Reiseleder & lokal guide
Liv Engholm

Andre ekstratur; Skitur på Finnmarksvidda med Stavanger Aftenblad

Er du klar for mestringsfølelse, flott natur og godt selskap?

Bli med på en fantastisk skitur over Finnmarksvidda. På fire dager går vi over Finnmarksvidda fra Alta til Karasjok. Du kan glede deg til en langhelg med nordlys, langstrakte vidder og spennende historiefortelling underveis.

For å bli med på denne turen bør du være i alminnelig god form, og ha noe erfaring med ski. Men, du trenger ikke å være ekspert! Bagasjen blir fraktet for oss, og vi overnatter på sjarmerende fjellstuer underveis.

Drømmer du om lengre skiturer er Finnmarksvidda en perfekt start, og turen gir deg en fin introduksjon til ekspedisjonslivet.

Avreisedato
20. mar. 2023

Hjemkomstdato
24. mar. 2023

Antall dager
5

Pris fra
NOK 21 150,-

Program Priser og betingelser Turen er fulltegnet
Les mer

Finnmarksvidda venter Foto: Liv Engholm

Program

Dag 1: Mandag 20. mars

Fra Stavanger – via Alta – til Jotka Fjellstue

Vi reiser fra Sola med SAS kl. 09.45, via Oslo, med ankomst Alta kl. 13.55. Ved ankomst møter vi vår lokale guide, og blir transportert videre til utgangspunktet for eventyret. Turens første etappe går til Jotka Fjellstue/Joatkajávri fjellstue. Dette er en behagelig tur på ca. 4 kilometer. De fleste setter pris på en rolig start, og vi får sjansen til å bli kjent med både landskapet og gruppa. Bagasjen fraktes inn til hytta, og ved ankomst blir vi tildelt rom og vi samles til middag.

Jotka Fjellstue/Joatkajávri fjellstue er en tradisjonsrik fjellstue uten fast veiforbindelse. Den er tilgjengelig hele året, og ligger i et dalsøkk mellom de to fiskerike innsjøene øvre og nedre Joatkajavvri. Om du har fulgt med på Finnmarksløpet kjenner du kanskje igjen hytta som løpets første og siste stopp, og resten av vintersesongen er det også mange hundekjørere innom. Det er et snøsikkert og flott sted for treningsturer enten du går på ski eller står bak en hundeslede. Vi blir tatt godt imot av de som driver fjellstua, «oppsitterne» Lisa og Steinar. Maten består av lokale råvarer, og om det frister venter badestamp eller badstu etter middag (mot et tillegg). Vi får en orientering om neste dags skietappe, og etter en lang reisedag frister det kanskje med en tidlig kveld – eller vil du heller ut og jakte på nordlyset?

Dagens etappe: 4 km.

Måltider inkludert: Middag

Les mer

Jotka Fjellstue Foto: Liv Engholm

Les mer

Turen starter over vidda Foto: Shutterstock

Dag 2: Tirsdag 21. mars

På ski over vidda til Øvre Mollisjok Fjellstue

Nå begynner det gode ekspedisjonslivet! Etter en deilig frokost starter vi på turen til Øvre Mollisjok Fjellstue/Mollešjohka Fjellstue. Vi følger den merkede vinterpostløypa som starter i lett bjørkeskog, før vi kommer ut i mer åpent landskap – og får den virkelige viddefølelsen. Vi stopper for lunsj underveis og tillater været det, så fyrer vi opp et lunsjbål. Her spiser vi selvsmurt nistepakke og får i oss noe varmt å drikke. Selv om dagens etappe er turen lengste, går over halvparten over Finnmarks største innsjø, Iešjavri, og dermed helt flatt. Bagasjen vår blir fraktet med scooter.

Vi ankommer Øvre Mollisjok Fjellstue/Mollešjohka Fjellstue der Margit Eriksen venter med en god middag. Mollisjok ligger idyllisk til ved elva lesjohka, midt på vidda. Mollisjok ligger på ca. 400 moh, og har nydelig panoramautsikt. Her er det bare å finne frem kameraet!

Dagens etappe: 29 km

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Kaffelars ved lunsjstedet Foto: Liv Engholm

Les mer

Vi starter på vår tur over vidda Foto: Liv Engholm

Les mer

Glad gjeng på tur Foto: Liv Engholm

Dag 3: Onsdag 22. mars

På ski videre til Ravnastua Fjellstue

Nå er vi godt i gang med turen, og dagens etappe til Ravnastua Fjellstue er på litt over to mil (det samiske navnet på Ravnastua er Gárdin). Vi starter dagen med en god frokost, før vi tar på oss skiene, smører oss godt med solkrem og fortsetter eventyret. Vi tar lunsj ved en egnet lunsjplass hvor vi kan nyte dagens niste.

Fjellstuene på Finnmarksvidda har en tusenårig historie som skysstasjoner for lensmenn og prester på vei over vidda. Mange, også Ravnastua, ble brent under krigen, men bygget opp igjen, og fungerer i dag som tradisjonsrike, sjarmerende overnattingssteder. Ofte går driften i arv fra generasjon til generasjon, og ansvaret for Ravnastua har vært i familien siden 1947.

Dagens etappe: 23 km

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Ravnastua Fjellstue Foto: Liv Engholm

Les mer

Oskar venter oss ved Ravnastua Foto: Liv Engholm

Dag 4: Torsdag 23. mars

Siste etappe på ski til Engholm Husky Lodge

Vi begynner å nærme oss slutten på eventyret, men har heldigvis en flott etappe igjen til Enghold Husky Lodge. Vi sørger for å spise en god frokost, for i dag går turen i litt mer kupert terreng. Fra vidda går vi gjennom noe skog, noe nedover, før siste etappen blir på elva Kárásjohka før vi når Engholm Husky Lodge. Lodgens slagord er «A different place», og dette er virkelig en unik avslutning på en fantastisk skitur over Finnmarksvidda. Her får vi servert en velfortjent avslutningsmiddag, og bor i særegne hytter, laget av og innredet med materialer fra naturen rundt.

Forhåpentligvis har skituren gitt mersmak, nå er det bare å begynne å drømme om hvor neste tur skal gå!

Dagens etappe: 22 km

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Idyll på Engholm Husky Foto: Liv Engholm

Les mer

Foto: Liv Engholm

Les mer

Foto: Liv Engholm

Dag 5: Fredag 24. mars

Transport til Lakselv og fly til Sola

Vi nyter atmosfæren og en siste frokost sammen på dette flotte overnattingsstedet og gjør oss klar til hjemtur. Det blir en fin kjøretur til Lakselv/Leavdnja flyplass. Avreise med SAS kl. 12.25, via Oslo, med ankomst Sola kl. 16.50.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Engholm Husky, kanskje vi bruker kvelden ute for å jakte på nordlyset Foto: Liv Engholm

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 21 150 ,-

per person i dobbeltrom

Turen er fulltegnet

Prisen inkluderer

 • Fly Stavanger-Alta og Lakselv-Stavanger
 • En stk. innsjekket bagasje samt flyskatter
 • En stk. innsjekket skibag med et par ski
 • Fire overnattinger på fjellstuer/Engholm Husky inkl. sengetøy (se informasjon nedenfor)
 • Fire frokoster, fire middager og tre selvsmurte nistepakke
 • Transport i henhold til program
 • Scooter som frakter bagasjen
 • Flyskatter en stk. innsjekket bagasje + en skibag med ett par ski
 • Reiseleder/ lokalguide fra Turgleder

Prisen inkluderer ikke

 • Drikke til maten
 • Reiseforsikring
 • Badstue/badestamp

Prisen er basert på