Reiseleder og foredragsholder
Eyvind Skeie

Reiseleder
Jon Espeland

Egypt med Eyvind Skeie → Anafora, Biskop Thomas og Mama Maggie. Ta kontakt for evt. å stå på venteliste.

Anafora - Søppelfjellet - Kairo - pyramidene i Giza - Alexandria

Reisen tar oss både til det faraoniske Egypt og til møter med representanter for Egypts kristne befolkning i dag. De siste femten årene har Eyvind Skeie besøkt Egypt atskillige ganger. «Det har vært livsforvandlende for meg å møte den koptiske trostradisjonen,» sier Eyvind Skeie. «Vi skal også bli nærmere kjent med Egypts faraoniske fortid, og ikke minst romertiden, med Jesu fødsel og flukten til Egypt. Fortellingene om Josef og Moses hører til jødedommens og kristendommens kjernestoff og tar oss også til landet ved Nilens bredd. Jeg gleder meg til å dele dette med flere.»

KOPTISKE KRISTNE
Eyvind Skeie har vært i Egypt i regi av Stefanusalliansen. Der har han særlig knyttet kontakt med biskop Thomas og Mama Maggie, Maggie Gobran. Han har skrevet biografien om Mama Maggie, og utgitt en bok med refleksjoner i nært samarbeid med biskop Thomas. Skeie har også fulgt med disse to på besøk hos norske menigheter. «Omkring ti prosent av Egypts befolkning tilhører den koptiske minoriteten,» sier Eyvind Skeie. «Det er en minoritet på omkring 10 millioner mennesker, hvorav mange lever i fattigdom, med begrensede muligheter i samfunnet. Mama Maggie og biskop Thomas har gått inn i dette på utfordrende og inspirerende måter. Vi skal bli kjent med arbeidet deres underveis.»

RESPEKT OG SOLIDARITET
Det kan stilles spørsmål ved å invitere til en gruppereise hvor vi kommer nær medmennesker som lever i fattigdom og nød. Samtidig er det viktig, også for biskop Thomas og Mama Maggie, at vi som lever under andre forhold blir kjent med situasjonen for denne delen av Egypts befolkning. Vi vil foreta vår reise i respekt og solidaritet, i nær forståelse med dem vi skal besøke. Dette vil gjøre vår reise til noe annet og mer enn en turistreise. En lokal guide vil følge oss på turen, i tillegg til bidragene fra Eyvind Skeie underveis.

Avreisedato
22. apr. 2024

Hjemkomstdato
29. apr. 2024

Antall dager
8

Pris fra
NOK 19 890,-

Program Priser og betingelser Turen er fulltegnet
Les mer

Biskop Thomas er en av de mest synlige lederen i den koptiske kirke, både nasjonalt og internasjonalt.

VELKOMMEN TIL EGYPT!


Eyvind Skeie er prest, forfatter og salmedikter. Han vil ta oss gjennom de store linjer i egyptisk historie, fra den faraoniske tiden til i dag. «Egypts gave til kristenheten er særlig knyttet til martyriet, til klosterbevegelsen og teologien i Alexandria i kirkens første århundrer,» sier Eyvind Skeie. «Etter islamiseringen på 600-tallet ble mye endret. Det er også en viktig og spennende historie! Fornyelsen av koptisk tro og tradisjon de siste hundreårene er det mye å si om. På vår reise får dette sitt brennpunkt i hvordan Mama Maggie og biskop Thomas utfører sitt lederskap i dag.»
Skeies innslag fremgår ikke i helhet av programmet, men finner sted der det passer underveis.

Jon Espeland
er turprodusent hos The Vibe og blir med på turen som teknisk reiseleder og tilrettelegger. Eyvind og Jon har hatt flere turer sammen og trives med å legge til rette for gode og meningsfylte opplevelser for sine medreisende.

Program

Dag 1: Mandag 22. april 2024

Fra Oslo til Kairo

Vi flyr fra Gardermoen med Turkish Airlines kl. 18:45*, via Istanbul og videre til Kairo hvor vi lander kl. 01:50 om natten. Det er kjedelig å ødelegge natten på denne måten, men det er dessverre vanlig med nattflyvninger til destinasjoner i Midtøsten. Vi drar rett til hotellet som ligger nær flyplassen, sjekker inn og får noen timers søvn før vi starter på programmet neste dag. Pr. juni 2023 har Turkish Airlines fortsatt inkludert matservering på sine flyvninger i motsetning til de fleste andre flyselskaper som har droppet dette. Vår erfaring med Turkish Airlines er god. Både sikkerhet og service er bra!

* Flytidene kan variere fram til avreise. Oppdaterte tider sendes ut i god tid før avreise. Ved behov for tilslutning fra andre byer i Norge, kan dere oppgi ønske om dette i kommentarfeltet i påmeldingen.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

På turen bor vi en del dager på Anafora, retreat- og undervisningssenteret som Biskop Thomas har bygget opp i ørkenen mellom Kairo og Alexandria.

Les mer

Mama Maggie/Maggie Gobran har grunnlagt en av de største diakonale virksomheter i Midtøsten. Arbeidet er rettet mot fattige barn og deres familier.

Les mer

Pyramidene og Sfinxen i Giza 25 km utenfor Kairo. Komplekset består av i alt 9 pyramider.

Dag 2: Tirsdag 23. april 2024

Pyramidene og Sfinxen i Giza

Ved ankomst til Kairo blir vi møtt av vår guide som blir med på alle utfluktene i Egypt. Vi bor på Sonesta Hotel som er både bra og har gode fasiliteter. I dag tar guiden oss med til Giza hvor vi får vi se de berømte pyramidene Cheops, Chefren & Mikarinus fra utsiden. Vi tar oss god tid. Hvis noen har lyst til å gå inn i en av pyramidene, legger vi til rette for det (koster ekstra). Fra pyramideområdet kjører vi til et utsiktspunkt hvor man får gode bilder med pyramidene i bakgrunnen. Herfra går turen til Sfinxen som er hogd ut av én stor steinblokk. På dagsutfluktene i Kairo setter vi av tid og legger til rette for lunsj (ikke inkludert). Om ettermiddagen blir det litt fritid på hotellet før vi samles til felles middag.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Møtet med pyramidene er overveldende. De er også viktige bærere av egyptisk historie og identitet.

Les mer

Kairo kalles noen ganger for «alle byers mor». Vi skal kjenne på pulsen i denne byen, hvor nærmere 10 millioner av landets 100 millioner innbyggere bor.

Les mer

Det er 15 år siden Eyvind Skeie var med på å etablere samarbeidet mellom Mama Maggie og den norske Stefanusalliansen. Eyvind har skrevet biografien om Mama Maggia, og kjenner godt til henne og arbeidet hennes.

Dag 3: Onsdag 24. april 2024

Mama Maggie's organisasjon og Gamle Kairo

Denne dagen skal vi vie til det koptiske Kairo, og til arbeidet som Mama Maggie/Maggie Gobran og hennes hjelpere utfører til beste for barn i fattige familier, ikke bare i Kairo, men over hele Egypt. Eyvind Skeie, som har skrevet biografien om Mama Maggie, vil være en viktig kilde til denne fortellingen. Om mulig vil vi kjøre opp til toppen av Mughattam, som også kalles Søppelfjellet i Egypt, og besøke de imponerende kirkeanleggene der, bygget av og for de fattige. Vi legger til rette for lunsj (ikke inkludert). Vi skal også besøke det gamle koptiske Kairo. St. Sergius-kirken er den eldste og mest unike av kirkene i Gamle Kairo, grunnlagt på 500-tallet. Hovedattraksjonen er krypten som hevdes å være stedet der Maria, Josef og Jesusbarnet bodde under flukten til Egypt. Middag og overnatting på hotellet i Kairo.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Da Kairo vokste i etterkrigstiden ble fjellet Mughattam avsatt til søppelfylling. Mange fattige kristne familier flyttet dit, og lever av å sanke og sortere søppel. Øverst på fjellet ligger et imponerende kirkeanlegg som vi skal besøke.

Les mer

I det gamle Kairo finner vi mange minnesmerker fra byens kristne fortid, med kirkeanlegg som fremdeles er i bruk. St. Georg kirken er et av disse.

Les mer

Veggmaleri som fremstiller Den hellige familie under reisen til Egypt da de flyktet fra kong Herodes..

Dag 4: Torsdag 25. april 2024

Egyptisk Museum, Makarius-klosteret og videre til Anafora

De gamle skattene fra oldtidens Egypt er en unik og imponerende samling. Det bygges for tiden et nytt museum, Grand Egyptian Museum. Vi håper dette er ferdig til vår tur, hvis ikke blir det omvisning i dagens National Museum of Egyptian Civilization (NMEC). Der skal vi oppleve Royal Mummies Chamber og ulike samlinger fra forskjellige historiske epoker. Herfra går turen til Makarius-klosteret som ble grunnlagt av St. Makarius ca 360 e.Kr. Dagens mål er Anafora, et koptisk-ortodokst retreat- og konferansesenter hvor vi sjekker vi inn og middagen inkludert. Her vil vi Eyvind Skeie ta oss inn i den koptiske spiritualiteten. Vi vet ikke nå om biskop Thomas er til stede, men håper at vi treffer ham under oppholdet. Vi har måltider inkludert på Anafora, og spiser sammen med andre gjester på dette spesielle stedet. På Anafora bor vi i enkle «bikubehus», med dusj og toalett på rommene.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Les mer

Tut Ankh Amun gravmaske er blant de mest kjente kunstskatter fra det antikke Egypt.

Les mer

På Nasjonalmuseet får vi se imponerende samlinger fra oldtiden, med unike skatter fra konge- og dronning-gravene i Luxor.

Les mer

Anafora framstår som en oase i ørkenen mellom Alexandria og Kairo.

Dag 5: Fredag 26. april 2024

Hele dagen på Anafora

Denne dagen skal vi tilbringe på Anafora, bli kjent med området, se på bygninger og natur og ha inspirasjonssamlinger knyttet til koptisk tro og praksis. Anafora består av tre deler, et velkomstsenter, et undervisningssenter og selve retreatsenteret. Vi skal bli kjent med alle delene. Vi skal også høre om hvordan biskop Thomas og hans medarbeidere tenker om diakonalt arbeid og samfunnsansvar i Egypt, ikke minst knyttet til kvinner og ungdom. Dette blir en inspirerende dag, med både kontemplasjon og engasjement. Alle måltidene vil finne sted på Anafora.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Biskop Thomas, som nå er blitt metropolitt, sitter i sentralkomiteen i Kirkenes Verdensråd og representerer Egypts kristne befolkning internasjonalt. Hans utgangspunkt er hans eget bispedømme som ligger midt i Egypt, og Anafora, hvor vi skal bo. Eyvind Skeie har også skrevet bok med biskop Thomas. På Anafora skal vi både reflektere og la oss inspirere.

Les mer

Fra Anafora: Veggmaleriet viser kvinnen som ble grepet i hor. Uvanlig motiv, som viser biskop Thomas sitt engasjement for kvinners rettigheter!

Les mer

Biskop Thomas har selv tegnet husene på Anafora. De er enkle, bygget av naturlige materialer, med rot i gammel byggetradisjon. Å bo i disse «bikubene» er en viktig del av opplevelsen på Anafora.

Les mer

Anafora er også et sted for stillhet, meditasjon og bønn, for den som vil. Dette lille bønnehuset er alltid åpent.

Dag 6: Lørdag 27. april 2024

Dagstur til Alexandria

Alexandria er kjent som «Middelhavets brud». Vi skal til «Bibliotheca Alexandrina», tegnet av Snøhetta og åpnet høsten 2002. Biblioteket er inspirert av det kongelige biblioteket i Alexandria som hadde sin storhetstid på 200- og 100-tallet f.Kr. Fra biblioteket kjører vi til «Kom El Shoqafa» for å besøke katakombene. Det blir lunsj inkludert på en av byens restauranter. Deretter går turen til det romerske teateret med godt bevarte gallerier, deler av mosaikkgulv og marmorseter for opptil 800 tilskuere. Om ettermiddagen er vi tilbake på Anafora og om kvelden samles vi rundt middagsbordene.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Biblioteket i Alexandria som er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta.

Les mer

Citadellet i Alexandria Egypt. Her stod det gamle fyrtårnet som var et av oldtidens sju underverker.

Les mer

Det romersk teateret i Alexandria..

Dag 7: Søndag 28. april 2024

Hele dagen på Anafora

I dag er det søndag og vi har lagt opp til en fridag i Anafora. Det blir anledning til å være med på Gudstjeneste. Vi har også tilbud om et alternativt program dersom noen har lyst på en tur til en strand ved Middelhavet.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

Les mer

Hver kveld er det felles aftenbønn i kirken på Anafora. Det er en stund med sang, enkel liturgi, bibellesning på mange språk og stillhet.

Les mer

... og slik ser kirken ut fra utsiden.

Les mer

Biskop Thomas legger vekt på det enkle. Filleryene på kirkegulvet sier noe om enhet og forskjellighet.

Dag 8: Mandag 29. april 2024

Hjemreise til Norge

Vi må tidlig opp denne dagen for å være på flyplassen i god tid før flyavgang kl. 08:55. Det blir mellomlanding i Istanbul og ankomst Gardermoen kl. 17:55 om ettermiddagen.

Måltider inkludert: Mat på flyet

Les mer

Hvilken inspirasjon vil vi ta med oss hjem fra møtet med arbeidet som Mama Maggie driver? Kanskje noe som handler om tjenesten for vårt medmenneske?

Les mer

Biskop Thomas ønsker fremfor alt å være en brobygger, både i det egyptiske samfunn og i sitt møte med oss som kommer fra den vestlige tradisjonen. Han både utfordrer og inspirerer!

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 19 890 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 4 380 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Turen er fulltegnet

Prisen inkluderer

 • Flyreise Gardermoen-Kairo t/r
 • Del i dobbeltrom på 4 stjerners hotell i Kairo
 • Del i dobbeltrom på gjesterom på Anafora retreat senter
 • Utflukter og inngangsbilletter som oppgitt i dagsprogrammet
 • Måltider som oppgitt i dagsprogrammet
 • Lokal engelsktalende guide på utflukter
 • Norske reiseledere på hele reisen

Prisen inkluderer ikke

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Turistvisum til Egypt, USD 25,- pr. pers.
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til lokale guider og sjåfører (beregnet til ca USD 50,- pr. pers)

Prisen er basert på