Reiseleder
Helge Simonnes

Gjest underveis
Skipsreder Per Sævik

Foredragsholder og veiviser
Professor Idar Kjølsvik

Havila Kystruten til Geirangerfjorden, Nidarosdomen og Stiklestad med Vårt Land Leserreiser

Skipsreder Per Sævik blir med oss på dagscruise til Geiranger og professor Idar Kjølsvik guider oss fra Nidaros til Stiklestad.

Vårt land Leserreiser inviterer på en reise langs pilegrimsleden til Nidaros med besøk i Nidarosdomen og på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Vi seiler med MS Havila Capella fra Bergen til Trondheim og overnatter en natt på Stiklestad Hotell. Underveis blir det samlinger om bord med foredrag og informasjon. Skipsreder Per Sævik blir med oss på cruise inn i Geirangerfjorden og professor Idar Kjølsvik møter oss i Trondheim og guider oss i pilegrimenes fotspor fra Nidaros til Stiklestad. Helge Simonnes er reiseleder og turvert. Vi gleder oss til å invitere om bord på nybygde Havila Capella som nå er den del av hurtigrutetrafikken langs Norgeskysten. Skipet er spesielt designet for miljøvennlige cruise i norske fjorder. Merk at turen går i høysesong og at det er full pensjon om bord på MS Havila Capella.

Avreisedato
04. jun. 2023

Hjemkomstdato
07. jun. 2023

Antall dager
4

Pris fra
NOK 11 530,-

Les mer

MS Havila Capella trafikkerer kystruten Bergen–Kirkenes på grunnlag av en kontrakt mellom rederiet Havila Kystruten og Samferdselsdepartementet. Skipet ble levert i november 2021 og har en stor batteripakke som gjør at skipet kan seile flere timer på nullutslipp. Det er honorert med Next Generation Ship Award (2022). Foto: Uavpic

Program

Dag 1: Søndag 4. juni 2023

Avreise fra Bergen

Turen starter i Bergen og avsluttes i Trondheim sentrum med stopp på Værnes Lufthavn. The Vibe kan ordne flyreiser tur/retur dersom det er ønskelig. Det kan i så fall bestilles i rubrikken «kommentarer» nederst i påmeldingsskjema. Havila Capella ligger ved Jekteviksterminalen i Nøstegaten 30 i Bergen. Båten går kl. 20:30 og det er innsjekk på terminal i land mellom klokken 16:00 og 20:00. Bagasjen leveres ved innsjekk og blir fraktet til lugaren som du får tilgang til fra ca. kl. 18:00. Middagen om bord serveres i Havrand Restaurant fra kl. 18:00 til 22:00. Vi anbefaler våre gjester om å komme tidligst mulig og i god tid før kl. 20:00 og være ferdig med middagen kl. 21:00, siden vi da planlegger første samling med gruppen mens skipet seiler ut i sommernatten med kurs mot Florø som er første anløp på veg nordover.

Måltider inkludert: Middag

Les mer

Havila Kystruten sine båter er spesielt designet for miljøvennlige cruise i norske fjorder. Foto: Marius Beck Dahle

Les mer

Lugar på MS Havila Capella. Foto: Tonje Alvestad Ytrebø

Les mer

Vi skal på dagscruise fra Ålesund til til Geiranger. MS Havila Capella seiler på batteri med null utslipp i Geiranger.

Dag 2: Mandag 5. juni 2023

Dagscruise til Geiranger og besøk av skipsreder Per Sævik

Etter å ha vært innom Florø og Måløy i løpet av natten, ankommer vi Torvik i Herøy Kommune. Dette er «hjemmehavnen» til Havila Kystruten som har sitt hovedkontor i Fosnavåg, litt lenger vest i øykommunen. I Fosnavåg begynte Per Sævik som skipper og fiskebåtreder og har siden bygd opp en stor virksomhet innen shipping. Han har vært ordfører i kommunen, stortingsrepresentant, president i Norges Rederiforbund og styreleder i Helse Midt-Norge. Han er blitt benevnt som Sunnmøres moderne variant av Hans Nielsen Hauge. Kongen utnevnte i 2012 Sævik til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans innsats for skipsfartsnæringen.» Skipsreder Per Sævik kommer om bord i Ålesund og vil være med oss på dagscruise i Geirangerfjorden. Underveis blir det en egen samling hvor Simonnes intervjuer Sævik og vi får høre historien om industrieventyret i Herøy som inkluderer oppstarten av Havila Kystruten.
Frokostbuffeen er åpen fra kl. 07:00 til 10:00. Båten ankommer Ålesund kl. 09:45 og går videre til Geiranger kl. 10:00 hvor vi ankommer kl. 14:25. Her blir det et stopp på 20 minutter før vi seiler tilbake til Ålesund med ankomst kl. 19:00 og avgang derfra en time senere. Alle måltider er inkludert om bord, lunsj 11:30 til 14:30 og middag 18:00 til 22:00.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Skipsreder Per Sævik på broen på MS Havila Capella sammen med skipper Tom Rune Einarsen. Foto: Tonje Alvestad Ytrebø

Les mer

Professor Idar Kjølsvik foran Olavs-statuen på Stiklestad

Dag 3: Tirsdag 6. juni 2023

Besøk i Nidarosdomen og videre til Stiklestad med professor Idar Kjølsvik

Etter å ha vært innom Molde og Kristiansund, seiler vi inn Trondheimsfjorden og ankommer «Nidaros» kl. 09:45. Vi må samtidig være ferdig med frokost og utsjekking, og går til bussen som venter på kaien med avreise til Nidarosdomen kl. 10:00. Her blir det besøk og omvisning. Olav den helliges gravkirke er i dag domkirke og menighetskirke og betraktes som Norges nasjonalhelligdom. Pilegrimsprest Einar Vegge tar imot oss og vil være vår guide i kirken. Etter omvisningen samles vi i Kapittelhuset. Dette kapellet er et vedheng til katedralen - i den nord-østre enden. Her vil Einar Vegge holde en kort pilegrimsgudstjeneste for oss. Ved Nidarosdomen treffer vi også professor Idar Kjølsvik ved fakultet for Lærerutdanning, kunst og kultur ved Nord Universitet, Levanger. Han har stor kunnskap om olavsarven og slaget på Stiklestad, og blir med oss på resten av turen og deler av sin kunnskap og entusiasme. Fra Trondheim går turen til Steinvikholmen i Stjørdal kommune. Det er borgen der den siste katolske erkebiskop Olav Engelbrektsson residerte. Den ligger meget naturvakkert til, kun to-tre minutter fra E6. Så legger vi til rette for lunsj i Levanger, før vi kjører til Alstadhaug kirke, den eneste kirken nord for Alpene – utenom Nidarosdomen – som har en oktogon. Og her ligger fingeren til St. Peter fortsatt i alteret. Herfra går turen til Munkeby kloster hvor vi ser og får informasjon om både det gamle og det nye klosteret der. Dagens siste stopp er Scandic Hotel Stiklestad hvor det blir middag og overnatting.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Nidarosdomen i Trondheim er St. Olavs gravsted

Les mer

Utsnitt av folkemuseet på Stiklestad

Dag 4: Onsdag 7. juni 2023

Stiklestad Nasjonale Kultursenter og avslutning av turen

Etter frokost vil Idar Kjølsvik ta oss med på en guidet omvisning på Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) hvor vi får levende og spennende informasjon om Olav den hellige, Slaget på Stiklestad og viktig norgeshistorie knyttet til begivenhetene på stedet. I SNK inngår middelaldergården Stiklastadir, folkemuseet og det årlige Spelet om Heilag Olav som i år spilles fra 26.-30. juli 2023. Etter besøket på SNK, blir det en avsluttende samling i Stiklestad kirke med Idar Kjølsvik og Helge Simonnes. Det blir tid til å kjøpe seg lunsj i Restaurant Skalden og planlagt avreise fra Stiklestad er ca kl 13:30 med ankomst/avstigning Værnes Lufthavn ca kl 14:15 og Trondheim sentrum ca 15:15. Vi minner om at The Vibe kan ordne flyreiser tur/retur dersom det er ønskelig. Det kan i så fall bestilles i rubrikken «kommentarer» nederst i påmeldingsskjema.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Byste av Olav den Hellige. Foto: Eyvind Skeie

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 11 530 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 2 490 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

 • Båtreise med MS Havila Capella fra Bergen til Trondheim i utvendig delt lugar
 • Dagscruise fra Ålesund til Geiranger med MS Havila Capella
 • Full pensjon om bord
 • Gratis vann (uten kullsyre) + kaffe/te til måltidene om bord + melk/juice til frokostene
 • Busstransport Trondheim - Stiklestad tur/retur
 • Inngang og guiding i Nidarosdomen og Stiklestad Nasjonale Kultursenter
 • Overnatting med middag på Scandic Hotel Stiklestad
 • Møte med gründer og skipsreder Per Sævik på dagscruiset til Geiranger
 • Foredrag og guiding ved professor Idar Kjølsvik fra Trondheim til Stiklestad
 • Foredrag og reiseledelse ved Helge Simonnes, tidligere sjefredaktør i Vårt Land

Prisen inkluderer ikke

 • Enkeltlugar (innvendig) + enkeltrom , se eget pristillegg for dette
 • Drikke til inkluderte måltider, bortsett fra det som er spesifisert ovenfor
 • Tilslutning til Bergen og evt. retur fra Trondheim
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Prisen er basert på