Reiseleder
Mette Østerhus

Ekstratur På Ski over Finnmarksvidda med Stavanger Aftenblad

Bli med på en av verdens fineste skiturer!

Den tradisjonelle og klassiske skituren over Finnmarksvidda går fra Alta til Karasjok og er kåret av Forbes Travel Guide til en av verdens fem flotteste skiturer. Her møter vi hjertet av Finnmark i vakkert, mektig og bølgende viddelandskap!
Vi følger den klassiske ruten – den tidligere vinterpostruten – fra Alta i vest til Karasjok lenger øst. For å bli med på denne turen, bør du ha noe erfaring med friluftsliv og ski, og ellers være i alminnelig god fysisk form. Bagasjen blir fraktet med hundespann, og vi overnatter på fjellstuer underveis.

Dette er indrefileten av Finnmark!

Avreisedato
27. mar. 2023

Hjemkomstdato
31. mar. 2023

Antall dager
5

Pris fra
NOK 21 150,-

Program Priser og betingelser Turen er fulltegnet
Les mer

Foto: Mette Østerhus

Program

Dag 1: Mandag 27. mars

Stavanger - Alta - Jotka Fjellstue

Avreise fra Stavanger Lufthavn, Sola med SAS kl. 09.45, via Oslo, med ankomst Alta kl. 13.55. Ved ankomst møter vi vår lokalguide Liv Engholm som skal være med oss over vidda. Det blir transport til Tytteberget som ligger ved porten av Finnmarksvidda. Bagasjen vår blir fraktet med scooter på turen. Vi får en kort skitur til Jotka Fjellstue. Ved ankomst blir vi tildelt vår seng og vi samles til felles middag. Etter middag vil Liv informere om neste dags ski-etappe.

Dagens ski-etappe: ca 4 km

Jotka Fjellstue er en fjellstue med tradisjon!
De som driver fjellstuene kalles for oppsittere, og den jobben går som oftest i arv. Nå er det Lisa som er oppsitter og driver sammen med sin ektemann Steinar. De har tre barn: Ulrikke, Peter og Elisabeth. Lisa har vokst opp på fjellstua, og hennes foreldre var oppsittere i 50 år før Lisa og Steinar overtok i 2003. For å få et lite innblikk i livet de lever på Jotka Fjellstue, kan dere ta en titt på programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK.

Måltider inkludert: Middag

Les mer

Jotka Fjellstue Foto. Mette Østerhus

Les mer

Det å nyte øyeblikkene Foto: Mette Østerhus

Les mer
Les mer

Glad gjeng på vidda Foto Mette Østerhus

Dag 2: Tirsdag 28. mars

Skitur fra Jotka Fjellstue til Mollisjok Fjellstue

Etter en god frokost starter vi på turen til Øvre Mollisjok fjellstue hvor vi følger den merkede vintersportløypa. Vi går i lett bjørkeskog før landskapet blir mer åpent og vi virkelig kommer på vidda. Hundespannet vårt ligger foran oss og hundefører lager et lunsj plass hvor vi spiser vår selvsmurte nistepakke og vi får noe varmt å drikke. Omtrent halve etappen i dag går over Finnmarks største innsjø, Iesjavri. Vi ankommer Øvre Mollisjok hvor Margit venter med en god middag, og for de som ønsker er det mulighet for badstue midt inne på Finnmarksvidda. En fin opplevelse! Og om været er med oss kan vi få se nordlyset!

Dagens ski-etappe: 29 km

Mollisjok fjellstue ligger langt utenfor allfarveg, midt på løypenettet mellom Alta og Karasjok og midt på Finnmarksvidda. Fjellstua ligger idyllisk til ved elva Lesohka, som har sitt utspring fra Finnmarks størst innsjø Lesvari.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Bålkos underveis

Les mer

Hundespann frakter vår bagasje

Les mer

Kveldsstemning Foto Mette Østerhus

Dag 3: Onsdag 29. mars

Skitur fra Mollisjok Fjellstue til Ravnastua Fjellstue

I dag går turen til Ravnastua Fjellstue. Før vi starter inntar vi en god frokost. Hundespannet er fortsatt foran oss for å finne en egnet lunsj plass hvor vi skal nyte vår nistepakke.

Dagens ski-etappe: 23 km

Fjellstuene har sin historie allerede fra 1100-tallet. Stuene ble i sin tid opprettet for å være skysstasjon for embetsverket. Ravnastua er en av stoppestedene på turen mellom Karasjok og Alta. Alle de tre fjellstuene vi overnatter på under turen, er gjenværende fjellstuer som fortsatt er en del av Statens fjellstuer og fungerer omtrent slik de gjorde helt tilbake på1800-tallet.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

På vidda Foto Liv Engholm

Les mer

Langs løypa

Les mer

Ravnestua Fjellhytte Foto Mette Østerhus

Dag 4: Torsdag 30. mars

Skitur fra Ravnestua Fjellstue til Engholm Husky Lodge

Frokosten inntas før vi pakker og tar fatt på siste skietappe fra Ravnestua til Engholm Husky Lodge hvor vi skal tilbringe vår siste natt. I dag går turen i et litt mer kupert terreng, gjennom bjørkeskog og ned i furuskogen, før vi går de siste 7 km på elva Iešjohka til Engholm Husky Lodge.

Vår siste overnatting blir i særegne hytter, alle forskjellige og laget med lokale materialer fra naturen. Stedet drives av Sven Engholm som var med og startet Finnmarksløpet, som han også har vunnet flest ganger! Vi får servert en velfortjent avskjedsmiddag.

Dagens ski-etappe: 22 km

Engholm Husky består av 50 høyt trente sledehunder for langdistanseløp og turer med hundespann.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Engholm Husky hvor vi skal overnatte siste natt

Les mer

Det er bare å glede seg

Les mer
Les mer

Grillet ørret Foto Mette Østerhus

Dag 5: Fredag 31. mars

Engholm Husky Lodge - Lakselv - Stavanger

Vi nyter vår siste frokost sammen på dette nydelige stedet med helt spesiell atmosfære. Så blir det en fin kjøretur til Lakselv flyplass. Avreise med SAS kl. 12.25, via Oslo, med ankomst Stavanger Lufthavn, Sola kl. 16.50.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Engholm Husky med et nydelig nordlys og hundene har tatt kveld i sine hundehus

Les mer

En må bruke tid for å nyte alle detaljer

Les mer

Så sant, så sant

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 21 150 ,-

per person i dobbeltrom

Turen er fulltegnet

Prisen inkluderer

 • Fly Stavanger-Alta og Lakselv-Stavanger
 • Fire overnattinger på fjellstuer/Engholm Husky inkl. sengetøy (se informasjon nedenfor)
 • Fire frokoster, fire middager og tre selvsmurte nistepakke
 • Transport i henhold til program
 • Lokalguide Liv Engholm
 • Scooter som frakter bagasjen
 • En skibag med ett par ski
 • Reiseleder fra The Vibe

Prisen inkluderer ikke

 • Drikke til maten
 • Reiseforsikring
 • Badstue

Prisen er basert på