Vårt land Leserreiser inviterer på en reise langs pilegrimsleden til Nidaros med besøk i Nidarosdomen og på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Vi seiler med MS Havila Capella fra Bergen til Trondheim og overnatter en natt på Stiklestad Hotell. Underveis blir det samlinger om bord med foredrag og informasjon. Skipsreder Per Sævik blir med oss på cruise inn i Geirangerfjorden og professor Idar Kjølsvik møter oss i Trondheim og guider oss i pilegrimenes fotspor fra Nidaros til Stiklestad. Helge Simonnes er reiseleder og turvert. Vi gleder oss til å invitere om bord på nybygde Havila Capella som nå er den del av hurtigrutetrafikken langs Norgeskysten. Skipet er spesielt designet for miljøvennlige cruise i norske fjorder. Merk at turen går i høysesong og at det er full pensjon om bord på MS Havila Capella.
Avreisedato 04. jun. 2023
Hjemkomstdato 07. jun. 2023
Antall dager 4
Pris fra NOK 11 530,-
MS Havila Capella trafikkerer kystruten Bergen–Kirkenes på grunnlag av en kontrakt mellom rederiet Havila Kystruten og Samferdselsdepartementet. Skipet ble levert i november 2021 og har en stor batteripakke som gjør at skipet kan seile flere timer på nullutslipp. Det er honorert med Next Generation Ship Award (2022). Foto: Uavpic
Turen starter i Bergen og avsluttes i Trondheim sentrum med stopp på Værnes Lufthavn. The Vibe kan ordne flyreiser tur/retur dersom det er ønskelig. Det kan i så fall bestilles i rubrikken «kommentarer» nederst i påmeldingsskjema. Havila Capella ligger ved Jekteviksterminalen i Nøstegaten 30 i Bergen. Båten går kl. 20:30 og det er innsjekk på terminal i land mellom klokken 16:00 og 20:00. Bagasjen leveres ved innsjekk og blir fraktet til lugaren som du får tilgang til fra ca. kl. 18:00. Middagen om bord serveres i Havrand Restaurant fra kl. 18:00 til 22:00. Vi anbefaler våre gjester om å komme tidligst mulig og i god tid før kl. 20:00 og være ferdig med middagen kl. 21:00, siden vi da planlegger første samling med gruppen mens skipet seiler ut i sommernatten med kurs mot Florø som er første anløp på veg nordover.
Måltider inkludert: Middag
Havila Kystruten sine båter er spesielt designet for miljøvennlige cruise i norske fjorder. Foto: Marius Beck Dahle
Lugar på MS Havila Capella. Foto: Tonje Alvestad Ytrebø
Vi skal på dagscruise fra Ålesund til til Geiranger. MS Havila Capella seiler på batteri med null utslipp i Geiranger.
Etter å ha vært innom Florø og Måløy i løpet av natten, ankommer vi Torvik i Herøy Kommune. Dette er «hjemmehavnen» til Havila Kystruten som har sitt hovedkontor i Fosnavåg, litt lenger vest i øykommunen. I Fosnavåg begynte Per Sævik som skipper og fiskebåtreder og har siden bygd opp en stor virksomhet innen shipping. Han har vært ordfører i kommunen, stortingsrepresentant, president i Norges Rederiforbund og styreleder i Helse Midt-Norge. Han er blitt benevnt som Sunnmøres moderne variant av Hans Nielsen Hauge. Kongen utnevnte i 2012 Sævik til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans innsats for skipsfartsnæringen.» Skipsreder Per Sævik kommer om bord i Ålesund og vil være med oss på dagscruise i Geirangerfjorden. Underveis blir det en egen samling hvor Simonnes intervjuer Sævik og vi får høre historien om industrieventyret i Herøy som inkluderer oppstarten av Havila Kystruten.
Frokostbuffeen er åpen fra kl. 07:00 til 10:00. Båten ankommer Ålesund kl. 09:45 og går videre til Geiranger kl. 10:00 hvor vi ankommer kl. 14:25. Her blir det et stopp på 20 minutter før vi seiler tilbake til Ålesund med ankomst kl. 19:00 og avgang derfra en time senere. Alle måltider er inkludert om bord, lunsj 11:30 til 14:30 og middag 18:00 til 22:00.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
Skipsreder Per Sævik på broen på MS Havila Capella sammen med skipper Tom Rune Einarsen. Foto: Tonje Alvestad Ytrebø
Professor Idar Kjølsvik foran Olavs-statuen på Stiklestad
Etter å ha vært innom Molde og Kristiansund, seiler vi inn Trondheimsfjorden og ankommer «Nidaros» kl. 09:45. Vi må samtidig være ferdig med frokost og utsjekking, og går til bussen som venter på kaien med avreise til Nidarosdomen kl. 10:00. Her blir det besøk og omvisning. Olav den helliges gravkirke er i dag domkirke og menighetskirke og betraktes som Norges nasjonalhelligdom. Pilegrimsprest Einar Vegge tar imot oss og vil være vår guide i kirken. Etter omvisningen samles vi i Kapittelhuset. Dette kapellet er et vedheng til katedralen - i den nord-østre enden. Her vil Einar Vegge holde en kort pilegrimsgudstjeneste for oss. Ved Nidarosdomen treffer vi også professor Idar Kjølsvik ved fakultet for Lærerutdanning, kunst og kultur ved Nord Universitet, Levanger. Han har stor kunnskap om olavsarven og slaget på Stiklestad, og blir med oss på resten av turen og deler av sin kunnskap og entusiasme. Fra Trondheim går turen til Steinvikholmen i Stjørdal kommune. Det er borgen der den siste katolske erkebiskop Olav Engelbrektsson residerte. Den ligger meget naturvakkert til, kun to-tre minutter fra E6. Så legger vi til rette for lunsj i Levanger, før vi kjører til Alstadhaug kirke, den eneste kirken nord for Alpene – utenom Nidarosdomen – som har en oktogon. Og her ligger fingeren til St. Peter fortsatt i alteret. Herfra går turen til Munkeby kloster hvor vi ser og får informasjon om både det gamle og det nye klosteret der. Dagens siste stopp er Scandic Hotel Stiklestad hvor det blir middag og overnatting.
Måltider inkludert: Frokost / Middag
Nidarosdomen i Trondheim er St. Olavs gravsted
Utsnitt av folkemuseet på Stiklestad
Etter frokost vil Idar Kjølsvik ta oss med på en guidet omvisning på Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) hvor vi får levende og spennende informasjon om Olav den hellige, Slaget på Stiklestad og viktig norgeshistorie knyttet til begivenhetene på stedet. I SNK inngår middelaldergården Stiklastadir, folkemuseet og det årlige Spelet om Heilag Olav som i år spilles fra 26.-30. juli 2023. Etter besøket på SNK, blir det en avsluttende samling i Stiklestad kirke med Idar Kjølsvik og Helge Simonnes. Det blir tid til å kjøpe seg lunsj i Restaurant Skalden og planlagt avreise fra Stiklestad er ca kl 13:30 med ankomst/avstigning Værnes Lufthavn ca kl 14:15 og Trondheim sentrum ca 15:15. Vi minner om at The Vibe kan ordne flyreiser tur/retur dersom det er ønskelig. Det kan i så fall bestilles i rubrikken «kommentarer» nederst i påmeldingsskjema.
Måltider inkludert: Frokost
Byste av Olav den Hellige. Foto: Eyvind Skeie
per person i dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.
Vi skal seile med MS Havila Capella. Skipet er eid av Havila Holding som ble stiftet i 1997 av skipper og fiskebåtreder Per Sævik (født 1940) og har hovedkontor i Fosnavåg på Sunnmøre. Selskapet eies av Per Sævik og hans tre barn.
MS «Havila Capella» er et skip som trafikkerer kystruten Bergen - Kirkenes på grunnlag av en kontrakt mellom rederiet Havila Kystruten og Samferdselsdepartementet. Skipet er bygget ved Tersan-verftet i Tyrkia, og ble levert i november 2021. Det er 124,1 meter langt og 22 meter bredt, og har en kapasitet på 640 passasjerer. I 2022 ble det tildelt «Next Generation Ship Award» under næringslivsmessen Nor-Shipping.
Historien bak Havila Kystruten
«Vi seiler gjennom en verdensarv. Det skal også de som kommer etter oss kunne gjøre». Disse ordene er uttalt av Havila Kystruten sin grunnlegger og hovedeier, Per Sævik, mange ganger. Det hele startet i 1957 da han kjøpte sin første fiskebåt. Han var 16 år gammel og betalte for fartøyet med penger han hadde tjent ved å jobbe på en sjark – annen hver dag siden han var 12 år gammel. Årene gikk, og steg for steg bygget Per et imperium av skipsrelatert virksomhet. I dag driver Havilagruppen både skipsteknologi, offshore, transport og reiseliv. Havila Kystruten er siste tilskudd i konsernet, og er lokalisert i den lille kystbyen Fosnavåg i Per Sævik sin hjemkommune Herøy på Søre Sunnmøre. Per er fortsatt styreleder, og han er fast bestemt på å ta vare på naturen og lokalmiljøene som skipene seiler gjennom.
Fremtidens skip
Det er ikke uten grunn at Havila Kystrutens første skip, Havila Capella (jomfrutur i desember 2021), vant Nor-Shipping sin prestisjefulle pris, «Next Generation Ship Award» i 2022. Selskapets fire nye skip er utstyrt med den største batteripakken som noen gang er installert på et passasjerskip. Det betyr at de kan seile «stilt og snilt» gjennom sårbare fjorder, slik som verdensarven Geirangerfjorden, i fire timer i strekk uten å slippe ut et gram CO2. Når batteriene skal lades på ladestasjoner langs kysten, blir det gjort med ren vannkraft. Og når strømnivåene blir lave under seilasen, byttes energikilde til LNG (Liquid Natural Gas). Ved å bruke naturgass som drivstoff i kombinasjon med effektiv hybriddrift, kuttes CO2-utslippet med 40 prosent sammenliknet med tilsvarende skip på ruten. NOx-utslippene reduseres med 90 prosent. For at skipene skal være mest mulig energieffektive, er skroget dessuten spesialdesignet og skreddersydd for været langs norskekysten, og overskuddvarme fra kjølevann, sjø og energistyringssystem blir hentet ut og brukt om bord.
Du kan lese mer om skipene på hjemmesiden til Havila på internett.