Reiseleder
Eyvind Skeie

Reiseleder
Jon Espeland

Vandring til Santiago de Compostela 25. april - 6. mai 2022

I apostelen Jakobs fotspor - med ettertanke, sinnsro og meditasjon.

Bli med oss på pilegrimsleden til Santiago de Compostela. Vi flyr til Bilbao og starter vandringen fra fransk side av grensen. Herfra slår vi følge med millioner av pilegrimer som gjennom tusen år har vandret langs Camino Jacobeo på veg til St. Jakobs grav i den mektige katedralen i Nord-Spania. Vi følger kirkehistoriske og kulturelle spor, har tid til meditasjon og naturopplevelser, og supplerer med foredrag og refleksjoner underveis. Vi inviterer til en vandring på mange plan med perspektiver og horisonter bakover, framover og oppover!

Avreisedato
25. apr. 2022

Hjemkomstdato
06. mai 2022

Antall dager
12

Pris fra
NOK 21 590,-

Program Priser og betingelser Turen er fulltegnet
Les mer

Jakobskatedralen sett fra Alameda-parken

Program

DAG 1, MANDAG 25. APRIL 2022

UTREISEDAG

Når denne turen legges ut, er det for tidlig å bestille fly. Både flypris og reiserute er derfor ikke fastlagt. Men vi satser på å reise med SAS/Lufthansa fra Gardermoen tidlig ettermiddag, via Frankfurt, og ankomme Bilbao, hovedstaden i Baskerland i kveldingen. Her blir det overnatting på Hotel Abando. Hotellet ligger sentralt i byen med kort vei til elvepromenaden hvor man kan spasere langs elven til Guggenheim-museet. Vi rekker å få oss en matbit på byen eller på hotellet før vi går til ro og ser fram til en flott dag med bytur og museumsbesøk i morgen. Vi vil informere alle påmeldte om flyløsning når den er på plass.

Les mer

Bilbao med elven Nervión

Les mer

Bilbao by night med Guggenheim Museum i forgrunnen

DAG 2, TIRSDAG 26. APRIL 2022

BILBAO MED GUGGENHGEIM MUSEUM

Bilbao er en vakker by, velstelt og pen med vakre parkanlegg. Elven Nervión renner som en livsåre gjennom byen og promenaden langs elvebredden danner et naturlig treffpunkt for folk som er på bytur. Det spektakulære Guggenheim Museum har også funnet seg en plass like ved elven, og viser fram sin futuristiske arkitektur i fullt monn og fra alle vinkler. Vi skal bli kjent med Bilbao både til fots og fra bussen, og vi skal selvsagt besøke Guggenheim Museum. Store deler av museet brukes til midlertidige utstillinger, så vi kan ikke pr. i dag si hva vi vil få se. Men det er alltid stor kunst og flotte utstillinger. Den karakteristiske bygningen ble innviet i 1997 og er tegnet av den amerikanske arkitekten Frank O. Gehry. Bygningen er i stor grad dekket av titan. Men også glass, ulike steintyper samt vann utgjør viktige elementer i anlegget. Vi legger til rette for lunsj før turen går østover til vesle byen Burguete, rett sør for Pyreneene. Her blir det middag og overnatting på Hotel Loizu.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Bilbao Flower Dog utenfor Guggenheim Museum

Les mer

Den vesle landsbyen Saint-Jean-Pied-de-Port ligger på fransk side like nord for Pyreneene

DAG 3, ONSDAG 27. APRIL 2022

VANDRING FRA SAINT-JEAN-PIED-DE-PORT TIL RONCESVALLES

Etter frokost går turen over til Frankrike. Fra landsbyen Saint-Jean-Pied-de-Port, rett nord for Pyreneene, skal vi starte vår vandring og å gå til Roncesvalles. Dagsetappen tar oss igjen over grensen til Spania. Det er noen bratte partier her, men også et variert og vakkert kulturlandskap, blant annet knyttet til Rolandskvadet og slaget på «Ronsevollen» på Karl den stores tid. Vi legger til rette for vandring etter individuell form og ønske. For noen vil det være greit å ta taxi et stykke opp i høyden og starte vandringen der. Overnatting og middag blir på Hotel Maisonnave i byen Pamplona som ligger litt sør for Roncesvalles. Hele dagsetappen er på 22,7 km.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Over Pyreneene på vei til Roncesvalles

Les mer

¡Buen Camino! - God vandring! er hilsenen pilegrimsvandrerne gir hverandre underveis

DAG 4, TORSDAG 28. APRIL 2022

VANDRING FRA RONCESVALLES MOT LARRASOAÑA

Bussen tar oss i dag tilbake til Roncesvalles hvor vi starter vandringen mot Larrasoaña. Vi befinner oss nå i provinsen Navarra, som tilhører det baskiske kulturområdet. Fremdeles går vi i et kulturlandskap hvor minnene om Karl den store er til stede. Langs veien finnes en stein med kjempen Rolands fotavtrykk, og i landsbyen Larrasoaña er det en kirke for St. Nicolas, som var en viktig vernehelgen for middelalderens pilegrimer. Etter dagsetappen kjører vi buss tilbake til Pamplona hvor vi fortsatt bor og spiser på hotell Maisonnave. Dagsetappen er 26,9 km, men med gode muligheter til å stige av og på bussen.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Gult skjell og gule piler fører oss mot St. Jakobs grav i Santiago de Compostela - pilegrimsleden er godt merket

Les mer

Katedralen i Burgos er et mektig skue både utvendig og innvendig

DAG 5, FREDAG 29. APRIL 2022

BYTUR OG KATEDRALBESØK I BURGOS

Vi starter dagen med busstur fra Pamplona til Burgos, en av de største byene i regionen Castilla y León. Underveis vil det bli informasjon om pilegrimer og pilegrimstradisjoner. Alle som er med vil også få utdelt deler av informasjonen skriftlig. Burgos er en viktig by, både i den spanske historien og på veien til Santiago. Vi blir kjent med byen og besøker selvsagt den mektige katedralen hvor byens store helt «El Cid» ligger gravlagt. Etter byturen setter vi av tid til lunsj før vi sjekker inn på NH Collection Palacio de Burgos. Ettermiddagen er avsatt til fritid og om kvelden legger reiselederne til rette for middag i Burgos.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Når vi nærmer oss Castrojeriz, ser vi kirken til høyre og middelalderborgen på høyden over landsbyen

Les mer

Det er varierte landskaper underveis - og god tid til ettertanke og refleksjon

DAG 6, LØRDAG 30. APRIL 2022

VANDRING TIL CASTROJERIZ OG BUSS VIDERE TIL LEON

Etter nok en deilig frokost går turen videre vestover. Bussen slipper oss av i landsbyen Hornillos for vandringen til Castrojeriz i åpent og rolig terreng, også her med mulighet til å bruke buss deler av turen. Etappen er omkring 20 km. Fremme i landsbyen Castrojeriz, samles vi i Hostal-Restaurante IACOBOS. Her kjøper vi oss litt mat og drikke og de første venter på de siste. Det er aldri noe stress underveis. Noen går fortere, andre senere. De første venter tålmodig og i god pilegrimsånd på de siste, og så finnes ikke lenger først og sist! Etter en god hvil i Castrojeriz går vi om bord i bussen for å reise til Leon, som ligger halvannen times busstur enda lenger vest. Her sjekker vi inn på Hotel AC Leon, og om kvelden samles vi til felles middag.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Katedralen i León er en av de vakreste gotiske kirkene i Spania

Les mer

Alle går i eget tempo, intet hastverk eller stress underveis

DAG 7, SØNDAG 1. MAI 2022

BYTUR I LEON OG VANDRING TIL ASTORGA

León betyr løve på spansk. Men her kommer navnet fra forkortelsen av «Legión», ettersom byen skriver seg tilbake til en romersk legion som var stasjonert her og la grunnlaget for byen. Vi starter dagen med å bli litt kjent i León og se en av de vakreste gotiske kirkene i Spania. Glassmaleriene her kan ta pusten fra enhver! Det blir tid til lunsj før vi kjører videre til Hospital de Òrbigo for å vandre til Astorga. Etappen er omkring 16 km. Når vi kommer over åskammen like øst for byen og ser over dalen til Astorga på høyden der framme, ser vi nok en by innrammet i vakkert landskap. Astorga er som så mange av byene langs pilegrimsleden, kjent for en imponerende katedral. Her har de også Palacio de Gaudí, et palass som den kjente arkitekten bak Sagrada Familia i Barcelona, tegnet for biskopen i Astorga, men som ble for belastende for biskopen å flytte inn i. Han kunne ikke bo så luksuriøst - og huset ble i stedet museum og landemerke. Vi sjekker inn på Hotel Via de la Plata og reiselederne foreslår restaurant og legger til rette for middag for de som ønsker å gå ut sammen.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Byen Astorga med Palacio Gaudí og katedralen

Les mer

Når vi passerer «Cruz de Hierro» plassert på en høy mast, er vi på turens høyeste punkt, ca 1500 moh.

DAG 8, MANDAG 2. MAI 2022

VANDRING TIL MOLINASECA FORBI «CRUZ DE HIERRO» - JERNKORSET

Fra Astorga blir det buss en halvtimes tid til det lille stedet Rabanal hvor vi skal vandre opp i høyden (1500 meter over havet) og passere det kjente «Cruz de Hierro» - jernkorset hvor mange pilegrimer legger igjen en stein som de har båret med seg et stykke, et bilde på å legge av seg sine byrder. En spennende dagsetappe! Dagens vandring slutter ved en vakker bro i Molinaseca. Herfra tar bussen oss videre til Ponferrada, hvor det er en gammel tempelridderborg som byen er kjent for. Dagsetappen er på omkring 24 km. Også i dag blir det mulig å korte inn etappen og bruke buss på deler av strekningen. I Ponferrada blir det overnatting på Hotel Aroi Ponferrada og felles middag om kvelden.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Pilegrimsstatuer på Gledesfjellet på vei til sitt mål og ser for første gang gang Jakobskatedralens spir i det fjerne

Les mer

St. Jakobskatedralen med sin ruvende og vakre fasade

DAG 9, TIRSDAG 3. MAI 2022

VANDRING TIL KATEDRALEN I SANTIAGO DE COMPOSTELA

På denne siste vandringsdagen har vi to mindre etapper, fra Palas de Rei til Leboreiro og fra Monte de Gozo og inn til katedralen i Santiago de Compostela. Den første etappen tar oss gjennom litt av galiciske kulturlandskapet, mens den andre etappen går fra «fægringsbakken», hvor vi ser pilegrimsmålet og katedralen. I Santiago bor vi sentralt i gamlebyen på Hotel Monumento San Francisco. Dagens etapper er til sammen omkring 12 km. Om kvelden legger reiselederne til rette for felles middag for dem som ønsker det.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

St. Jakobskatedralen fasade by night

Les mer

Jakobskatedralen sett fra Alameda-parken

DAG 10, ONSDAG 4. MAI 2022

HELE DAGEN I SANTIAGO DE COMPOSTELA

Vi har hele dagen i Santiago de Compostela. Dette er en spennende og bevegende by på mange måter. Vi deltar på pilegrimsmessen i katedralen klokken 12:00, vi har byvandring og eget program med fortellerstund i byparken. Det blir også anledning til å vandre omkring på egen hånd og oppleve den spesielle stemningen i denne byen. Vi bor fremdeles på Hotel Monumento San Francisco og reiselederne er behjelpelige med å legge til rette dagens måltider.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Apostelen Jakob er skytshelgen av Spania og identifisert som Santiago, fra spansk santo, «hellig», og Yago, en gammel spansk form av det bibelske navnet Jakob

Les mer

Porto med elven Douro

DAG 11, TORSDAG 5. MAI 2022

BUSS TIL PORTO I PORTUGAL

I dag skal vi busse fra Santiago til Porto i Portugal. Dette er en bussreise på i overkant av 20 mil. Litt nord for Porto tar vi en pause i Vila do Condo Fashion Outlet, et stort handlesenter med god anledning til å få seg litt lunsj. I Porto skal vi bo på Hotel Eurostars das Artes. Etter innsjekking tar vi en tur til fots i byen for å orientere oss og bli litt kjent. Vi rusler ned til bredden av elven Douro, der det er flott stemning, og mulighet for en tur på elven i en av de tradisjonelle Rabelo-båtene. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag og oppsummerer turen.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Porto er en særdeles vakker og tiltalende by ved elven Douro

Les mer

Utsnitt fra Jakobsleden i bølgende landskap på "la meseta norte de España"

Les mer

Utsnitt fra vandringen mellom Rabanal og Molinaseca

Les mer

Skjellet er symbol for Jakobs-leden og viser vei mot Jakobs grav i Santiago de Compostela

DAG 12, FREDAG 6. MAI 2022

HJEMREISE TIL NORGE

Vi har sannsynligvis fortsatt noen timer til disposisjon i Porto før vi kjører til flyplassen. Reiselederne informerer om tid for utsjekk og avreise fra hotellet. Vi forventer flyavgang ca. kl. 16:30 og at turen går via Frankfurt med ankomst Gardermoen forholdsvis sent om kvelden. Flytider vil bli opplyst alle påmeldte når vi har fått bekreftet flyseter.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Etter givende dager med vandring under historiens vingeslag, bringer Lufthansa sine vinger oss mot hjemlige trakter

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 21 590 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 6 710 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Turen er fulltegnet

Prisen inkluderer

 • Flyreisen Oslo - Bilbao med retur fra Porto
 • Hele rundreisen med alle utflukter etter programmet
 • Opphold i dobbeltrom på gode turistklassehoteller
 • Måltider som oppgitt etter dagsprogrammene
 • Inngangsbilletter til alle besøkssteder slik det fremgår av dagsprogrammet
 • Lokale guider i Bilbao, Burgos og León
 • Norske reiseledere
 • NB: Prisen er foreløpig, endelig pris forventes når fly er bekreftet i mai/juni 2021

Prisen inkluderer ikke

 • Tips til hotellbetjening, guider og sjåfør
 • Drikke til inkluderte måltider
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Prisen er basert på

 • Gjeldende vilkår for The Vibe AS
 • Denne turen er utsatt fra september 2021 på grunn av usikkerhet rundt Corona-situasjonen. Vi har fått 2022-priser fra hotellene, men flyprisen er basert på 2021-tariffer og vi må ta forbehold om at flyselskapet gir oss samme pris for 2022. Endelig pris forventes klar i månedsskiftet mai/juni 2021.
 • Vi har begrenset antall plasser på turen. Turen fylles opp fortløpende. Prisen er, som nevnt ovenfor, basert på gjeldende flypriser og valutakurser (mars 2021). Vi tar forbehold om programendringer og at det melder seg nok deltakere til å gjennomføre turen. Praktiske opplysninger og informasjon sendes alle påmeldte i god tid før avreise. Se informasjon om covid-19 garanti nedenfor.