Kristendommens historie i Finland er nært knyttet til St. Henrik, som også er landets nasjonalhelgen. Den hellige Henrik kom egentlig fra England, men reiste på 1100-tallet med kardinal Breakspeare (senere pave Hadrian IV) til Nidaros og videre til Linkøping i Sveariket. Som venn av den hellige kong Erik ble han med på en ekspedisjon til Finland, hvor han så led martyrdøden. Biskop Henrik er Finlands eneste helgen, selv om han ikke er offisielt helgenerklært eller kanonisert.
Vi inviterer til en tur med vandringer i St. Henriks fotspor, hvor vi også vil møte dagens finske kirkeliv og kultur. Vi skal oppleve Helsingfors, før vi drar videre til Åbo, der vandringen starter. Etter noen dagers vandring kommer vi til Henriksholmen, eller Kirkeøya, i sjøen Kjulo, hvor fortellingen om Henrik er bevart.
Finland, «de tusen sjøers land», har en rik og spennende historie. Den vil vi også få et riss av underveis, og vi vil få høre om kunst og kultur i dette landet. Eyvind Skeie vil være vår medvandrer gjennom dagene. Han har flere av sine salmer i finske og finsk-svenske salmebøker. Han vil være vår veiviser i en tradisjon og et kirkeliv som er nær oss, og samtidig ukjent og spennende for mange.
Avreisedato 15. aug. 2025
Hjemkomstdato 22. aug. 2025
Antall dager 8
Pris fra NOK 22 690,-
Utsnitt av innvendig arkitektur i St. Henriks Økumeniske Kunstkapell i Åbo. Det er kjent for sin unike arkitektur inspirert av formen til en fisk, et tidlig kristent symbol. Byggingen startet i 2004, og kapellet ble innviet i pinsen den 15. mai 2005. Det ble tegnet av arkitektene Matti Sanaksenaho, Pirjo Sanaksenaho og Enrico Garbin.
Vi flyr med Norwegian fra Gardermoen kl. 13:45* og lander i Helsingfors kl. 16:10 hvor vår buss venter for å kjøre oss inn til byen og Hotel Jugend (tidligere GLO Hotel Art) hvor vi skal bo den første natten i Finland. Husk at det ikke lenger er mat om bord på flyene, og at det kan være nyttig å ta med seg litt niste hjemmefra. Det er en times tidsforskjell mellom Norge og Finland. Om kvelden samles vi til felles middag på Restaurant Strindberg, og kanskje får vi besøk av et norsk ektepar som bor i Helsingfors og som kan fortelle oss litt om land og folk.
* Flytidene kan endres og vi kommer tilbake til endelige tider i god tid før avreise. Gi oss beskjed ved påmelding (nederst på skjemaet) dersom du/dere ønsker tilslutning fra en annen by i Norge.
Måltider inkludert: Middag
Helsingfors ligger vakkert til ut mot Finskebukta.
Katedralen i Helsingfors ligger på en høyde og er et landemerke i byen.
I dag skal vi gjøre oss litt kjent i den finske hovedstaden. Det blir sightseeing både fra buss og til fots. Vi skal besøke St. Henriks katedral og Grottekirken. Så blir det felles lunsj på Restaurant Sunn, før vi kjører ca 2 timer vestover til Åbo som er Finlands eldste by. Vi må få med oss en bytur her også, og vi skal innom domkirken hvor det finnes relikvier fra St. Henrik. Vi sjekker inn på Hotel Scandic Plaza og spaserer derfra til Restaurant Ravintnola Agnes hvor vi har kveldens middag inkludert.
Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag
St. Henriks katedral i Helsingfors med en statue av St. Henrik. Dette er en katolsk katedral bygget ca 1860.
Åbo domkirke er oppført på slutten av 1200-tallet og ble innviet som biskopskirke den 17. juni 1300.
Etter frokost går turen til St. Henriks Økumeniske Kunstkapell. Det ligger på øya Hirvensalo med en buet buet utvendig struktur i skinnende kobber og et varmt treinteriør. Herfra går turen til Rusko hvor vi legger til rette for lunsj og starter dagens vandring. Denne første etappen er på ca 12 km, og allerede i dag er det mulig å stige av eller på bussen på avtalte steder underveis dersom man skulle ønske det. Etappen i dag kalles «nonnens vei» og går til Nousiainen hvor vi avslutter vandringen i. Herfra tar bussen oss til Hotel Loimu i småbyen Raisio litt nordvest for Åbo. Her skal vi bo de neste fire nettene. På middager som ikke er inkludert i programmet, blir det alltid tilbud om å gå ut sammen med reiselederne.
Måltider inkludert: Frokost
Søndag blir første vandringsdag i de finske landskaper.
Turen tilbake til Nousiainen hvor vi avsluttet i går, tar et kvarters tid. Herfra skal vi vandre videre til Mynämäki ca 19 km lenger framme. I dag må vi ha med oss niste, og vi legger til rette for å skaffe oss det før vi begynner dagens etappe. Og blir det for langt med 19 km, så er bussen med oss og gjør det mulig å korte inn for den som synes det passer best. På veien går vi forbi Repola-korset. Ifølge legenden ble det reist et kors på stedene der oksene som bar Biskop Henriks døde kropp, stoppet for å hvile. Fra Mynämäki busser vi tilbake til vårt hotell i Raisio (finsk) og Reso (svensk) hvor vi er innlosjert.
Måltider inkludert: Frokost
Finland kalles «de tusen sjøers land» og har hele 188 000 innsjøer! Her fra en av dem med en sauna-stue i vannkanten.
Vi våkner opp til en ny dag og etter en velfortjent frokost bringer bussen oss til Haankylä hvor vi tar fatt på dagens etappe. Vi har med oss drikke og niste i dagstursekkene, og begir oss i vei ca 18 km til Yläne som ligger like sør for innsjøen Pyhäjärvi. Vi vandrer langs elven Mynäjoki og videre på stier i frodige skogsområder. Etter dagens vandring går vi om bord i bussen som kjører oss tilbake til hotellet.
Måltider inkludert: Frokost
Underveis på vandringene er det godt med en liten pause, en kaffekopp og en matbit.
I dag skal vi vandre på østsiden av innsjøen Pyhäjärvi, som er litt mindre enn norske Tyrifjorden. Vi går i vakker natur og har veien og tiden til rådighet. Vi stresser aldri på våre pilegrimsturer, og ingen er først eller sist - alle er bare underveis. Framme i Yttilä blir prosedyren som vanlig og bussen tar oss trygt og sikkert til Hotel Loimu hvor vi skal innta enda en velfortjent nattehvile.
Måltider inkludert: Frokost
Oversiktsbilde av Lake Pyhäjärvi i vakre finske landskaper.
Stedet hvor vi begynner vår dagsetappe heter Lähteenkylä. Det ligger ved en mindre innsjø som heter Lähteenkylä. Herfra skal vi gå til målet for vår pilegrimstur: St. Henriks Bönhus i Kumo ca 16 km lenger framme. Ifølge tradisjonen tilbrakte biskop Henrik sin siste natt i denne bygningen før han ble myrdet av bonden Lalli på isen i Kjulo-sjøen 20. januar 1156. Det lille «bedehuset» er beskyttet av en nygotisk murbygning tegnet av den svenskfødte arkitekten Pehr Johan Gylich og innviet i 1857. Herfra kjører vi tilbake drøyt to og en halv time til Helsingfors, hvor det blir innsjekking på Hotel Jugend hvor vi bodde første natten. Siden dette er siste kvelden på turen skal vi ha en hyggelig avskjedsmiddag på restaurant Lasipalatsi som ligger i gangavstand fra hotellet.
Måltider inkludert: Frokost / Middag
Ordet pilegrim kommer av det latinske peregrinus som betyr fremmed. Å være pilegrim er å se seg selv, verden og troen i et fremmed perspektiv hvor den ytre vandringen blir en hjelp til den indre…
I dag må vi være på flyplassen ca kl 11:30. Det betyr at vi får god tid ved frokosten før vi sjekker ut og går til bussen. Norwegian letter kl 13:45 og lander på Gardermoen kl 14:15*.
* Flytidene kan endres og vi kommer tilbake til endelige tider i god tid før avreise.
Måltider inkludert: Frokost
Etter givende dager går vi på vingene og flyr til hjemlige trakter.
per person i dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.
Vandringene
Vandringene går i terreng med rimelig gode turveier og stier. Eyvind & Jon har ikke gått denne ruten når turen legges opp, men skal gå den før turen arrangeres. Vi vil da komme tilbake med mer eksakt informasjon om underlag og utforming av de enkelte etappene. Men hele vandringen foregår i relativ flatt og småkupert terreng uten vanskelige stigninger eller utforbakker. Vi har med oss følgebuss under vandringene, slik at det er mulig å korte inn etappene. Bussen vil da stoppe på avtalte steder underveis og man kan stige av eller på som det måtte passe den enkelte (eller evt. få tilgang til ekstra bagasje i bussen). Vi anbefaler gode sko, som er inngått og med god såle med godt grep, gjerne av typen «light hiking» med vanntett Goretex-beskyttelse. Det er aldri noe stress under vandringene. Vi tar den tid vi trenger og de første venter på de siste i god pilegrimsånd. På vandringene har vi med oss en dagstursekk med nødvendig niste og klær etter dagens værmelding. Husk å pakke med regntøy!
Måltider underveis
Vi har lagt inn noen felles måltider i tillegg til frokostene. Det blir som regel alltid dyrere med forhåndsbestilte måltider enn å kjøpe dem direkte underveis. Men vi legger til rette for at alle som vil skal kunne spise samlet til måltidene som ikke er inkludert. Reiselederne organiserer dette og informerer fra dag til dag. Vi er opptatt av at turene skal være inkluderende og at de som reiser alene skal kjenne seg inkludert og verdsatt. Niste til vandringene må vi også ta dag for dag. Noen hoteller tar betalt for å smøre niste, andre er mer liberale på dette. Det vet vi ikke på forhånd, og vi pleier å legge til rette for å stoppe ved dagligvarebutikker for å kjøpe med oss nistemat.
Antall deltagere
Vi har plass til 30 deltagere på denne turen. Her blir det førstemann til mølla ... og vi har ikke anledning til å utvide antallet! Men vi håper du/dere har lyst til å bli med! Skulle interessen bli større enn kapasiteten, må vi vurdere å sette opp en ekstratur senere. Men i denne omgang er det denne ene turen vi satser på.
Tilslutning fra andre flyplasser i Norge
Ta kontakt med oss dersom du/dere ønsker tilslutning fra andre flyplasser i Norge. Dersom du/dere ordner dette selv, så husk å legge inn en buffer på minimum 2 timer på Gardermoen!