Reiseleder og foredragsholder
Eyvind Skeie

Prosjektleder
Jon Espeland

I Sankta Birgitta sine fotspor til Vadstena, Sverige

Bli med Vårt Land Leserreiser på en vandring i den hellige Birgittas landskap med fortellinger fra et av Sveriges mest dramatiske århundrer

Velkommen til pilegrimsvandring i den hellige Birgittas landskap. Underveis skal vi dele fortellingen om Birgitta, fra hennes fødsel i året 1303 og frem til hun dør i Roma i 1373. Det er en bevegende fortelling fra et av Sveriges mest dramatiske århundrer. Historien om Birgitta har også et europeisk format. Hun ble en av Europas tre kvinnelige vernehelgener i år 1999. Turen til Vadstena tar oss gjennom områder som i perioder har vært under norsk innflytelse. Vi får høre om norske konger i Bohuslän, og får innblikk i denne delen av vår egen historie. Vi skal også prøve å trenge inn i den fromheten som Birgitta representerte, og som inspirerte hennes datter Sankta Katarina til å fullføre klosteranlegget i Vadstena og legge grunnlag for en klosterorden som fremdeles er livskraftig. De politiske forhold på 1300-tallet var kompliserte mellom Norge, Sverige og Danmark. Birgitta levde nær kongemakten. Da hun kom til Roma for å få godkjent sin orden i 1349, var paven lokalisert i Avignon. Fortellingen om Birgitta inneholder også dette kapitlet. Parallelt med historien om Birgitta og hennes samtid, skal vi gjennom tre dagers vandring oppleve atmosfæren i landskapet omkring den store innsjøen Vättern. Og vi skal besøke byene Jönköping og Linköping. I sistnevnte skal vi se Henrik Sørensens mektige alterinstallasjon, med den nordiske Kristus i sentrum. Reiseleder Eyvind Skeie har hytte i Sverige, og har gjennom flere år vært interessert i dette landskapet og historien som det skjuler. «Det er både norgeshistorie, svensk historie, europahistorie og en dyp åndelig arv, som jeg gleder meg til å dele med flere», sier Eyvind Skeie.

Avreisedato
25. mai 2024

Hjemkomstdato
30. mai 2024

Antall dager
6

Pris fra
NOK 10 890,-

Program Priser og betingelser Turen er fulltegnet
I Vadstena får vi se denne statuen av Sankta Birgitta (1303 - 1373)

I Vadstena får vi se denne statuen av Sankta Birgitta (1303 - 1373)

Program

Dag 1 - lørdag 25. mai 2024

Oslo - Jönköping

Turen starter ved Oslo S kl. 10:00. Det blir fremmøte utenfor Thon Hotel Opera hvor vi går vi om bord i en buss fra Schaus Buss AS. Så går turen sørover langs E6 til vi svinger mot øst og kommer til Uddevalla etter ca 2 ½ time. Her legger vi til rette for lunsj før vi reiser videre til Jönköping, som er omtrent like langt som formiddagens etappe. På reisen gjennom dette landskapet skal vi høre om norske konger som hadde tilhold i det gamle Viken, som strakte seg helt ned til Bohus Fästning, utenfor Göteborg. Dette området er også Evert Taube sitt landskap, og vi skal bli kjent svensk visediktning, salmer og åndelige tradisjoner. Jönköping ligger helt i sørenden av Vättern som er Sveriges nest største innsjø. Her sjekker vi inn på Scandic Hotel Portalen og samles tilfelles middag om kvelden.

Måltider inkludert: Middag

Les mer

Jönköping ligger vakkert til ved sørenden av innsjøen Vättern. Her ser vi Sofiakyrkan i forgrunnen

Les mer

Turen går til våre gode naboer i øst denne gangen...

Dag 2 - søndag 26. mai 2024

Vandring fra Ödenshög til Alvastra (12 km)

Etter frokost tar bussen oss fra Jönköping og nordover til Ödenshög. Herfra skal vi vandre på Franciskusleden til Alvastra. Vi blir kjent med det bohuslänske landskapet, med sine koller, klipper og trær. Vi stanser ved Sverkersteinen, og hører fortellingen om kongen som grunnla Alvastra kloster. Det var i nærheten av Alvastra kloster Birgitta bodde med sin mann da hun ble enke og viet seg til klosterlivet. Klosteret fremstår i dag som ruiner i et vakkert parkanlegg og er et populært sted for brylluper i den gamle klosterkirken hvor fremre del fortsatt er intakt. Fra Alvastra returnerer vi til Jönköping og tar en tur i Gamla Stan for å få inntrykk av byggeskikk og byliv i gamle dager. Overnatting på Scandic Portalen. Reiselederne legger til rette for dem som vil gå ut og spise middag sammen. Vi gjør det sånn under hele turen.

Måltider inkludert: Frokost

Les mer

En vakker detalj fra klosterruinene i Alvastra

Les mer

Vakker utsikt over Vättern. Her ser vi en ferje som trafikkerer mellom Gränna og Visingsö

Dag 3 - mandag 27. mai 2024

Vandring fra Alvastra til Rogslösa (23 km)

I dag busser vi tilbake til Alvastra for å fortsette vår vandring. Franciskusleden som vi gikk på i går, begynner i Byarums kyrka, ca 30 km sør for Jönköping, og består av åtte etapper fram til Alvastra. Her begynner Klosterleden som er på to etapper, den første til Rogslösa, og den andre videre til Vadstena. På dagens etappe er det to ulike alternativer å velge imellom. I skrivende stund har vi ikke tatt stilling til hvilken led vi skal følge, men vi vil prøve å gå i høyden og besøke «Det hellige hjertets kloster». Vi går på en landtunge mellom innsjøene Vättern og Tåkern, med vakker natur og vann på begge sider. I Rogslösa går vi om bord i bussen som kjører oss til Linköping hvor vi skal overnatte på Scandic Frimurarehotellet.

Måltider inkludert: Frokost

Vadstena kloster sett fra innsjøen Vättern

Vadstena kloster sett fra innsjøen Vättern

Les mer

Linköping med domkyrkan

Dag 4 - tirsdag 28. mai 2024

Vandring fra Rogslösa til Vadstena (18 km)

Dagens vandring begynner der vi slapp i går. Dert blir en liten times busstur til Rogslösa. På bussturene pleier vi å ha ord for dagen, informasjon og foredrag. På den måten blir transportetappene til nyttige «skoletimer». Klosterledens andre etappe tar oss i dag helt fram til Vadstena. Vi går langs Vättern i gammelt kulturlandskap, med dommerringer fra jernalderen og kirker fra 1100-tallet. Et bad i Vättern kan også være mulig, om vær og temperatur tilsier det. På ettermiddagen er vi fremme i Vadstena, hvor klosteret ligger. Det var Birgitta som planla klosteret, men det ble ikke innviet før etter hennes død. Vi skal besøke kirken, se klosteret, slottet og det svært interessante museet «Sankta Birgitta Klostermuseum» før vi returnerer til Scandic Frimurarehotellet i Linköping.

Måltider inkludert: Frokost

Vadstena slott er et vakkert skue anlagt på en slags kunstig øy med brede kanaler rundt

Vadstena slott er et vakkert anlegg på en slags kunstig øy med brede kanaler rundt

Motiv fra Gamla Stan Linköping med sin typiske trehusbebyggelse

Motiv fra Gamla Stan Linköping med sin typiske trehusbebyggelse

Dag 5 - onsdag 29. mai 2024

Hele dagen i Linköping

I dag skal vi være i Linköping hele dagen. Vi har lagt inn et besøk i Linköping domkirke hvor Martin Lønnebo var biskop, og hvor alterpartiet ble utført av Henrik Sørensen. Henrik Sørensen ble født i Fryksände i Värmland av norske foreldre i 1882 og døde i Oslo i 1962. Han var av de ledende kunstnere i sin generasjon, både som utøvende kunstner og som ideolog. Også i Linköping er det interessant med et besøk i Gamla Stan. Men vi setter også av tid til å gjøre ting på egenhånd før vi om kvelden samles til en avskjedsmiddag på hotellet.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

Motiv fra Henrik Sørensens altertavle i Linköping domkirke

Motiv fra Henrik Sørensens altertavle i Linköping domkirke

Dag 6 - torsdag 30. mai 2024

Linköping - Oslo

Etter frokost gjør vi oss klar for retur til Oslo. Vi har hele dagen på oss og legger opp til enkelte stopp underveis. Tid for lunsj skal det også bli, og kanskje vanker det en liten overraskelse? I bussen kan vi reflektere videre over det vi har opplevd, og få med oss enda flere innspill, både om Birgittas tid og vår egen. Ankomst til Oslo S er beregnet til ca kl. 18:00.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

Priser og betingelser

Pris fra: NOK 10 890 ,-

per person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: NOK 3 980 ,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Turen er fulltegnet

Prisen inkluderer

  • Overnatting i dobbeltrom på Scandic-hoteller i Jönköping og Linköping
  • Buss t/r Oslo med utgangspunkt fra Oslo S
  • Frokost, 2 middager og 1 lunsj, De andre måltidene blir tilrettelagt
  • Reiseledere på hele rundreisen
  • Dagsprogram og severdigheter som oppgitt i programmet
  • Følgebuss under vandringene med mulighet for å korte ned etappene

Prisen inkluderer ikke

  • Drikke til inkluderte middager og lunsj
  • Reise- og avbestillingsforsikring

Prisen er basert på