Skrevet av Trond Olav Paulsrud

Vakker sang (og søt musikk) med Bel Canto Vestfold i Calella

Urovekkende politiske opptøyer i Barcelona og et uvær jeg knapt har sett maken til, dannet bakteppe for årets Canta Al Mar i Calella - en strålende internasjonal korfestival som i år ble arrangert for åttende gang med 35 kor fra 18 land og fire verdensdeler.

Forsiden Blogg forside
Les mer om:
Kortur

Åpningskonsert i Església de Santa Maria, Calella

Calella er nær sagt en perfekt by for en korfestival.

Heldigvis fikk de politiske protestene nye og mildere uttrykk, og vinden stilnet og regnet ble til solskinn samme formiddag som korsangerne inntok byen. Hva mer enn høstsolen som gjør denne korfestivalen så bra? Jo, byens intimitet, konsertstedene, mangfoldet og en festivalarrangør som kan sitt fag. Det hele går på skinner.

Denne gangen gikk turen med Bel Canto Vestfold. En herlig gjeng med muntre og våkne damer i sin beste alder. Et kor med lange og sterke tradisjoner. Bunnsolid ledet, administrativt som musikalsk. De synger sammen for gleden og fellesskapet, og de reiser sammen av samme grunn. Samtidig har de erkjent at gleden vokser og fellesskapet styrkes av felles anstrengelser. For å ha et tydelig felles mål og for å ta nye steg musikalsk bestemte Bel Canto seg for å konkurrere internasjonalt igjen. De sang til sølv, og enda mer talende var dirigent Kickis (Kristina Olsen Gidefeldt) oppsummering til meg umiddelbart etter konkurransen: «Det var så GØY! Jentene var så LEVENDE til stede og GA ALT!».

Calella er nær sagt en perfekt by for en korfestival. Du har alltid oversikt, alt er i gangavstand, store deler av byen er bilfri og korene, gjerne i nasjonale drakter eller fargerike korantrekk, setter tydelige avtrykk i byen. Du treffer nye sangere fra andre land, du hører kor fra alle verdenshjørner og du kjenner til fulle fellesskapet som sangen og musikken skaper på tvers av språk og kulturer. På byens små plazaer er det flere konserter daglig. I kirken, som seg hør og bør ligger midt på torget, er det kveldskonserter. Og som om ikke det er nok, er det mulig å få synge i den mektige katedralen i Barcelona, slik damene i Bel Canto gjorde sammen med et russisk barnekor og et universitetskor fra Brasilia. En stor opplevelse for sangerne og en mektig stund for oss tilhørere.

Bel Canto synger i katedralen i Barcelona

Vi er med andre ord oljen i maskineriet, og med oss som smøremiddel har vi alltid Freias melkehjerter.

Vår rolle som reisearrangør er å se til at dere har et velbalansert program. Vi gjør alltid en nøye jobb med det før vi kommer. Likevel er det alltid nødvendig å gjøre lokale tilpasninger. Gå et lite skritt foran. Sørge for at dagene går som smurt, se til at dere har optimale øvelsesforhold, forsikre oss om at bussen står der når den skal, gå gjennom alle detaljer knyttet til konkurransen og konsertene med arrangør, sjekke at alle rommene er satt riktig opp eller diskutere små justeringer med kjøkkensjefen. Vi er med andre ord oljen i maskineriet, og med oss som smøremiddel har vi alltid Freias melkehjerter. Jeg kan love dere at det funker. Som en «silent butler» skal vi sørge for at alle dere korledere og dirigenter ikke forstyrres av trivialiteter, men kan samle all kraft og oppmerksomhet om koret, konkurransen og konsertene.

Nå står en ny festivalsesong for tur. Vi samarbeider med en rekke festivaler i hele Europa. Mange av dem som finnes på markedet, i alle fall i Europa, kjenner vi godt, og vi bistår dere gjerne i valget av riktig festival, riktige konkurranseklasser og hvilke hotell dere bør bo på i de ulike byene.

Vi i The Vibe har stor tro på at korkonkurranser kan være én vei å gå for mange norske kor. For det gjør noe med oss - og med samholdet mellom oss - når vi etter måneder med felles anstrengelser kan oppsummere som Kicki gjorde: «Det var så GØY! Jentene var så LEVENDE og GA ALT!»