Skrevet av

Viker, vin og sang

Å reise til Kroatia sammen med fire kor, stå opp om morgenen og dyppe føttene i Adriaterhavet mens sola står opp i horisonten, kjenne sola varme en til hele 25 grader, nyte lokal mat og vin samt synge i kor sammen med gamle og nye venner...Det er livet, det. Bedre kan du knapt ha det!

Forsiden Blogg forside
Les mer om:
Kortur

Brac er en øy med varme farger og fantastisk god mat og drikke. Foto: Pawel Kazmierczak

For dette er nemlig stedet hvor du først velger hvilken hvitvin du skal drikke, så vil servitøren anbefale hvilke retter som passer best til din utvalgte vin.

Brac er en øy med mange praktfulle små viker. Her fra Splitska, nabolandsbyen til Supetar.

«Velkommen til Brac» ble vi møtt med på kaia i byen Supetar. Og det er nettopp velkommen du føler deg i det du setter dine ben på denne øya, som ligger en 50 minutters båttur vest for Split, i den adriatiske skjærgården. Supetar ligger i en liten bukt, akkurat så billedskjønn som postkortene de selger på det lokale postkontoret, som forresten er den lokal banken, frisøren og jernforhandleren i en og samme butikk. Så dette er ikke stedet du går deg bort.

Brac har med tiden blitt en av de mest populære øyene i Adriaterhavet, en av perlene. En øy med fargerik historie, men først og fremst kjent for Kroatias antatt beste vindistrikt og olivenoljeproduksjon uten sidestykke. I tillegg - litt kuriøst - har øya flest vinrestauranter med adresse midt i vingården! Nei, du kan ikke plukke druene selv til vinen du skal drikke, men det er vel stort sett det eneste du ikke kan gjøre.

Og det er ganske fascinerende å komme til disse vinrestaurantene for en liten landkrabbe fra Norge. Særlig når du får utdelt menykartet, og du som vanlig spør servitøren hva han anbefaler å spise, hvorpå den svært hyggelige servitøren spør deg diskret tilbake hva du har tenkt å drikke. Jeg svarer hvitvin, for jeg har jo tross alt hørt så mye om den fantastiske hvitvinen på øya. Ja, se - da kan servitøren anbefale hovedretten på bakgrunn av hvilken vin du velger. For dette er nemlig stedet hvor du først velger hvilken hvitvin du skal drikke, så vil servitøren anbefale hvilke retter som passer best til din utvalgte vin.

Vintønner fra en av de gamle vingårdene på Brac. Foto: Paul Prescott

Du besøker ikke Brac uten å ta turen helt vest til øyas ytterpunkt, sandtungen Bol. Et særegent sted rett utenfor byen med samme navn. En sandtunge som strekker seg ut i den vakre, blågrønne sjøen. Her er det stinn brakke av badelystne turister. Sand og strand så langt øye kan se, riktig så tilrettelagt for alle badenymfer.

Byen Bol er en liten juvel. Koselig liten havn, små restauranter og kafeer, noen få spesialiserte butikker, en aldri så liten kirke og et stort, lekkert Vinotek. Hva det er? Jo, her har en av de største vinprodusentene på øya laget et opplevelsessenter hvor alt handler om vin, vin og atter vin. Og her står det ikke på smaksprøvene - så det er nok flere enn meg som har blitt lette til sinns etter et besøk der;)

En korfestival skal by på gode og varierte konserter. Denne festivalen er intet unntak. Vi møtes allerede første kvelden til felles middag etterfulgt av felles åpningskonsert - av det uformelle slaget. Her er det rom for alle. Noen med musikalsk finesmekkeri, andre med vakre klangbilder, mens atter andre har kledd seg ut for anledningen for å underholde og bidra med tostemt sang. Du synger i Bol også, hvor scenen er en båt som ligger til havn, og publikum står på byens idylliske torg. Og i Supetar inviteres vi til felles kirkekonsert i hovedkirken. Maria budbærerkirke, som den heter, er ikke den største kirken på kloden, men du verden for en klang! En real musikalsk opptur! Og selvfølgelig blir alle byens torg og streder besøkt med spontane opptredener av mer eller mindre seriøs karakter.

Så - om du skal la deg forføre av sol, varme, god mat og drikke og en festival som bringer folk sammen mer enn å båssette kor og sangere, så anbefaler jeg virkelig varmt "Sang og Vin på Brac".

Og - i parentes bemerket - det er virkelig en mektig opplevelse når alle festivalens sangere stemmer i på An Irish Blessing som fellesnummer på øyas høyeste punkt. Med upåklagelige kulisser, hvor utsikten er det blågrønne Adriaterhavets og øyene utenfor som gradvis forsvinner i horisonten…

Varmt velkommen til Sang og Vin på Brac!