eldgamle kystkulturer med røtter helt tilbake til 1500 år f.Kr. Etter lunsj går turen til flyplassen hvor vi må være på plass i god tid før planlagt avreise med KLM kl 17:30.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Mat på flyet
På vei til Sola, blir det mellomlanding i Amsterdam.
Etter mellomlanding i Amsterdam blir det ankomst til Sola sen ettermiddag. Og vi kan takke hverandre og vår reiseleder for en fin tur og gode opplevelser sammen i Peru!
Måltider inkludert: Mat på flyet
Peru er ikke lenger et «sted på kartet», men et album av gode minner både i sinn og på minnebrikker!
per person i dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.
VED BESTILLING
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre), passnummer og utløpsdato til oss. Vi må ha dette for innenriks fly og togturen til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan denne informasjonen sendes i ettertid.
PRIS
Det er en utfordring at den norske kronen er uvanlig svak for tiden. Valutaen i Peru - Nuevos Soles - følger stort sett USD som vi nå må betale en historisk høy pris for. Dette i tillegg til at flyselskapene har økt sine priser betraktelig og at Peru for tiden er en populær destinasjon, gjør at denne turen blir vesentlig dyrere enn vi skulle ønske. Vi beklager dette, men må dessverre bare finne oss i at mye er blitt atskillig dyrere den siste tiden. På den andre siden kan vi garantere store opplevelser og et godt gjennomarbeidet program i Peru!
VISUM
Visum til Peru er ikke nødvendig for skandinaviske turister. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum seks måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.
HOTELLER
Vi bor på hotellene som er oppgitt i programmet. Dette er gode turisthoteller som vi har brukt i mange år. kjenner godt og er godt fornøyd med. Vi må likevel ta et forbehold om byttet til tilsvarende hoteller dersom noe uventet skulle oppstå, for eksempel overbooking. Dette pleier ikke å skje i Peru, men man kan jo aldri vite helt sikkert.
VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege, vaksinasjonsklinikk eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise. Ta gjerne med et lite reiseapotek i tillegg til eventuelt faste medisiner. Det kan være lurt å ta med tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.
VALUTA
Det kan være greit å ta med litt amerikanske dollar (USD) eller euro i kontanter. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Den peruanske myntenhet heter Nuevos Soles (PEN) og kan veksles på hoteller og vekslehus (1 USD = ca. 3,7 PEN / 1 euro = ca 4,2 PEN). Vær forsiktig med å veksle på gaten. Dette er legalt og tilbys «overalt», men det er relativt stor fare for å få falske sedler. Ved ankomst til Lima anbefaler vi å veksle eller kjøpe soles i bank eller minibank ved bagasjebåndet. All handel i Peru foregår i lokal valuta.
SHOPPING
Peru har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske suvenirartikler, alt til meget hyggelige priser.
HØYDEN
I Cuzco (3600 moh.) og Puno (3800 moh.) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. Høydesyken kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for god høydeakklimatisering underveis.
KLIMA OG KLÆR
Klimaet i Peru veksler med høyden og avstanden til havet. April er høsten i Peru. Det betyr vanligvis sol og pent vær med gode dagtemperaturer, men det kan også gå en og annen regnbyge. Korte ermer på skjorter er normalen. Men temperaturen i Andesfjellene faller om kvelden og natten, så ta også med genser og vindtett jakke. Enkelte hotellrom kan oppleves kalde. Ta gjerne med noe ullundertøy dersom det hender at du blir kald om natten. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko) med godt mønster (grep) i sålen. En lett regnjakke eller en liten paraply kan bli nødvendig. Det kan eventuelt også kjøpes underveis.
MAT
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten»! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert en del måltider. Øvrige måltider blir tilrettelagt for dem som ønsker felles bespisning. På gode restauranter får man middag inkludert drikke for rundt 150-200 kroner. Vi prøver så godt vi kan å legge til rette for matallergier (gluten, laktose, etc.) underveis, men gjør oppmerksom på at det i Peru ikke er samme bevissthet omkring dette som i Europa og at vi følgelig ikke kan skaffe garanterte allergikermenyer. Vi anbefaler cøliakere å ta med eget vakuumpakket brød fra Norge til frokostene.
STRØM
Peru bruker 220V med kombinert flate og runde (tynne) strømuttak. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes. Dersom du har en jordet kontakt (for eksempel til PC) må du ha adapter til flate plugger (US std. 10 mm) fordi slike plugger er litt for tykke.
TIPS
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. På denne turen utgjør dette totalt 75 USD pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.
BAGASJE
Fri bagasje på flyet er 1 kolli på inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Peru. Til Machu Picchu trenger du en mindre sekk eller bag, da vi ikke får med oss store kofferter på toget. Koffertene oppbevares trygt i mellomtiden. Håndbagasje på KLM er inntil 12 kg pr. person.
(MOBIL)TELEFON
Mobiltelefonnettet i Peru fungerer med vanlige moderne, mobiltelefoner kjøpt i Norge. Men det er dyrt både å ringe og sende/motta sms i telefonnettet. På hotellene er det vanligvis WiFi slik at dette kan brukes både til meldinger og samtaler.
FLYPLASS I NORGE
I tillegg til Sola flyr KLM også fra Gardermoen, Sandefjord, Kristiansand, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det koster noe ekstra.
ANDRE ØNSKER
Vi legger til rette for individuelle ønsker om forlengelse av turen dersom noen vil bruke mer tid i Peru, eller kombinere turen med andre reisemål i Latin-Amerika. Ta kontakt med oss dersom du har ønsker om tillegg utover grunnpakken i denne turen.
COVID 19
Peru har for tiden ingen innreiserestriksjoner og bruk av maske er frivillig.
Abonnenter hos Stavanger Aftenblad får kr 1000,- i rabatt på turen. Vennligst oppgi ditt A-fordel nummer under «Kommentarer» nederst i påmeldingen. Rabatten fremkommer ikke ved påmelding, men trekkes fra på endelig faktura fra The Vibe.
I starten av 2023 har det vært en del uroligheter i Peru og Utenriksdepartementet har advart mot reiser i sørlige del av landet. Dette er på grunn av misnøye med sittende president og regjering, Alt tyder på at denne situasjonen vil normalisere seg i løpet av noen uker eller måneder. Dersom det mot formodning fortsatt er urolig fram mot høsten 2023, vil reisen ikke bli gjennomført og alle som har betalt inn depositum vil få pengene igjen. Vi følger situasjonen i Peru nøye, og vil selvsagt ikke ta noen risiko som innebærer fare eller usikkerhet for våre gjester. De aktuelle urolighetene er ingen trusler mot vanlig turisme, men bruk av virkemidler gjør at noen hovedveier blokkeres og hindrer fri ferdsel mellom steder vi skal besøke. Vi er derfor avhengige av at det er rolige forhold til høsten. Per 15. februar 2023 (når denne turen produseres) er situasjonen mye roligere enn den var i januar 2023. Vi håper og tror at dette skal gå bra.