Reiseleder
Trygve Torgersen

Bli med Trygve Torgersen på uforglemmelig rundreise i Peru med Stavanger Aftenblad

Vi skal til Inkarikets hovedstad Cusco, oppleve «den glemte Inka-byen» Machu Picchu og besøke flytende sivøyer på Titicacasjøen. Andesfjellene byr på flott natur og fargerik indianerkultur. Hovedstaden Lima ved Stillehavet var spanjolenes viktigste by i Sør-Amerika i kolonitiden.

Peru er uten tvil Sør-Amerikas mest interessante reisemål. I hjertet av Andesfjellene sprang det mektige Inkariket ut. Vi besøker Inkarikets hovedstad Cusco, og byen Machu Picchu som var en av Inkafolkets siste skanser og som lå gjemt i jungelen i flere hundre år. På Titicacasjøen bor Uros-indianerne på flytende sivøyer og indianersamfunnet på øya Taquile har fortsatt en kollektiv økonomi som strekker seg tilbake til inkatiden. I Andesfjellene lever indianerne sitt tradisjonelle og fargerike liv slik de har gjort i århundrer. Langs kysten av Peru levde høytstående kulturer lenge før Inkariket så dagens lys. De har etterlatt seg ufattelige skatter i gull, sølv og keramikk som vi ser på Larco-museet i hovedstaden Lima. Vår reiseleder har bodd flere år i Peru, snakker flytende spansk og er godt kjent i Latin-Amerika. Han tar oss med på innsiden, deler av sin erfaring og gir oss bakgrunn og perspektiver på store opplevelser som bokstavelig talt står i kø i Peru!

Avreisedato
17. mar. 2025

Hjemkomstdato
28. mar. 2025

Antall dager
12

Pris fra
NOK 43 890,-

Les mer

Ingen kan gi noen fullgod forklaring på hvordan inkaene bygget sin ikoniske by Machu Picchu!

Program

Dag 1 - mandag 17. mars 2025

Avreise fra Sola og overnatting i Lima

Turen går via Amsterdam med KLM. Vi flyr fra Sola tidlig morgen med ankomst til hovedstaden Lima i Peru om ettermiddagen kl. 18:10 lokal tid. Fra flyplassen blir det transport til Hotel Holiday Inn Lima Airport som ligger ved flyplassen. Restauranten på hotellet har åpent til kl. 23:00 om noen ønsker å få seg en matbit før vi går til ro. Men med seks timers tidsforskjell og en lang flyreise bak oss, er det godt å komme tidlig i seng.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Velkommen til Peru! Denne gutten traff vi på langt inne i Andesfjellene.

Les mer

Peru er farger, fest og folkeliv!

Dag 2 - tirsdag 18. mars 2025

Fly til Cusco og transport til Urubambadalen

Etter frokost på hotellet går turen tilbake til flyplassen hvor vi skal fly innenriks inn i Andesfjellene til den gamle inka-hovedstaden Cusco. Her blir det felles lunsj på restauranten Tunupa før vi drar videre til et vakkert dalføre et par timer fra Cusco. Den fruktbare Urubamba-dalen ligger noen hundre meter lavere enn Cusco. Det gir oss en bedre start på høydeoppholdet å ta den første natten her. Men vi er fortsatt høyt oppe. Den vesle landsbyen Yucay - hvor vi skal bo - ligger 2900 meter over havet og vi må ta hensyn til dette og bruke natten og formiddagen i morgen til akklimatisering. På Hotel La Casona de Yucay blir det anledning til å kjøpe middag på hotellets restaurant.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Nasjonaldraktene finnes i mange fargerike utgaver og sier noe om hvilke bygdelag kvinnene kommer i fra.

Les mer

Vakkert fløytespill skaper stemning og gjenklang mellom dalsidene i Urubamba.

Dag 3 - onsdag 19. mars 2025

Hele dagen i Urubamba-dalen

Vi er som sagt i høylandet og trenger å akklimatisere oss. Det betyr at vi må hvile og drikke mye første døgnet. Vann og brus er gode væskekilder, men alkohol bør man avstå fra de to første døgnene i høylandet. Reiseleder vil orientere om hvordan vi får en best mulig start på høydeoppholdet. I formiddag holder vi oss på ro på hotellet og den vakre hagen. Så anbefaler vi en lett lunsj i hotellets restaurant før vi om ettermiddagen drar til Pisaq som ligger lenger oppe i dalen. Urubambadalen var Inkarikets kornkammer. Gjennom dalen renner elven Vilcanota og skaffer rikelig med vann til fruktbare åkre på begge sider. Den flate dalbunnen, de bratte fjellsidene og rikelig med solvarme, skaper et svært godt klima. Her høster de avlinger som man ellers bare kan drømme om i resten av Andesfjellene. Maisen fra Urubambadalen er verdensberømt, høyt verdsatt, og eksporteres til restauranter over hele verden. Pisaq er en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. Høyt over dagens Pisaq nede ved elvebredden, ligger den gamle inka-bebyggelsen. Det er bygget bilvei opp i høyden og fra parkeringsplassen vandrer vi på ekte inkastier inn i en natur som kan ta pusten fra de fleste. På stier som inkaene har trafikkert i århundrer besøker vi en gammel gravplass og storslagne inkaruiner. Så spaserer vi helt ned til dagens Pisaq, kjenner på den indianske atmosfæren, tar en titt på handelsbodene på torvet eller kjøper oss noe å drikke på en av mange små restauranter. Sen ettermiddag er vi tilbake på hotellet i Yucay og kan igjen få oss noe å spise i restauranten. Det koster vesentlig mer å forhåndsbestille måltider. Vi har derfor lagt inn færrest mulig i prisen, slik at reisen totalt sett kommer billigere ut. Men der logistikken tilsier det, er måltidene inkludert.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Lama og Alpakke er de vanligste husdyrene i Andesfjellene.

Les mer

Et besøk på Machu Picchu kan ikke beskrives, - det må faktisk oppleves! Stedet, beliggenheten, arkitekturen og selve «settingen» er magisk, fortryllende og eventyrlig!

Dag 4 - torsdag 20. mars 2025

Fra Urubamba-dalen til Machu Picchu

Etter frokost besøker vi Ollantaytambo. Her bygget inkaene et tempel på et fjell høyt over byen, og steinarbeidet er blant det ypperste i de gamle Inkariket. Svære steinblokker på mange tonn er tilpasset hverandre med millimeters presisjon. Ingen vet i dag hvordan de fikk det til. Historien forteller at inkaene forskanset seg mot spanjolene i Ollantaytambo, og at de vant et militært slag akkurat her. Et besøk hos en lokal familie gir oss et inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år. I dag er lunsjen inkludert og om ettermiddagen tar vi toget til Aguas Calientes. Jernbanen følger elven og går ned nesten tusen høydemeter før vi ankommer stasjonsbyen som ligger 400 meter nedenfor selve Machu Picchu. Her fosser Vilcanota-elva gjennom byen som ligger sammenklemt mellom bratte fjellsider med frodig vegetasjon. Vi sjekker inn på Hotel El Mapi midt i landsbyens hovedgate, og gjør oss klar for kveldens middag som også er inkludert.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Machu Picchu ligger dypt inne i Andesfjellene der fjellkjeden møter Amazonas-skogen. Her ser vi en Lama som gresser fredelig i utkanten av Machu Picchu.

Dag 5 - fredag 21. mars 2025

Besøk på berømte Machu Picchu

Fra dalbunnen klatrer veien 400 høydemeter opp til legendariske Machu Picchu. Den glemte inkabyen troner som et eventyrslott mellom dype daler og mektige fjell, like øst for Amazonas-skogen. Heldigvis ble ikke Machu Picchu ødelagt av spanjolenes herjinger i Inkariket. Og takket være den amerikanske oppdageren Hiram Bingham, ble Machu Picchu gjenoppdaget i 1911 og «hogd ut av» vegetasjonen. Helt fram til i dag blir nye strukturer gjenvunnet fra den subtropiske vegetasjonen og byen blir litt større for hver år. Machu Picchu dokumenterer Inkarikets enestående kultur og byggekunst. Vi får en magisk opplevelse , et slags «wow – er det mulig?» Det er et virkelighetens Soria Moria hvor inkafolket levde i og med naturen. Solen var deres holdepunkt og referanse. Hvert år ved sommersolverv (vårt vintersolverv) hadde de sin store solfest hvor de feiret at solen kom hjem fra sin lange årlige reise mot nord. Vår lokale guide tar oss rundt i det imponerende komplekset, før vi returnerer til stasjonsbyen. Her blir det velfortjent lunsj før turen går med tog og buss til Inkarikets hovedstad Cusco hvor vi skal bo tre netter på Hotel José Antonio Cusco.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Utsikt over Cusco by, sett fra Sachayshuamán på høyden over byen.

Les mer

Peru er potetens hjemland. Det finnes visstnok over tre tusen potetsorter totalt. Over 350 av dem er i daglig bruk i Peru. Her fra en potetbonde vi besøkte i Andesfjellene.

Dag 6 - lørdag 22. mars 2025

Cusco - hovedstaden i Inkariket

Vi våkner der selve hjerteslaget i Inkariket befant seg: Cusco betyr «verdens navle» på inkaspråket quechua. Etter legenden steg den første inka-kongen Manco Cápac opp av Titicacasjøen og vandret nordover og grunnla byen Cusco. Herfra bredte Inkariket seg ut til på sitt største å kontrollere dagens Ecuador, Peru og Bolivia, samt deler av dagens Colombia, Chile og Argentina. Da de spanske conquistadorene ankom i 1532 møtte de et mektig og velorganisert imperium med storslagen byggekunst og håndverkstradisjoner. Enorme steinblokker ble bearbeidet og tilpasset hverandre med en teknikk som dagens ingeniører ikke kan forklare. Palasser, hager og parkanlegg var rikelig utsmykket med statuer og veggpryd i rent gull. Dette blendet conquistadorene og trigget deres grådighet. Det meste av gullet ble smeltet ned, fraktet til kysten og skipet til Spania. Men noe ble igjen til utsmykning av katedralen som spanjolene bygde der inkakongens slott ble revet og steinene gjenbrukt. Men heldigvis finnes det fortsatt mektige minnesmerker fra inkatiden, deriblant seremonisenteret Sachsayhuamán hvor steinblokkene er så store at spanjolene ikke greide å ødelegge dem. Soltemplet Koricancha, som spanjolene gjorde om til et dominikansk kloster, var også så solid bygget at de spanske ingeniørene ga opp å bryte ned for å bygge opp, og de gamle inka-strukturene ble følgelig bevart for ettertiden. Etter en formiddag med store severdigheter og felles lunsj på en lokal restaurant, blir det fritid. Middag om kvelden blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Quechua-indianerne er kjent for sine fargerike tekstiler. Cusco bugner av kunsthåndverk i alle farger!

Les mer

Vevkunsten er en viktig del av inkakulturen og praktiseres med enkle hjelpemidler.

Dag 7 - søndag 23. mars 2025

Fridag i Cusco

I dag legger vi opp til en fridag i Cusco. Reiseleder gir råd og informasjon om aktuelle gjøremål. Det er flere museer og severdigheter som kan besøkes. Og man kan rusle rundt i historiske omgivelser og kjenne på suset fra fortiden i gater og smau med inka-murer hvor man kan føle og ta på steinene og lure på hvordan de fikk det til. Cusco har mange butikker og markedsplasser som selger strikkevarer, lærprodukter, sølvarbeider og annet kunsthåndverk av god kvalitet! Flere restauranter tilbyr også middag akkompagnert av andinsk folklore med musikk og tradisjonell folkedans. Dagens lunsj og middag er ikke inkludert, og de som ønsker det kan spise sammen med reiseleder som er godt kjent med de ulike restaurantene i byen.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

Turen fra Cusco til Puno går langs imponerende fjellmassiver.

Les mer

Titicacasjøen ligger 3 800 meter over havet og er hjemsted for Uros-folket som bor her ute.

Dag 8 - mandag 24. mars 2025

Fra Cusco til Puno ved Titicacasjøen

Fra Cusco som var hovedsenter for inkakulturen går ferden i dag sørover mot Titicacasjøen. Turen går over Altiplano - høysletten som bretter seg ut mellom to løp i Andesfjellene og danner et enormt platå mellom Cusco i Peru og La Paz i Bolivia. Vi passerer byer, landsbyer og bygdelag, ser flokker av sau, alpakka og lama, elver som snor seg gjennom landskapet og mektige fjelltopper som strekker seg mot himmelen. På veien besøker vi Viracocha-templet som ble bygget til ære for skaperguden «Kon Tiki Viracocha». Det ligger i Raqchi som var Inkarikets lager- og logistikksenter. Herfra ble mat og forråd distribuert og fordelt til hele det store riket. Man sørget for at områder med god avling delte med dem som var rammet av frost eller tørke. Vi spiser lunsj like utenfor byen Sicuani og kjører gjennom handelsbyen Juliaca med pulserende liv og fargerike mennesker. Sen ettermiddag ser vi Titicacsjøen og Puno by som ligger ved bredden av sjøen. Her skal vi bo Hotel José Antonio to netter. For kveldens middag anbefaler vi hotellets restaurant.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

Flytende sivøyer på Titicacasjøen.

Les mer

Vakker utsikt over Titicacsjøen fra Taquile.

Les mer

Nasjonale festdrakter på Taquile i Titicacasjøen.

Dag 9 - tirsdag 25. mars 2025

Titicacasjøen med flytende sivøyer og Taquile

Titicacasjøen er den største innsjøen i Latin-Amerika. Den er internasjonal i og med at den ligger både i Peru og Bolivia, og begge land har marinestyrker på hver sin side av sjøen. Befolkningen i regionen er spesialister i bygging av sivbåter av totora-siv som vokser langs breddene. Fra den bolivianske siden hentet Thor Heyerdahl eksperter som i 1970 hjalp ham med å bygge RA II ved den Persiske Gulf i Irak. Vi går om bord i en båt og første stopp er de flytende sivøyene. Her lever den etniske gruppen uros på øyer som de bygger av bunter med totora-siv og forankrer i bunnen så de ikke skal drive av sted med strøm og vind. Etter hvert som sivet råtner må de fylle på med nytt, så de har en stor jobb med vedlikehold. Tradisjonelt lever de av jakt på sjøfugl og fiske fra sjøen. Besøket er en meget eksotisk opplevelse. Herfra setter vi kursen mot Taquile, en øy lenger ute i Titicacasjøen og hjemsted for rundt 2200 mennesker. Her snakker de lokalspråket quechua som var hovedspråket i Inkariket. Øya er 5,5 x 1,6 km stor. Tiden har stått stille her ute og folk lever og bor som de har gjort i flere hundre år bakover i tid. De er gjestfrie og imøtekommende, og vil gjerne selge oss sine håndverksprodukter som kvinnene vever og mannfolkene strikker. Husflidsproduktene på Taquile er kjent for å holde høy kvalitet. Politisk er denne øya som en oase i et ellers partipolitisk virvar i dagens Peru. Her lever de i et kommunalt kollektiv hvor de samarbeider om å dyrke jorden, bestemme hvem som skal dyrke hva, hvor mange sauer og kuer de skal ha osv. - og så fordeler de produktene etter hvor mange munner som skal mettes i den enkelte familie. Når solen skinner på Taquile og himmelen speiler seg i sjøen, er utsikten i verdensklasse! Og når vi spiser lunsj hos en lokal familie - som regel kan vi velge mellom ørret eller omelett - og ser utover sjøen og ånder inn den fredelige atmosfæren, tenker man at dette er øyeblikk som knapt kan verdsettes høyt nok. Om ettermiddagen tar båten oss tilbake til Puno og vårt deilige hotell ved bredden av sjøen.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Les mer

På øya Taquile i Titicacsjøen lever indianerne slik der har gjort det i hundrer av år tilbake. Her to kvinner med sine typiske klær og hatter, og med sjal som de bruker som «ryggsekk»

Les mer

Lima ble grunnlagt av spanjolene i 1535, mens flagget symboliserer uavhengigheten fra Spania i 1821.

Dag 10 - onsdag 26. mars 2025

Fra Puno til Lima med avskjedsmiddag

Etter frokost drar vi til flyplassen utenfor byen Juliaca for å ta fly til hovedstaden Lima. Her venter vår buss for å ta oss til bydelen Miraflores hvor vi også skal bo på Hotel José Antonio som er søsterhotell til dem i Cusco og Puno. Miraflores ligger helt ute ved Stillehavet og er en av de nyere bydelene i Lima, ca 15 km fra gamlebyen der spanjolene grunnla Lima i 1535. Reiseleder tar oss med på en vandring i Miraflores for å bli kjent i området rundt hotellet. Her er det nærhet til havet, vakre parker og tiltalende gater med fine butikker og gode restauranter. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på en bedre restaurant og kan oppsummere minner og opplevelser vi har hatt sammen de siste dagene!

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Hovedstaden Lima ligger helt ut mot Stillehavet.

Les mer

Velkommen tilbake til Peru! Nasjonaldrakt fra en av provinsene i Sør-Peru.

Dag 11 - torsdag 27. mars 2025

Sightseeing i Lima og hjemreise til Norge

Vi er kommet til siste dagen på vår Peru-reise, og må få med oss en sightseeing i byen ved Stillehavet som i dag er sete for landets myndigheter. Ved elven Rimac grunnla Spania sitt visekongedømme Lima i 1535 og innsatte Francisco Pizarro som visekonge. I dag bor det nærmere 10 millioner mennesker i Lima og byen strekker seg over 60 km nord-sør og 40 km øst-vest. Vi kjører inn til Plaza de Armas der presidentpalasset og domkirken ligger og tar en spasertur i byens sentrum som står på Unesco sin verdensarvliste. På Museo Larco får vi en innføring i de mange sivilisasjonene som eksisterte før Inkariket. Inkaene underla seg alle andre sivilisasjoner i regionen, og svært mye av kunsten innen keramikk, tekstiler og billedvev som Peru er kjent for, kommer fra eldgamle kystkulturer med røtter helt tilbake til 1500 år f.Kr. Det blir lunsj underveis og sen ettermiddag går turen til flyplassen hvor vi må være på plass i god tid før planlagt avreise med KLM kl. 20:10.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Mat på flyet

Les mer

På vei til Sola, blir det mellomlanding i Amsterdam.

Dag 12 - fredag 28. mars 2025

Ankomst Amsterdam og videre til Sola

Etter mellomlanding i Amsterdam blir det ankomst til Sola om ettermiddagen kl. 16:35*. Og vi kan takke hverandre og vår reiseleder for en fin tur og gode opplevelser sammen i Peru!

* Flytidene kan endres. Informasjon om evt. endringer gis nærmere avreise.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Peru er ikke lenger et «sted på kartet», men et album av gode minner både i sinn og på minnebrikker!

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 43 890 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 6 980 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Prisen inkluderer

  • Flyreise Sola-Peru t/r med KLM og innenriksfly i Peru ifølge programmet
  • 10 hotellovernattinger med frokost på turistklassehoteller
  • Måltider som oppgitt i programmet.
  • Rundreise og inngangsbilletter ifølge oppsatt dagsprogram
  • Lokale engelsktalende guider
  • Norsk reiseleder

Prisen inkluderer ikke

  • Drikke til inkluderte måltider
  • Tips til lokale hjelpere underveis (ca 75 USD pr. deltager)

Prisen er basert på