Reiseleder
Tarald Aano

Vandring til Santiago de Compostela med Stavanger Aftenblad

I apostelen Jakobs fotspor - med ettertanke, sinnsro og meditasjon. - Ønsker du å stå på venteliste, ta kontakt på mail; mette@thevibe.no

Pilegrimsleden til Santiago de Compostela med flotte vandringer og mye opplevelser. Vi flyr til Bilbao og starter vandringen fra fransk side av grensen. Herfra slår vi følge med millioner av pilegrimer som gjennom tusen år har vandret langs Camino Jacobeo på veg til St. Jakobs grav i den mektige katedralen i Nord-Spania. Vi følger kirkehistoriske og kulturelle spor, har tid til meditasjon, naturopplevelser og refleksjoner underveis. Vi inviterer til en vandring på mange plan med perspektiver og horisonter bakover, framover og oppover! Og lurer du på spørsmål om helse og kondisjon, så se avsnitt nederst på denne siden.

Vi har ledig et dobbeltrom eller enkeltrom p.g.a. en kansellering - Ønsker du å stå på venteliste, ta kontakt på mail; mette@thevibe.no

Avreisedato
26. sep. 2023

Hjemkomstdato
06. okt. 2023

Antall dager
11

Pris fra
NOK 27 990,-

Program Priser og betingelser Turen er fulltegnet
Les mer

Jakobskatedralen sett fra Alameda-parken

Program

Dag 1, Tirsdag 26. september

Stavanger - Bilbao

Avreise fra Sola med Lufthansa kl. 06:45 til Frankfurt. Vi flyr videre til Bilbao, hovedstaden i Baskerland, med ankomst kl. 13:30. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til vårt Hotel Silken Indautxo. Ettermiddagen på egenhånd før reiseleder vil tilrettelegge for kveldens middag.

Les mer

Bilbao med elven Nervión. Byen er fargerik og innbydende

Les mer

Bilbao by night med Guggenheim Museum i forgrunnen

Dag 2, Onsdag 27. september

Bilbao med Guggenheim museum

Bilbao er en vakker by, velstelt og pen med vakre parkanlegg. Elven Nervión renner som en livsåre gjennom byen og promenaden langs elvebredden danner et naturlig treffpunkt for folk som er på bytur. Det spektakulære Guggenheim Museum har også funnet seg en plass like ved elven, og viser fram sin futuristiske arkitektur i fullt monn og fra alle vinkler. Vi skal bli kjent med Bilbao både til fots og fra bussen, og vi skal selvsagt besøke Guggenheim Museum. Store deler av museet brukes til midlertidige utstillinger, så vi kan ikke pr. i dag si hva vi vil få se. Men det er alltid stor kunst og flotte utstillinger. Den karakteristiske bygningen ble innviet i 1997 og er tegnet av den amerikanske arkitekten Frank O. Gehry. Bygningen er i stor grad dekket av titan. Men også glass, ulike steintyper samt vann utgjør viktige elementer i anlegget. Vi legger til rette for lunsj før turen går østover til vesle byen Burguete, rett sør for Pyreneene. Her blir det middag og overnatting på Hotel Roncesvalles.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Bilbao Flower Dog er et kjent monument utenfor Guggenheim Museum

Les mer

Den vesle landsbyen Saint-Jean-Pied-de-Port ligger på fransk side like nord for Pyreneene

Dag 3, Torsdag 28. september

Vandring fra Saint-Jean -Pied de Port til Roncevalles

Etter frokost går turen over grensen til Frankrike. Fra landsbyen Saint-Jean-Pied-de-Port, rett nord for Pyreneene, skal vi starte vår vandring og gå til Roncesvalles. Vi bærer med oss det vi trenger i løpet av dagen mens bagasjen vår blir fraktet med buss til neste overnattingssted.
Dagsetappen tar oss tilbake over grensen til Spania. Det er noen bratte partier her, men også et variert og vakkert kulturlandskap, blant annet knyttet til Rolandskvadet og slaget på «Ronsevollen» på Karl den stores tid. Vi legger til rette for vandring etter individuell form og ønske. For noen vil det være greit å ta taxi et stykke opp i høyden og starte vandringen der. Etter dagens etappe blir det igjen overnatting og middag på Hotel Roncesvalles. Vi blir fordelt på hotellrom og i leiligheter.

Dagsetappe 22,7 km.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Over Pyreneene på vei til Roncesvalles

Les mer

Buen Camino! - God vandring! er hilsenen pilegrimsvandrerne gir hverandre underveis

Dag 4, Fredag 29. september

Vandring fra Roncesvalles mot Larrasoana - videre med buss til Burgos

Bussen tar oss i dag tilbake til Roncesvalles hvor vi starter vandringen mot Larrasoaña, eller man kan starte vandringen direkte fra vårt hotell som ligger langs dagens etappe. Vi befinner oss nå i provinsen Navarra, som tilhører det baskiske kulturområdet. Fremdeles går vi i et kulturlandskap hvor minnene om Karl den store er til stede. Vi planlegger å gå til Puerto de Erro hvor bussen venter for å kjøre oss til Burgos hvor vi sjekker inn på Hotel Abba Burgos. Dagens vandre-etappe er 16 km, og med anledning til å korte ned og bruke bussen. I Burgos bor vi sentralt med gode muligheter for å spise middag på egen hånd eller sammen med reiselederne.

Dagsetappe 16 km

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Gult skjell og gule piler fører oss mot St. Jakobs grav i Santiago de Compostela - pilegrimsleden er godt merket

Les mer

Katedralen i Burgos er et mektig skue både utvendig og innvendig

Dag 5, Lørdag 30. september

Bytur og katedral besøk i Burgos - vandring til Castrojeriz og buss til Leon

Burgos er en av de største byene i regionen Castilla y León, og en viktig by både i den spanske historien og på pilegrimsleden til Santiago. Vi blir kjent med byen og besøker selvsagt den mektige katedralen hvor byens store helt «El Cid» ligger gravlagt. Etter byturen setter vi av tid til lunsj før vi kjører til landsbyen Hontanas for å vandre til Castrojeriz i åpent og rolig terreng, også her med mulighet til å bruke buss på deler av turen. Det er aldri noe stress underveis. Noen går fortere, andre senere. De første venter tålmodig og i god pilegrimsånd på de siste, og så finnes ikke lenger først og sist! Etter en god hvil på Hostal-Restaurante IACOBOS i Castrojeriz går vi om bord i bussen for å reise til Leon, som ligger halvannen times busstur enda lenger vest. Her sjekker vi inn på Hotel AC Leon, og reiseleder legger også i kveld til rette for middag enten på egenhånd eller om man ønsker å gå samlet.

Dagsetappe 10 km.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Det er varierte landskaper underveis - og god tid til ettertanke og refleksjon

Les mer

Katedralen i León er en av de vakreste gotiske kirkene i Spania

Dag 6, Søndag 01. oktober

Bytur og katedralsbesøk i Leon, vandring til Riego De Ambros og videre til Lugo

León betyr løve på spansk. Men her kommer navnet fra forkortelsen av «Legión», ettersom byen skriver seg tilbake til en romersk legion som var stasjonert her og la grunnlaget for byen. Vi starter dagen med å bli litt kjent i León og se en av de vakreste gotiske kirkene i Spania. Glassmaleriene her kan ta pusten fra enhver! Det blir tid til lunsj før vi kjører videre til Cruz de Ferro for å vandre til Riego de Ambros. Dette er en etappe på 13 km.

Herfra går turen til byen Lugo. Etter en kjøretur på knappe to timer ankommer vi Lugo i provinsen Galicia. Vi skal bo på Gran Hotel Lugo like utenfor bymuren som romerne bygde på 200-tallet. Vi sjekker inn og har kveldens middag inkludert.

Dagsetappe 13 km

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Når vi passerer «Cruz de Ferro» plassert på en høy mast, er vi på turens høyeste punkt, ca 1500 moh.

Les mer

Alle går i eget tempo, intet hastverk eller stress underveis

Dag 7, Mandag 02. oktober

Vandring fra Sarria til Portomarin

I dag starter vi med en halvtimes busstur til Sarria hvor dagens etappe begynner. Vi skal vandre til Portomarin og de som velger å gå hele veien, vil tilbakelegge 21,5 km. Men også i dag legger vi til rette for individuell tilpasning i samarbeid med bussjåføren og laglige steder å stige av eller på underveis. Sarria er ligger drøyt 100 km fra Santiago de Compostela og pilegrimer som skal kvalifisere til pilegrimsdiplom starter gjerne vandringen herifra. Kravet for diplomet er at man kan dokumentere å ha vandret minst 100 km på Jakobsleden. Vi får også utdelt sertifikat hvor vi kan få stempler underveis, men vi kommer ikke opp i de forskrevne 100 km på denne turen. Fra Portomarin er det en halvtime tilbake til hotellet i Lugo og reiselederne foreslår restaurant og legger til rette for middag for de som ønsker å gå ut sammen.

Dagsetappe 21,5 km

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Pilegrimsstatuer på Gledesfjellet på vei til sitt mål og ser for første gang gang Jakobskatedralens spir i det fjerne

Les mer

Skjellet er symbol for Jakobs-leden og viser vei mot Jakobs grav i Santiago de Compostela

Dag 8, Tirsdag 03. oktober

Vandring til katedralen i Santiago De Compostela

På denne siste vandringsdagen har vi to mindre etapper, fra Palas de Rei til Leboreiro og fra Monte de Gozo og inn til katedralen i Santiago de Compostela. Den første etappen tar oss gjennom litt av galiciske kulturlandskapet, mens den andre etappen går fra «fægringsbakken», hvor vi ser pilegrimsmålet og katedralen. I Santiago bor vi sentralt i gamlebyen på Hotel Lorenzo, bare kort gangavstand fra katedralen. Det gir stor merverdi å bo så sentralt i Santiago de Compostela! Dagens etapper er til sammen omkring 12 km. Om kvelden blir det felles middag på en av restaurantene i gamlebyen.

Dagsetappe 12 km

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

St. Jakobskatedralen med sin ruvende og vakre fasade. Den er en av verdens største katedraler

Les mer

Jakobskatedralen sett fra Alameda-parken

DAG 9, onsdag 04. oktober

Hele dagen i Santiago De Compostela

Vi har hele dagen i Santiago de Compostela. Dette er en spennende og fascinerende by på mange måter. Vi har en byvandring med reiselederne og deltar på pilegrimsmessen i katedralen. Og det blir anledning til å vandre omkring på egen hånd og oppleve den spesielle stemningen i denne byen. Vi bor fremdeles på Hotel Lorenzo og reiselederne er behjelpelige med å legge til rette for dagens måltider.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

St. Jakobskatedralen fasade by night

Les mer

Apostelen Jakob er skytshelgen av Spania og identifisert som Santiago, fra spansk santo, «hellig», og Yago, en gammel spansk form av det bibelske navnet Jakob

Dag 10, Torsdag 05. oktober

Buss til Porto i Portugal

I dag skal vi busse fra Santiago til Porto i Portugal. Dette er en bussreise på i overkant av 20 mil. Litt nord for Porto tar vi en pause i Vila do Condo Fashion Outlet, et stort handlesenter med god anledning til å få seg litt lunsj. I Porto skal vi bo på Hotel Catalonia Porto. Etter innsjekking tar vi en tur til fots i byen for å orientere oss og bli litt kjent. Hotellet ligger bare noen kvartal fra bredden av elven Douro, der det er flott stemning, og mulighet for en tur på elven i en av de tradisjonelle Rabelo-båtene. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag og oppsummerer turen.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Porto med elven Douro

Les mer

Hjemreisen blir fra flyplassen i Porto. Byen ligger ved elven Douro

Dag 11, Fredag 06. oktober

Porto - Stavanger

Frokost før avreise til flyplassen. Flyet vårt fra Porto har avgang kl. 12:10 og vi må være på flyplassen i god tid før avgang. Turen går via Frankfurt med ankomst Sola kl. 22:15.


Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Utsnitt fra Jakobsleden i bølgende landskap på "la meseta norte de España"

Les mer

Utsnitt fra vandringen til Riego de Ambros

Les mer

På hjemvei ...

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 27 990 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 6 830 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Turen er fulltegnet

Prisen inkluderer

 • Flyreisen Stavanger - Bilbao med retur fra Porto
 • I flyprisen inkl. 8 kg håndbagasje og 1 koffert à 23kg innsjekket bagasje
 • Hele rundreisen med alle utflukter etter programmet
 • Opphold i dobbeltrom på gode turistklassehoteller
 • Måltider som oppgitt etter dagsprogrammene
 • Inngangsbilletter til alle besøkssteder slik det fremgår av dagsprogrammet
 • Bagasjetransport
 • Lokale guider i Bilbao, Burgos og León
 • Engelsktalende lokal turleder
 • Reiseleder Tarald Aano

Prisen inkluderer ikke

 • Enkeltrom
 • Tips til hotellbetjening, guider og sjåfør (utgjør 45 euro per person)
 • Drikke til inkluderte måltider
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Prisen er basert på