Pilegrimsleden fra Porto til Santiago de Compostela gir en ny og annerledes opplevelse enn øvrige vandringer til Santiago. Vi tar utgangspunkt i Porto, som er blitt en svært levende og populær turistby helt nord i Portugal. Herfra har pilegrimer gjennom mange hundre år vandret til St. Jakobs grav i den mektige katedralen i Nord-Spania. Vi følger kirkehistoriske og kulturelle spor både til fots og til vanns, har tid til meditasjon, naturopplevelser og refleksjoner underveis. Vi inviterer til en vandring på mange plan med perspektiver og horisonter bakover, framover og oppover. Og lurer du på noe eller har spørsmål om helse og kondisjon, så se avsnitt nederst på denne siden. Hjemturen går fra Spanias hovedstad, Madrid. Avreisedagen besøker vi det imponerende kloster- og palasskomplekset El Escorial.
Vi har bestrebet oss på å lage en Santiago-tur av høy kvalitet og med god tid til refleksjon. Turen strekker seg over 11 dager med flere hotellovernattinger enn det som er vanlig. Dette, sammen med en svak norsk kroner, gjør at vi må holde en noe høyere pris enn for tidligere turer. Enten du legger ut på en pilegrimsvandring for første gang eller er en erfaren vandrer, vil vårt turteam gjøre sitt ytterste for at det skal bli en uforglemmelig opplevelse.
Avreisedato 15. sep. 2025
Hjemkomstdato 25. sep. 2025
Antall dager 11
Pris fra NOK 27 890,-
Legenden forteller at legemet til apostelen Jakob kom med båt over Middelhavet til det nordlige Spania. Langs siste del av etappen, opp elven Rio Ulla, står det 14 kors som dette til ære for St. Jakob - som på spansk heter Santiago. Vi tar båt i apostelens fotspor denne strekningen som en del av pilegrimsvandringen mot Santiago de Compostela.
Turen går med Norwegian fra Gardermoen kl 15:50*, direkte til Porto og med landing der kl 18:30. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til byen og Hotel Star In. Det er ikke middag inkludert i kveld, men reiselederne legger til rette og man kan enten spise på hotellet eller på en restaurant i nærheten, før vi går til ro og ser fram til en flott dag i den nest største byen i Portugal i morgen.
* Flytidene kan endres fram mot avreise. Endelig informasjon om flytider sendes ut nærmere avreise. Om du/dere ønsker tilbud på tilslutning fra andre byer i Norge, så oppgi dette under «Kommentarer» i påmeldingsskjemaet.
Porto med elven Douro som deler byen i to.
Gamlebyen i Porto er oppført på Unesco sin verdensarvliste.
Etter frokost skal vi bli kjent i Porto. Byen ligger på begge sider av elven Douro og er både vakker og sjarmerende. Gamlebyen Ribeira står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og det er lett å forstå hvorfor! Langs elven ligger portvins-husene på rekke og rad, og et besøk i et av disse hører selvsagt med når man er i Porto. Vi legger til rette for lunsj og ettermiddagen er fri til å utforske byen på egenhånd. På begge sider av elven, er det er flott stemning og mulighet for en tur i en av de tradisjonelle Rabelo-båtene. Om kvelden blir det middag på egenhånd, eller sammen med reiselederne for de som ønsker det. Deretter ny overnatting på vårt hotell.
Måltider inkludert: Frokost
Fra Póvoa de Varzim går vi langs sandstrendene på en gangvei i tre, en slags strandpromenade. Dette bildet er tatt mot sør, mens vi går nordover.
Vi er nå på den portugisiske veien til Santiago de Compostela, her markert med de typiske gule pilene som viser retningen og skjellet som er St. Jakobs symbol.
Vi vil unngå å vandre for mye på asfalt og i bymessige strøk. Derfor blir det først buss ca tre og en halv mil til Póvoa de Varzim hvor vi skal starte på dagens etappe. Vi er nå helt ute ved kysten og går nordover langs sandstrendene. Det er bygget en gangvei i tre, en slags strandpromenade som vi går på de første kilometerne. Lenger framme er det brostein, litt kjerrevei og asfalt den siste biten. Landskapet er flatt og det er derfor ikke stigninger verken opp eller ned på dagens etappe. Som alltid på våre pilegrimsvandringer, har vi med bussen og det blir mulighet til å stige av eller på underveis om det blir for langt å gå hele strekningen. På dagens etappe er det to-tre muligheter for å spise underveis, men vi stopper også på en butikk på vei til Póvoa de Varzim hvor vi kan få kjøpt med oss niste. Vi går til byen Fão med oppsamling ved kirken. Her står bussen og kjører oss til Vila Nova de Cerveira hvor vi skal overnatte på Hotel Axis Viana do Castelo. Hele vandringsetappen i dag er på 17 km. Om kvelden blir det som vanlig tilrettelagt for middag,
Måltider inkludert: Frokost
¡Buen Camino! - God vandring! er standard hilsen på Jakobsleden. Dette uttrykket har de aller fleste pilegrimene lært seg, og hilser sine medvandrere med underveis.
«Bom Caminho» heter det på portugisisk. Her en merkestein og veiviser på vandringen.
Vår andre vandringsdag starter i Ponte de Lima, en portugisisk kommune som ligger i Viana do Castelo og er sentrert rundt elva Lima. Kommunen har sitt navn (ponte = bro) fra den gamle romerske broen som krysser elven. De som går hele ruten i dag, tilbakelegger 19 km. Men også i dag følger bussen oss med muligheter for å korte ned. Terrenget er mer kupert enn i går, med stigning over en ås og med vekslende underlag. Det går to pilegrimsruter gjennom Portugal til Santiago de Compostela, den ene langs kysten og den andre lenger inne i landet. Vi veksler litt mellom disse to, og har plukket ut etapper som gir mest mulig variasjon og går minst mulig langs trafikkerte veier og bysentra. Dagens mål er Rubiães hvor bussen tar oss til Hotel Inatel Cerveira i Vila Nova de Cerveira.
Måltider inkludert: Frokost
Gult skjell og gule piler fører oss mot St. Jakobs grav i Santiago de Compostela - pilegrimsleden er godt merket!
Underveis på de fleste etappene er det små restauranter og vertshus hvor vi kan få kjøpt oss drikke og en matbit.
I dag starter vandringen i Vila Nova de Cerveira. Vi skal gå langs østbredden av elven Miño. Det er anlagt en elvepromenade i betong, og parallelt går det en traktorvei som gjør det greit å variere underlaget underveis. Siste del av dagens vandring er på asfalt inn mot byen Valença. Dette er en gammel festningsby, imponerende og sjarmerende. Samlingspunkt for gruppen blir utenfor kirken midt inne i den gamle festningsbyen. Så går vi til Hotel Lara hvor vi sjekker inn og skal bo i natt.
Måltider inkludert: Frokost
Det er variert natur og vekslende underlag på vandringene. Vi har gjort et utvalg som gir god variasjon i trivelige omgivelser.
Noen av strekningene går i frodige kulturlandskap som her mellom vinmarker. Kors langs ruten markerer at vi er på vei mot Santiago de Compostela.
Fra Portugal kjører vi i dag over grensen til Spania og inn i provinsen Galicia. Her ligger det en kystkommune som heter Nigrán og som er startsted for dagens vandring. Herfra skal vi gå til Vigo som er den største byen i Galicia med nær på 300 000 innbyggere. Den er faktisk Europas største fiskerihavn og oppdrett av blåskjell er en stor næring i Vigo. Vi vandrer i ulike landskap, både natur og urbant, skog og noe langs vei. Siste del av dagens etappe går gjennom selve byen Vigo hvor vi skal bo på Hotel Eurostar Mar. Vi kommer inn i øvre del av byen, passerer fotballstadion og går helt fram til hotellet som ligger ved havnen ut mot Atlanterhavet. Underveis er det muligheter for å kjøpe seg mat og om kvelden, som vanlig, organiserer reiselederne samlet middag for dem som vil. Gamlebyen i Vigio er storslagen og majestetisk! Dagens etappe er på 16 km.
Måltider inkludert: Frokost
De mange korsene underveis taler sitt eget språk. Og mange pilegrimer bærer med seg en sten som de symbolsk legger av ved foten av korset.
Denne trefiguren av St. Jakob hilser oss på veien og minner oss om at pilegrimsleden står i en tusenårig tradisjon - vi er på vei mot et mål, sammen med mange, mange i generasjon etter generasjon.
En del av den «portugisiske veien» går på den gamle romerske hovedveien «Via Romana XIX».
Pontevedra er en litt mindre by i Galica, 40 km nord for Vigo. Bussen kjører oss hit hvor vi starter dagens etappe. Terrenget er kupert, vi starter på asfalt og kommer etter hvert inn på en skogssti og videre inn på småveier i tiltalende lokalmiljøer. Vi skal gå fram til småbyen Caldas de Reis hvor vi samles ved kirken Igrexa de San Tomé Becket. Her står bussen og når alle er på plass, går turen til Vilagarcía de Arousa hvor vi skal overnatte på Hotel Pazo O Real. Dagens etappe er på 19 km totalt, og som alltid med mulighet for å bruke bussen hvis føtter, knær eller dagsform tilsier at det er fornuftig!
Måltider inkludert: Frokost
Første del av siste vandringsdag går med båt i St. Jakobs fotspor, her representert ved en av de lokale båtførerne på strekningen.
Fra båten passerer vi flere av de 14 korsene som er satt opp langs innseilingen til O Pedrón og som alle er tilegnet apostelen Jakob.
På denne siste vandringsdagen har vi to etapper, den første går med båt fra Vilanova de Arousa. Her følger vi St. Jakob de siste kilometerne som båren hans ble brakt opp elven Rio Ulla til O Pedrón. Båtturen gir en eksta dimensjon til vandringen og minner oss om at apostelens døde kropp etter tradisjonen ble brakt fra Jerusalem, over Middelhavet og tatt i land nettopp her før ferden fortsatte til Santiago de Compostela. Under alteret i kirken i O Pedrón, står det en fortøyningssten som man mener Jakobs båt ble fortøyd til. Denne stenen er et viktig delmål for pilegrimer som kommer sørfra på den portugisiske leden. Vår ferd går videre med bussen til Faramello. Herfra skal vi gå de siste 15 km inn til Jakobskatedralen, først på asfalt, så på skogssti og til slutt på fortauer inn i byen fra sørvest. Har du før gått den «franske leden», så kom du inn i motsatt ende av byen. Men målet er det samme: Katedralen i Santiago de Compostela og skjellet som ligger i brosteinen midt på plassen foran kirken, selve nullpunktet for pilegrimsferden! Vi skal overnatte på Hotel San Lorenzo, og om kvelden legger vi til rette for middag på en av restaurantene i gamlebyen.
Måltider inkludert: Frokost
Under alteret i kirken i O Pedrón står denne stenen som man mener båten til St. Jakob ble fortøyd i da hans legeme ankom med båt fra Israel.
St. Jakobskatedralen med sin ruvende og vakre fasade. Den er en av verdens største katedraler.
Jakobskatedralen sett fra Alameda-parken.
Vi har det meste av dagen til disposisjon i Santiago de Compostela som er en spennende og fascinerende by på mange måter. Det blir byvandring med reiselederne og pilegrimsmesse i katedralen. Og det blir anledning til å vandre omkring på egen hånd og oppleve den spesielle stemningen i byen. Santiago de Compostela ble oppført på UNESCO sin verdensarvliste i 1985. Byen har vært et av de viktigste pilegrimsmålene i Europa siden middelalderen og relikviene til apostelen Jakob antas å være gravlagt under hovedalteret i katedralen. I tillegg er hele gamlebyen i Santiago de Compostela anerkjent for sin arkitektur med romanske, gotiske og barokke bygninger. I 1993 ble også hele Camino de Santiago-ruten (Jakobsveien) lagt til på UNESCO sin verdensarvliste. Om ettermiddagen setter vi oss i bussen med kurs for en av de andre gamle byene i Spania, nemlig Valladolid som er hovedstad i naboregionen Castilla y Leon. Det er en kjøretur på ca fire og en halv time. Vi sjekker inn på Hotel Sercotel hvor vi skal bo i natt.
Måltider inkludert: Frokost
Apostelen Jakob er skytshelgen av Spania og identifisert som Santiago, fra spansk santo, «hellig», og Yago, en gammel spansk form av det bibelske navnet Jakob.
«Academia de Caballería de Valladolid» huser kavaleriskolen til den spanske hæren. Den er en av byens mange historiske bygninger og imponerer også med sitt vakre fontene-anlegg i forgrunnen.
Valladolid var en periode hovedstaden i Spania før Madrid tok over denne rollen permanent fra 1606. Ellers er byen kjent for at Christofer Columbus døde i her i 1506, og at Miguel de Cervantes, forfatteren av Don Quijote, bodde i byen en periode. Her finner vi også et av Spanias eldste universiteter, Universidad de Valladolid, grunnlagt på 1200-tallet. Etter en guidet bytur blir det fritid til lunsj, før vi reiser en drøy time sørover til slottsbyen Segovia som også står på verdensarvlisten. Segovia er en av de viktigste historiske byene i Spania, kjent for sin rike kulturarv, imponerende arkitektur og vakre landskap. Akvedukten i Segovia er en av de mest imponerende romerske konstruksjonene i Spania, bygget rundt det 1. århundre e.Kr. Den består av rundt 167 buer og er bemerkelsesverdig godt bevart. Slottet – Alcázar de Segovia – er et eventyrlig slott med en unik arkitektonisk stil som inspirerte Walt Disney til å designe Askepotts slott. Det har vært brukt som kongelig residens, militærfestning og fengsel. Etter en vandring i byen, sjekker vi inn på Hotel Eurostar Plaza Acueducto som ligger like ved siden av det mektige romerske byggverket fra det første århundre e.Kr.
Måltider inkludert: Frokost
Segovia er en Unesco-perle i Spania. Den romerske akvedukten er blant de best bevarte fra det gamle Romerriket.
Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial er et skikkelig imponerende kloster- og palasskompleks. El Escorial ble bygget på ordre fra kong Filip II av Spania mellom 1563 og 1584 som et gravsted for hans far, Karl V (Keiser Karl I av Spania), og som et symbol på Spanias makt og katolske tro.
Vi er nå ca 10 mil nord for flyplassen i Madrid. Flyet vårt (Norwegian) går kl. 20:00 og vi må være på flyplassen ca kl. 17:00. Det betyr at vi har mye av dagen til disposisjon. Midt mellom Segovia og Madrid ligger Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, et imponerende kloster- og palasskompleks. El Escorial ble bygget på ordre fra kong Filip II av Spania mellom 1563 og 1584 som et gravsted for hans far, Karl V (Keiser Karl I av Spania), og som et symbol på Spanias makt og katolske tro. Det fungerte også som en av de viktigste residensene til den spanske kongefamilien. El Escorial er i dag en av Spanias største turistattraksjoner, står på UNESCO sin verdensarvliste og er et mesterverk av arkitektur og kulturhistorie. Vi får med oss denne severdigheten og legger til rette for lunsj før vi ender opp på flyplassen. Kl 23:35 lander vi på Gardermoen. Dessverre er dette for sent til å komme seg videre innenriks i Norge, så er du fra en annen by og skal hjem så må det bli neste dag.
Husk at flytider kan endres fram mot avreise dersom du planlegger videre forbindelse i Norge. Dersom denne kjøpes som tilslutning hos oss, vil man uansett være garantert videre forbindelse uavhengig av ruteendring eller forsinkelse. Be i så fall om tilbud på dette under «Kommentarer» i påmeldingsskjemaet.
Måltider inkludert: Frokost
Vi takker hverandre for turen! - og ser tilbake på gode vandringer mot et felles mål!
På hjemvei ...
per person i dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.
Pass og øvrige dokumenter
Gyldig pass eller norsk ID-kort er nødvendig for reisen. Pass eller ID-kort bør være gyldig 6 måneder etter hjemreisen. Visum kreves ikke for norske statsborgere.
Vaksiner
Det kreves ingen vaksine for reisen, men vi anbefaler alle våre reisende å være oppdatert på polio, difteri og stivkrampe. Ta kontakt med ditt lokale helsekontor angående aktuelle råd fra norske myndigheter (eller sjekk www.fhi.no). Ta med et lite reiseapotek i tillegg til eventuelle faste medisiner. Medisiner som du bruker fast, må du ta med nok av for hele turen i håndbagasjen. Det er lurt å ha med desinfeksjonsspray eller gel for god håndhygiene.
Valuta
Myntenheten i Portugal og Spania er Euro, som fås kjøpt i Norge eller kan tas ut Euro i minibank på reisen. Husk at bankkort med regionsperre må åpnes for bruk i Europa. Kredittkort kan benyttes.
Hoteller
Hotellene er oppgitt forløpende i dagsprogrammet. Vi bruker hoteller i turistklasse-standard, 3* eller 4*. Forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking el. lign.
Måltider
I programmet for turen er bare frokostene inkludert. Det koster vesentlig mer å forhåndsbetale og inkludere lunsjer og middager underveis. Reiselederne vil legge til rette for felles bespisning til lunsjer og middager for alle som ønsker å spise samlet. Ellers kan man selvsagt spise på egen hånd om man ønsker det. Husk å sørge for nok drikke under vandringene. Ha alltid med vannflaske i dagstursekken.
Telefon
For å ringe til Portugal er retningsnummeret +351 og til Spania +34. Fra utlandet til Norge ringes +47, deretter nummeret i Norge. Norske mobiltelefoner fungerer greit i Europa.
Reiseforsikring
Vi ber deg sjekke at du har reiseforsikring som dekker dine behov på turen. Alle deltakerne må ha reiseforsikring. For reiser innen Europa anbefaler vi å ha med Europeisk helsetrygdkort. Dette kan bestilles gratis på internett https://www.helsenorge.no/turi... eller ved å ringe 800 43 573.
Temperatur/klær
Det er normalt litt varmere i disse områdene enn det er i Norge, og en kler seg deretter. Det er lurt å ha med seg ytterplagg for kjølige kvelder og eventuelt regn på vandringene. Husk gode sko og turtøy samt dagstursekk! Sko med godt grep er nødvendig, gjerne sko av typen «light trekking» (lave fjellsko) med «goretex»-beskyttelse.
Bagasje
Det inkludert 1 kolli flybagasje på inntil 23 kg. I tillegg tillates 1 stk. håndbagasje på inntil 8 kg.
Flere praktiske opplysninger og informasjon sendes alle påmeldte i god tid før avreise.
Turen er lagt opp med vandringsetapper i velegnet og ikke spesielt krevende terreng. Det meste av turen går på turstier eller asfalt og stiller ikke krav til førlighet utover at man er i normalt god form. Et par av etappene egner seg ikke for sandaler eller sko med dårlig (myk) såle, og vi anbefaler at man disse dagene har sko av typen «light trekking» (lave fjellsko). Etappene organiseres slik at man kan bruke bussen dersom man vil korte ned vandringene etter aktuell dagsform. Man trenger kun en liten tursekk underveis, all øvrig bagasje går med bussen. Konklusjon: Har du gjennomsnittlig og alminnelig turkondisjon, vil denne turen være helt overkommelig og grei å gjennomføre!